Слухати Радіо

Зараз в ефірі

01:40

Духовні читання

В ефірі

Непісні розмови

02:50

Біблійні читання

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:30

Житія святих

06:50

Ранкова молитва

07:00

Розарій

07:40

Годинки

08:00

Ранкова молитва

08:10

Святий дня

08:20

Біблійні читання

08:30

Недільні читання

09:00

Молитовна лінія

10:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

11:20

Катехиза

Горливість

Горливість

Освячення людини неможливе без горливості. Це найперша умова для розвитку людського духу. Горливість або "гарячість" духу виражена грецьким поняттям "зелос". Що це таке? Як бути гарячим? Це і є тема передачі "Школа лідерства" з отцем Олегом Кондратюком.
 
Прем’єра програми «Християнство сьогодні»

Прем’єра програми «Християнство сьогодні»

«Що робити з Росією», питання, яке ставлять перед собою зараз всі. Але відповіді різняться. Як на це питання відповідають в УПЦ, про це говорили з гостем і співведучим Юрієм Чорноморцем – доктором філософських наук, провідним сучасним українським теологом та філософом.







Ісус сходить до пекла

Ісус сходить до пекла

В ранковій катехизі отця Костянтина Морозова говорили про тайну сходження Ісуса до пекла. Що це означає? Чому Ісус туди спускається? Кого він зустрічає у відхлані? Отець Костянтин також дав нам поради щодо приготування та переживання Страсної П'ятниці та наголосив на важливості таїнства Примирення в ці дні.
 
Культура рабства

Культура рабства

В передачі "Запилена святість" ми продовжуємо розгляд екстремальної історії вбивства моавського царя Еглона. Сьогодні зупинимося на реакції слуг Еглона, коли вони дізналися про смерть свого господаря. Вони почали метушитися. Як довго вони метушилися? До смерті? Чому вони не скористалися можливістю в стані загальної метушні вирватися на свободу? Що означає постава раба? Які риси сучасного суспільства вказують на поширеність культури раба сьогодні? Про це та інше в передачі "Запилена святість".
 
Вперта дитина

Вперта дитина

Що робити з впертою дитиною? Чи завжди впертість це погано? Як говорити "ні" дитині, не ображаючи її? Про це та інше в передачі "Важко бути дитиною" з психологом Юлією Бойко.
 
Першість Риму

Першість Риму

Чому католики висловлюють претензію на першість Єпископа Риму над усім християнським світом? Що означає апостольське правонаступництво і як воно діє? Чому визнання першості Риму усіма християнами принесе добро їм самим? Про це та інше в катехизі отця Романа Лаби, доктора теології.
 
Нічна Хресна дорога

Нічна Хресна дорога

Парафія Воздвиження Хреста на Святошині організувала Хресну дорогу з рідної парафії до катедрального собору святого Олександра в Києві вночі. Цілу ніч молільники ішли Києвом, зупиняючиь на стояннях біля різних церков. Вночі їх прийняли в Інституті Фоми Аквінського на Лук'янівці, в парафії Святого Василя Великого УГКЦ на Львівській площі і в Михайлівському соборі. Таким чином Хресна дорога мала іще екуменічний  вимір. Про це та інше в передачі "Точка відліку" з організатором молитви Олександрою Зуєвою.

Культура у світлі Майдану

Культура у світлі Майдану

В передачі "Історичні діалоги" говорили з Миколою Марусиком, співголовою та засновником об'єднання Мистецька платформа. Ведучий: Володимир Іванченко.

Герої віри?

Герої віри?

Минули дні молоді в Києво-Житомирській дієцезії. "Радіо Марія" з радістю представляє катехизу отця Романа Лаби, виголошену в храмі святого Яна з Дуклі. Поважні герої віри Авель, Енох, Ной, Авраам, Давид, життя яких навіює трепет та повагу, в катехизі отця отримали кумедні комічні нотки. Неординарний десакралізований погляд на життя святих викликає симпатію та посмішку. Насолоджуйтесь.

