Слухати Радіо

Зараз в ефірі

00:30

Катехиза

В ефірі

Розмова з екзорцистом

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

02:50

Біблійні читання

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Житія святих

06:50

Ранкова молитва

07:00

Меса

08:00

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:30

Годинки

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

Який зв'язок між іудейською та християнською Пасхою? Розповідає отець Володимир Куснєж

Поділитись з друзями
Про зв'язок між іудейською та християнською Пасхою розповідає теолог-бібліст, священник Львівської архидієцезії Римо-Католицької Церкви, викладач біблійних дисциплін в інституті Святого Томи Аквінського, автор книги "Світ Біблії: подорож батьківщиною Ісуса Христа", отець Володимир Кусьнєж.
Як євреї святкували та святкують сьогодні Пасху?
Це свято, у Старому Завіті, коли читаємо тексти, тісно пов'язане зі святом Опрісноків, що тривало 7 днів після Пасхи. А Пасха відбувалася в ніч між 14 та 15 днем місяця Нісана. В цей час з'являвся новий місяць, оскільки фаза зміни місяця тривала 28 днів то 14 нісана - це повня. Саме повні очікували євреї щоб святкувати Пасху. І християни помічають, що саме на Єврейську Пасху ми завжди споглядаємо повню, - розповідає отець Володимир Кусьнєж.

Пасха і Опрісноки - це два стародавні свята у євреїв коріння яких сягає доісторичних часів та привязані до ритму природи, як і свято Врожаю. 

На Пасху забивали ягня та обмазували кров'ю одвірки - це свято дуже архаїчне та символізує боротьбу зі злом та пошестю. А свято Опрісноків повязане із викиданням старої зернової закваски. Коли зібрали перший врожай то викидали старі дріжжі на знак переміни - зима відступає і приходить весна. Спостерігаємо подібну символіку і в багатьох інших народів. У цих символізмах ми бачимо откровення Боже, який творить їхню історію.

Переживши вихід з Єгипту та вхід у Обітовану землю Євреї доповнювали ці свята новим змістом, в який вкладали зміст переходу Червоного моря, тобто порятунку. Так само, як із Християнським Різдвом - ця дата, 25 грудня, пов'язана із днем зимового сонцестояння і молода Церква вибрала саме цей день, як День народження Ісуса Христа, що символізував перемогу світла над темрявою. Зауважу, що дату народження Ісуса точно ніхто не знає. Тобто, тут відбувається накладання нового змісту на старі традиції з урахуванням сільськогосподарського календаря.

Теолог-бібліст, священник Львівської архидієцезії Римо-Католицької Церкви, викладач біблійних дисциплін в інституті Святого Томи Аквінського, автор книги "Світ Біблії: подорож батьківщиною Ісуса Христа", отець Володимир Кусьнєж.

Слухати інші програми

Відгуки

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Історія життя та покликання автора численних програм на Радіо Марія брата Збігнєва Савчука (орден братів менших капуцинів, м. Красилів).
Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж розповідає про головні свята єврейського народу в циклі програм: "Юдейські свята".
"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.
Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.