Слухати Радіо

Зараз в ефірі

02:00

Катехиза

В ефірі

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:00

Святий дня

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Пісня Перемоги

Розповідають про Бога, але живуть як атеїсти. Про атеїзм та його види розповідає отець Міхал Бранкевич

Поділитись з друзями
Як атеїзм віддаляє від Бога. Про історію та види атеїзму розповідає отець Міхал Бранкевич. Досліджуємо Пастирську конституцію про Церкву в сучасному світі "Gaudium et spes".



Явище атеїзму як певна форма віри в неіснування Бога розпочинається в 19-му столітті. Тоді ж було заявлено, що Бог помер, а саме людина і є тим богом. Це було більше емоційне аніж раціональне твердження, мовляв Бог є заздрісним бо не дозволив Єві пізнати добро та зло. І тут ми бачимо, що диявол маніпулює та стверджує, що Бог не хоче щоб людина пізнала добро та зло, а людина має бути більш самостійною. Тобто атеїзм має Біблійне коріння. Причини атеїзму знаходяться в нашому відступу від Бога.

Безбожність - це процес, коли різні особи намагаються демонструвати осквернення та осудження до Бога.

Види та причини атеїзму:

1. Одні люди відверто заперечують відсутність Бога - це воюючий атеїзм. Багато таких атеїзмів було серед комуністів, які стверджували, що початком життя була матерія.


Насправді, потрібно мати велику віру, щоб повірити що з мертвої матерії може постати життя. Така форма атеїзму є безсенсовна, але через гординю людина намагається довести зворотнє.

2. Агностицизм. Тобто людина не може довести, що Бог існує чи не існує. Така особа шукає постійно фактів, щоб довести перше чи друге.


Ми читаємо в Біблії, що Бог створив людину з любові і через любов її зберігає.


3. Маніпуляції. Щоб довести всемогутність Бога деякі вимагають, щоб Він створив камінь, який не може зрушити.

4. Емпіризм.  Дехто настільки підносить людину, що навіть віра в Бога стає порожньою. Тобто, стверджується, що у світі існує тільки те, що можна виміряти. Наприклад, повітря ми зможемо виміряти (тиск, швидкість...) а от Бога як можна зважити?, - запитують емпіристи.

5. Антропоцентризм.  Коли людина ставить іншу людину настільки високо що навіть немає місця для Бога.

6. Коли людина піклується, наприклад, змінами клімату, незважаючи на те, що такі процеси відбувалися на землі й раніше. Намагається зменшити емісію вуглекислого газу, щоб спасти цей світ. Така позиція спотворює правду, щоб знищити економіку менш заможних країн задля власної вигоди.

7. Інші уявляють бога, який жодної спільності з Євангелієм не має і в той же час вони осуджуючи відкидають його. Наприклад, дехто описує Бога як виключно мстивого, злого, який страхом керує людьми. На відміну цьому твердженню Євангельський Бог є любов, милосердний, добрий, Батько.

8. Дехто навмисно демонізує Бога та гіперболізує вирвані з контексту Біблії уривки, вчинки, а потім відкидає цю форму мовляв: Мені такий Бог не потрібний.


9. Теорії, які не мають підтвердження, а більш схожі на фантазії про Бога.

10. Занадто заклопотана земними справами людина також сповідує примітивний практичний атеїзм, адже їй ніколи приділити час Богу. В сучасному світі ця небезпека вельми поширена.

11. Уникання голосу совісті. Коли особа всіляко оминає пошуку відповіді на релігійні запитання.

12. Практична причина атеїзму - коли християни, які говорять про християнські принцити християнського не сповідують їх у своєму житті. Таке може бути коли ми занедбуємо цінності Божі.

Наше завдання не тільки називатися Християнами, але й бути ними в практичному житті. Ми маємо відповідальність сьогодні не тільки за себе, але й за багатьох тих з ким спілкуємося, живемо, комунікуємо. Відстежуючи своє життя ми можемо попередити згіршення інших людей, які дивляться на нас.

Атеїзм нас оточує з різних сторін та є вельми небезпечним - це серйозне випробування для Християнина. Розумійте, що існує Бог, а також існує сатана, який невпинно ворогує з нами.

Отець Міхал Бранкевич.

Слухайте інші програми автора, отця Міхала Бранкевича
Розпізнавання духів та духовна боротьба
Страх - головна зброя диявола
Єдність чи розбрат? Два шляхи розвитку
Муки самоосуду та відчуття провини
Страх, що забирає осудЦерква на захисті сімейних цінностейСучасні магічні явища, які сповідує людина

Відгуки

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.
"Війна - це проклятий час" - отець Міхал Бранкевич

"Війна - це проклятий час" - отець Міхал Бранкевич

Говоримо з отцем Міхалом Бранкевичем про війну та причини її виникнення.
Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.
Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

"Рух та творчість потрібні дітям, як вітаміни". Про виховання через мистецтво розповідає вчитель мистецтва та технологій Салезіянського приватного ліцею «Всесвіт» у Житомирі, керівник театрального гуртка «Філотея», дружина, мама чотирьох дітей, учасниця «Домашньої Церкви» родинної гілки Руху «Світло-Життя», Юлія Чупріна.