Слухати Радіо

Зараз в ефірі

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

В ефірі

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Трансляція св.Меси із Базиліки Воздвиження Всечесного Хреста (Чернівці)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

Святий Єронім. Не знаєш Святого Письма - не знаєш Христа.

Поділитись з друзями
Створено: 2022-06-30
Передача: Катехиза
Історія життя видатного богослова, святого Єроніма. Розповідає отець Олег Кіндій - священник Церкви Володимира та Ольги (м. Львів), викладач богослов'я в Українському Католицькому Університеті.
Святий Єронім Стридонський залишив унікальну спадщину після себе. Він переклав на латинську мову текст Старого та Нового Завіту відомий у світі як "Вульгата" і використовується Церквою, як офіційний текст Біблії. Святий Єронім відомий у світі як письменник, перекладач, теолог.

Єронім народився в селі Стридон поблизу Емони, сьогодні це Албанія. Народився в 360-х роках, а помер приблизно в 420 році проживши досить довге життя.


Єронім поїхав у Рим, щоб продовжувати риторичні та філософські студії. Тут Єронім навчається у римського ритора і граматика Елія Доната і вивчає латинську та грецьку мову. Згодом став одним з найосвіченіших Отців Церкви.

Спочатку Єронім скептично ставився до християнства. Але в Римі він переживає навернення. Пізніше відправляється в Галлію де оселяється в Трірі. Там він вперше зайнявся богословськими студіями, і скопіював коментар Ілларія з Пуатьє до Псалмів і трактат «De synodis».

Святий Єронім мав хорошу память та вправно оперував у численних дискусіях Святим Письмом, описав життя відомих монахів. Він проживає в період відомих Богословів, серед яких: Оріген та Василій Великий. Святий Єронім будував мости між сходом та заходом.

Святий Єронім наголошував завжди, що Бог у своєму другому пришесті принесе на землю новий порядок. Пережити Божий порядок ми можемо в Церкві вже сьогодні.

Сьогодні нам важливо смакувати та жити Божим Словом, читати його, роздумувати. Святий Єронім казав: "Не знаєш Святого Письма - не знаєш Христа". Саме тому нам рекомендовано систематично вивчати Слово Боже. Так ми зможемо побачити контекст та розкрити для себе самого Бога. Практикуйте читання Євангелія та Старого Завіту кожного дня свого життя.


Сьогодні, коли триває війна, нам варто вчитися та робити висновки, змінювати свої навички. Не бійтеся поділитися з ближніми тим малим, що маєте. Сміливо живіть оптимальним життям, не бійтеся. Створіть навколо себе простір де вас оточує: світло, спокій, молитва, мир та Святе Письмо.

Отець Олег Кіндій - священник Церкви Володимира та Ольги (м. Львів). Викладач богослов'я в Українському Католицькому Університеті.

Слухати інші програми


Відгуки

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Історія життя та покликання автора численних програм на Радіо Марія. У програмі Люди Справи брат Збігнєв Савчук (орден братів менших капуцинів, м. Красилів).
Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж розповідає про головні свята єврейського народу в циклі програм: "Юдейські свята".
"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.
Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.