Слухати Радіо

Зараз в ефірі

07:40

Дитяча катехиза

В ефірі

Святий дня

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Пісня Перемоги

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

"Язичників захоплювала віра християн, з якою ті йдуть на смерть, і вони шукали зустрічі з ними", - отець Костянтин Морозов

Поділитись з друзями
Як перші християни переживали зустріч з Господом та виражали це в літургії у спільнотах? Про історію літургії Церкви західного обряду розповідає отець Костянтин Морозов з ордену Братів Менших Капуцинів, м. Київ.


У попередніх програмах ми говорили про організацію перших спільнот. Дізналися, що вони складалися виключно з євреїв, а вже пізніше до них почали долучатися язичники першими з яких були греки та народи Римської імперії . Таким чином Церква перейшла Альпи та дійшла аж до теренів сучасної України.

Перші християни зустрічалися таємно. Римська влада видала декрет на гоніння цих дивних людей, які збиралися для поклоніння Христу. Щоб дискредитувати християн в суспільстві про них почали поширювати чутки. Навіть Нерон, коли спалив Рим, обвинуватив у цьому саме послідовників Христа. Таким чином спільноти збиралися таємно протягом 300 років.

У християн тих часів виникає система знаків. Якщо вірянин бачив, що перед ним імовірно християнин то він міг малювати на землі половинку риби даючи змогу співбесіднику домалювати другу половину. А коли той не придавав значення цьому жесту то було ясно, що поруч язичник. Також, коли християнин переїзджав у інше місце то, щоб увійти там до спільноти, мав пред'явити рекомендаційний лист від єпископа. Тільки після цього він міг потрапити на Літургію.

Багато християн тоді гинуло в колізеї. Язичники бачили, з якою гідністю та вірою вони зустрічали смерть і часто після арени цирку шукали зустрічі з ними. Щоб зрозуміти шлях язичника до християнства тих часів рекомендую вам прочитати книгу Генріка Сенкевича "Камо Грядеши".

Коли людина, зацікавлена долучитися до християн, пройшла перевірку та підтвердила серйозність своїх намірів йти за Христом то ставала на шлях катехуменату - підготовки до таїнства хрещення.

Отець Костянтин Морозов з ордену Братів Менших Капуцинів, м. Київ.

Слухати інші програми



Відгуки

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.
Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.
Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

Виховання через мистецтво допомагає сформувати повноцінну особистість

"Рух та творчість потрібні дітям, як вітаміни". Про виховання через мистецтво розповідає вчитель мистецтва та технологій Салезіянського приватного ліцею «Всесвіт» у Житомирі, керівник театрального гуртка «Філотея», дружина, мама чотирьох дітей, учасниця «Домашньої Церкви» родинної гілки Руху «Світло-Життя», Юлія Чупріна.
"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

"Бог сказав мені йти відвідувати хворих", - Юрій Гандера

У програмі "Люди Справи" художник та коваль, член спільноти "Сім'я Каміліан", Юрій Гандера.