Слухати Радіо

Зараз в ефірі

01:10

Розмова з екзорцистом

В ефірі

Духовні читання

02:00

Катехиза

02:50

Біблійні читання

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Житія святих

06:50

Ранкова молитва

07:00

Меса

08:00

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:30

Годинки

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

Слава Україні та Слава Ісусу Христу. Християнство - це поєднання Небесного та земного, - отець Петро Балог

Поділитись з друзями
Створено: 2022-12-26
Передача: Катехиза
Наше основне завдання, щоб ворог не позбавив нас почуття гідності. Про Різдво Христове під час війни розповідає директор Інституту релігійних наук Святого Томи Аквінського, отець Петро Балог.

Нині можна почути багато подібних проповідей на тему Різдва Христового. В цьому році проповідникам не доводиться напружуватися, щоб говорити про світло Христа чи темряву гріха, адже маємо багато наочних прикладів (вимкнення світла, темряву, перебої з електропостачанням тощо). Дехто навіть порівнював Христа з енергетиком, який ремонтує наші життєві мережі для подачі живлення. Проте я хочу зосередити вашу увагу на більш глибинному розумінні народження Христа, - отець Петро Балог.

Отже Ісус народився на окупованій території у подібних на наші обставинах. Проте у двох Євангеліях Матея та Луки ми нічого не читаємо про окупацію Ізраїля. Лише Матей пише про дітей убитих Іродом, своїм же правителем.

Сьогодні, в умовах війни, ми маємо ретельно дослідити історію народження Христа. Новину, що народився спаситель, ангел приніс пастухам в країні окупованій римлянами. Ізраїльтяни тоді намагалися позбутися від окупантів, але ті жорстоко придушували повстання. Ще довго вороги знаходилися на території Ізраїля, але християнство вже почало поширюватися в геометричній прогресії.

Різдво Христове описане по різному. В Євангелії від Матея 2 розділі бачимо, що автор виділяє персону Йосипа, який займає головну роль. Але тут ми не бачимо мудреців, проте присутня історія втечі в Єгипет.

Лише в Єв від Луки ми читаємо про: Благовіщення, перепис населення влаштований імператором Августом, пастухів, ясла, Симеона та Анну. Тобто кожен із євангелістів розкриває різні частини історії Ісуса Христа, але спільно пишуть про розпяття Спасителя.

Лука пише про перепис імператора Римської Імперії, Августа. Це було необхідно для розуміння кількості населення, що проживає на завойованих територіях, для коригування сплати податків. Величі імператора Августа Лука протиставляє Спасителя, який народився в стайні. Він пише це Євангеліє понад 50 років після смерті імператора Августа. Цікавий факт, Августа тоді проголошували спасителем народів. На памятниках із його зображенням писали, що він спаситель, який приніс мир народам та зупинив війну. Ось в таких умовах християни й проповідували силу Христа, який був людиною немічною, але заполонив імперію Словом Божим про спасіння. В майбутньому Християнство стане найбільшою релігією імперії, що шанувалася навіть на офіційному державному рівні.

Сьогодні нам дуже важливий цей надприродний елемент у протистоянні російській імперії. Тобто ми молимося за ЗСУ, кажемо Слава Україні та  Слава Ісусу Христу і це нормально. Християнство - це завжди поєднання Божественного та Божого, Небесного та земного. Зверніть увагу, як Лука відображає ці поєднання: "Слава во вишних Богу, і на землі мир, у людях благовоління".

Розповідає директор Інституту релігійних наук Святого Томи Аквінського, отець Петро Балог.

Слухати програми отця Петра Балога


Відгуки

Невизначена втрата. "Через не хочу та не можу дбайте про себе", - отець Діонісій Дьяченко

Невизначена втрата. "Через не хочу та не можу дбайте про себе", - отець Діонісій Дьяченко

Про переживання горя та невизначену втрату слухайте у програмі Люди Справи. Гість прямого ефіру - ієрей Діонісій (Денис) Дьяченко, священик Православної Церкви України, військовий капелан Національний академії Державної прикордонної служби України ім. Богдана Хмельницького.
"Він розіп'яв себе в сповідальниці", - катехеза про св.Леопольда Мандича

"Він розіп'яв себе в сповідальниці", - катехеза про св.Леопольда Мандича

Брат-капуцин Віктор Дешук під час ранкової катехези знайомить слухачів Радіо Марія з постаттю святого Леопольда Мандича.
"Ціла історія святої Терези Великої - це молитва", - о.Віталій Козак

"Ціла історія святої Терези Великої - це молитва", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак продовжує цикл катехез під назвою "Історія дружби". Священник розповідає про досвід молитви святої Терези Авільської. Дослідники життя  Терези виділяють три етапи її переживань. Перший - "спонтанність і відкритість", другий - "неприйняття і конфлікт", і третій - "гармонія зустрічі". 
Як відчути Божу любов?

Як відчути Божу любов?

Отець Леонід Михалець говорить про Божу любов.
"Багато людей вивчили дорогу до костелу, але не стали на шлях до вівтаря", - отець Андрій Немченко

"Багато людей вивчили дорогу до костелу, але не стали на шлях до вівтаря", - отець Андрій Немченко

Про те, як виконати волю Божу розповідає отець-францисканець Андрій Немченко - вікарій Одеського катедрального собору Успіння Пресвятої Діви Марії. "Нещастя - наш вчитель, а призначення - вічність".