Слухати Радіо

Зараз в ефірі

15:00

Коронка до Божого Милосердя

В ефірі

Молитовна лінія

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:15

Розарій

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Житія святих

23:00

Акафист

23:40

Святий дня

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Недільні читання

Великий піст має принести плоди. "Відстань - це можливість покращити стосунки", - отець Тарас Фітьо

Поділитись з друзями
Створено: 2023-03-06
Передача: Катехиза
Як бути близько один до одного перебуваючи на відстані? На запитання відповідає голова референтури у справах родини Львівської Архиєпархії УГКЦ, отець Тарас Фітьо.
Час Великого посту має дати плоди. Сьогодні більшість сімей переживають розлуку пов'язану з війною. Моя родина нині знаходиться за кордоном і час від часу я відвідую їх. Як же пройти випробування відстанню та знайти сили, щоб зберегти своє подружжя?

Випробування відстанню - це певний виклик. Адже ми можемо переживати смуток коли знаходимося далеко один від одного. Коли я вивіз свою сім'ю за кордон то думав, що тепер більше часу зможу приділити парафії. Але повернувшись додому серце охопив смуток бо не вистачало дружини та дітей поруч. Мені тоді допоміг досвід перших років подружнього життя.

Як зробити взаємини особливими перебуваючи на відстані?

1. Листи. Я почав писати дружині смс повідомлення. А ще краще писати листи на папері. Так ми можемо краще виразити тепло коханій людині, передати свої почуття та позитивні емоції.

2. Коли людина повертається з відрядження чи війни. В такому разі можна влаштувати свято, подарувати квіти, листівку, приготувати вечерю, або з дітьми приготувати кульки та плакати з вітальними написами. Тобто, зробити подію не буденною, а особливою.

3. Коли далеко один від одного то згадуйте час проведений разом. Подумайте, якою б ви хотіли стати дружиною/чоловіком коли зустрінетеся, а ще краще поговоріть про це. Тут варто мислити позитивно та позитивно говорити про поведінку, ставлення, дії. Тобто, під час відстані, можна прийняти рішення діяти по іншому, як краще буде для сім'ї.

Обговорюйте небезпеки, що чатують в період відстані, та знаходьте інструменти, що з'єднують вас. Ставтеся до розлуки, як до можливості подивитися на стосунки з дистанції бо так побачите те, що не бачили зблизька.

4. Спільна молитва. Пам'ятайте, що Бог з вами та практикуйте молитву разом. У моїй сім'ї ми молимося щодня о 21.00. А якщо відсутній зв'язок то кожен із нас знає, що за нього моляться саме в цей час. Таку звичку ми заклали ще на початку нашого подружнього життя і за це я хочу подякувати своїй дружині, яка внесла спільну вечірню молитву в нашу сім'ю.

Пам'ятайте, що Великий піст має дати плоди. Використовуючи ці інструменти у своїй сім'ї ви можете досягнути позитивних результатів у її розбудові. Тому, практикуйте спільну молитву - це зробить вас точно сильнішими, а не слабшими.

Конфліктність у стосунках на відстані. Це те, що найбільше хвилює, адже близька людина знаходиться далеко. Ми підносимо тон голосу тоді, коли не чуємо один одного. У такому випадку рекомендовано згладити конфлікт, або перенести обговорення теми на пізніше.

Голова референтури у справах родини, Львівської Архиєпархії УГКЦ, отець Тарас Фітьо.

Слухати інші програми



Відгуки

Які пісноспіви звучать в час Великого Посту?

Які пісноспіви звучать в час Великого Посту?

Отець Руслан Грех говорив про Богослужбові наспіви Великого посту Страсного тижня.
Як діяти жінці, яка дізналася, що вагітна дитиною з невиліковною хворобою?, - відповідає с. Юстина Голубець

Як діяти жінці, яка дізналася, що вагітна дитиною з невиліковною хворобою?, - відповідає с. Юстина Голубець

В ефірі Радіо Марія с. Юстина Голубець, засновниця та голова організації "Перинатальний хоспіс – Слід Життя", Служебниця Непорочної Діви Марії,  член-кореспондент Папської академії “Pro Vita”, біоетик, медичний психолог в Обласному медико-генетичному центрі при ДУ «Інститут спадкової патології НАМН України», біолог‒генетик, викладач Школи біоетики УКУ. Тема катехези: "Служіння життю як виклик завданню і покликанню".
"Ісус Христос - тут і зараз серед нас!" - отець Валентин Матушевський

"Ісус Христос - тут і зараз серед нас!" - отець Валентин Матушевський

Отець Валентин Матушевський коментує Євангеліє від Луки 24, 35-48
Де зустрітися з Воскреслим Христом?

Де зустрітися з Воскреслим Христом?

Отець Микола Орач з Ордену Братів Менших Конвентуальних (Францисканців) провів катехизу про зустріч з Воскреслим Ісусом Христом в контексті війни в Україні.
"Мені знадобилося 4 роки, щоб прийняти рішення стати монахинею", - сестра Марія Люба

"Мені знадобилося 4 роки, щоб прийняти рішення стати монахинею", - сестра Марія Люба

"Бог не обрізає крила, а здійснює бажання": Про життєвий шлях та розпізнання покликання розповідає сестра Марія Люба зі Згромадження Служниць Святого Духа, м. Хмельницький.