Слухати Радіо

Зараз в ефірі

15:45

В Родині Радіо Марія

В ефірі

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з храму Христа Царя (Хмельницький)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:45

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Католицька енциклопедія

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

Болтослів'я чи уважне слухання. "Сьогодні важливіше бути дружнім вухом, аніж балакучим ротом", - отець Віталій Козак

Поділитись з друзями
Створено: 2023-06-15
Передача: Катехиза
Страшна хвороба докорів сумління. Про скрупули Святої Терези від дитяти Ісус розповідає настоятель Всеукраїнського санктуарію Матері Божої Бердичівської, отець Віталій Козак. "Людина мудра, яка щось знайшла в житті, намагається бути в стані покори та більше мовчить".
Із 11 до 13-ти років Тереза переживала, з її слів, страшну хворобу докорів сумління. "Не можу висловити, що я вистраждала протягом цих півтора року. Я знаходила полегшення у тому, що висловлювала свої думки сестрі Марії...". Звернімо увагу, що пише дитина про свої переживання у цей період життя

У попередній програмі "Очікування руйнують"  ми дійшли висновку, що друг - це велике надбання, адже добрий приятель може завжди вислухати та підтримати. Інколи, мовою нашого тіла ми проявляємо те, що переживаємо всередині себе. І саме добрий друг буде підтримувати, а поганий демонструватиме, що йому не цікаво те, що ти говориш мені. 

Мова тіла дуже важлива, бо так людина проявляє свою радість, переживання, страх, біль чи ігнорування, знецінення, осуд тощо. І коли я бачу, що хтось нехтує мною коли розповідаю щось то замовкаю. Саме через свою зневажливу поведінку тіла ми можемо втратити людину, або довіру до неї. Саме тому нам потрібно навчитися слухати так, щоб не втратити важливі відносини, адже коли людина відкривається вам у розмові то довіряє вам.

Важливою для Терези була її сестра Марія. Вона просто вміла проявити зацікавленість до дівчини. Сьогодні нам так не вистачає цієї підтримки та цікавості від інших. Коли я читаю проповідь у храмі то шукаю серед відвідувачів очі тих, кому цікаво, адже так набагато легше говорити. Адже коли на мою розмову бачу знеохочення то бажання далі продовжувати зникає.

Потреба психолога виникла коли люди перестали говорити один із одним. Кожен із нас може бути психологом один для одного та для себе коли зможе просто слухати інших, без повчань. Якось, один отець навчив: "Не треба радити тоді, коли у тебе не просять поради". Нам сьогодні просто не вистачає бути слухачами, а на мою думку важливіше бути вухом, аніж ротом.

Хто поспішає повчати інших життю сильно помиляється. Людина мудра, яка щось шукає, чи знайшла в житті, намагається бути в стані покори та більше мовчить. Тереза мала Марію, яка її постійно вислуховувала без повчань. Запитайте себе, чи маєте сьогодні таку Марію? Чи я сьогодні є для когось Марією?

"Сумління - це річ, якою можна маніпулювати", - сказав якось один учитель.  Наприклад, нормальні батьки кажуть дітям, що красти неможна. Але є інша сторона, коли, наприклад, дитина поцупила ручку в школі та принесла її додому, а батьки покривають її крадіжку та кажуть, що то вона зробила це ненароком і залишають крадене вдома. А потім дитина приносить вже вкрадений пенал та каже тату, мамі, що "ой це я ненароком"... і так продовжується до дорослого віку де красти стає нормою. Так ми помічаємо людей, які несуть додому все, що потрапляє на руки. А коли їм зауважують, мовляв так не можна, то особа відповідає, що не краде, а бере. Таким чином ми бачимо, що поняття сумління розтягується та підлаштовується під людину. Так само і до кожного гріха.

А можна сумління звузити. Свята Тереза настільки обмежила сумління, що вважала гріхом навіть незначні переживання - це явище називається скрупулою. У значенні Вікіпедії, скрупул - це антична міра ваги. Тобто тут Тереза прискіпливо ставилася до своєї гріховності. Вона протягом  цих півтора року переживає страждання де більшість вважає гріхом (скрупули). Але хороше в цьому було те, що свої відчуття вона виказувала Марії чи не кожного дня. Уявіть собі, що довелося вислухати Марії коли в розмові Терези було все погано. Саме тому, ми маємо навчитися вважати, що не може все бути гріхом. Не може бути все погано в житті! Рахуючи все гріховним людина ризикує загнати своє сумління та заробити психічну хворобу.

У людей зі скрупулами геть все погано в житті. Вони так самі собі завдають болю та страждань. Якщо у вас є проблема, і ви звинувачуєте у чомусь мене то не треба вашою нечистотою, жадібністю, гріховністю, цинічністю, винуватити мене. Ці люди можуть звинувачувати інших через призму своїх фантазій та ілюзій створюючи таку проекцію, що ти ледь не найстрашніший ворог у їхньому житті. Зауважу, що звужена та розширена совість - це не нормально, але будь яка чеснота знаходиться посередині, між крайнощами. Тереза не мирилася із цією проблемою, а боролася протягом життя

Тому нам варто навчитися так виховати свою совість, щоб вона була посередині між поганими та добрими крайнощами. Якщо ви переживаєте скрупули то Вам варто знайти людину, яка зможе вас постійно вислуховувати. Інакше, з високою імовірністю, ви станете "тошнотіком", який скиглить безперестанку.

Настоятель Всеукраїнського санктуарію Матері Божої Бердичівської, отець Віталій Козак. 

Слухати інші програми

Відгуки

"Якщо ми дуже сильно прив'язуємося до чогось, Господь може забрати це від нас і дарувати іншим" - отець Віталій Козак

"Якщо ми дуже сильно прив'язуємося до чогось, Господь може забрати це від нас і дарувати іншим" - отець Віталій Козак

Отець Віталій Козак в час катехези дає поради, як навчитися відсторонюватись від речей зовнішніх та внутрішніх на прикладі святої Терези з Ліз'є.
Як навчитись довіряти Господу? - досвід Авраама в катехизі отця Кшиштофа Бузіковського

Як навчитись довіряти Господу? - досвід Авраама в катехизі отця Кшиштофа Бузіковського

Отець Кшиштоф Бузіковський продовжив цикл програм присвячених Аврааму.
"Я прийшла, щоб допомогти" - послання Богородиці у Венесуелі

"Я прийшла, щоб допомогти" - послання Богородиці у Венесуелі

Як об'являлася Діва Марія у Венесуелі? Отець Григорій Рассоленко розповідає про об'явлення Богородиці в різних країнах. 
Як готується Церква до святкування Великого Ювілейного 2025 року?

Як готується Церква до святкування Великого Ювілейного 2025 року?

Про підготовку Церкви до святкування Ювілейного року, що відбудеться у 2025 році розповідає отець Костянтин Морозов (орден Братів Менших Капуцинів, м. Київ).
Україна серед світових лідерів сурогатного материнства

Україна серед світових лідерів сурогатного материнства

Біолог-генетик, клінічний психолог, консультант з клінічної біоетики, голова ГО "Перинатальний хоспіс Слід Життя", сестра Служебниця Непорочної Діви Марії Юстина (Ольга) Голубець в ефірі Радіо Марія.