Гетьман Сагайдачний

Гетьман Сагайдачний

Коли нещодавно Росія розпочала проти нас війну, в хід пішли не лише зелені чоловічки без шевронів та прапорів, а ще й пропаганда. Пропаганда ця складалася і з давніх штампів, і з брехні нового ґатунку. Давні штампи – це хоча б постійні згадки про те що Західна Україна завжди була іншою ніж Східна, що козаків там бачили лише на картинках, і галичани взагалі не мають права співати «і покажем що ми браття козацького роду». А серед новочасної брехні модна згадати брехливу новину про те що флагман українського флоту фрегат «Гетьман Сагайдачний» нібито підняв Андріївський прапор і перейшов на бік Росії. Моряки фрегату одразу відреагували на цю брехню і вишикувались на палубі у вигляду літер «юа».

Школа духовності. Кризи

Школа духовності. Кризи

В "Школі лідерства" отця Олега Кондратюка ми говоримо про внутрішнє духовне життя. Ця передача присвячена темі криз. Чи нормально, що християнин впадає в дуовні кризи? Як їх уникати? Як переживати кризу по-Божому? 
 
«Суперкнига» повертається! Про легендарний мультфільм в «Рецептах життя»

«Суперкнига» повертається! Про легендарний мультфільм в «Рецептах життя»

«Суперкнига» - це захоплюючий мультиплікаційний серіал який всім пам’ятається ще з дитинства. Головні герої - Кріс , Джой і їх друг робот Робік – нас переносили в анімаційний світ Книги Книг. Але з 1981 року, коли вперше вийшла «Сеперкнига» в телевізійний проказ, змінились діти, змінилось їх сприйняття, діти звикли до іншого типу анімаційної графіки, до інших образів і подачі. Тому в програмі «Рецепти життя» ми вирішила поспілкуватись з тими хто пропагує в Україні саме оновлений давно люблений всіма мультик  легенду. Мультик, який підкорив  понад 500 мільйонів глядачів у більш ніж 106 країнах світу. Мультик, що перекладений на 43 мови світу. Над новими серіями якого працювали сценаристи і режисери - лауреати премії «Еммі», на рахунку яких такі мультфільми, як «Мулан» , «Король Лев» і «Красуня і чудовисько».  Розмову вели з Віталієм (віце-президентом асоціації «Еммануїл») і Людмилою (керівником проекту «Суперкнига») Стебенєвими подружжям, яке познайомилось в роботі над цим проектом і продовжує займатись вихованням духовно здорового суспільства.

 
Психологічна аптечка. Профорієнтація

Психологічна аптечка. Профорієнтація

В передачі "Психологічна аптечка" психологи Людмила Гридковець та Олена Світлична попри небезпеки війни говорили про життя у мирі, про майбутнє, про професію для наших дітей. Яким чином їм та батькам вибрати фах?
 
Шлях навернення

Шлях навернення

На питання чи не важко йому навертатися, чи хочеться відпочити від безперервного навернення отець Олег відповідає так: "А чи втомлюєтеся ви бути здоровим чи набридає вам стан, коли нічого не болить і не муляє?" Важко заперечити. В останньому випуску "Школи лідерства - школи духовності" отець Олег Кодратюк ділився досвідом навернення. 

Фильм Ной «Noah» Дарена Аронофскі. Християнський погляд.

Фильм Ной «Noah» Дарена Аронофскі. Християнський погляд.

Сьогодні тільки лінивий не сказав свою думку щодо фільму Ной «Noah» режисера Дарена Аронофскі. Ми не ліниві, тому сьогодні в програмі «Рецепти життя», говорили про християнських погляд на «голлівудський» біблійний потоп. Гостя програми Ольга Герасименко.
Першість Папи Римського

Першість Папи Римського

На цій світлині ми бачимо, як митрополит Пергамський Зізіулас (Грецька Православна Церква) цілує руку римському папі, а в денній катехизі отця Романа Лаби ми говоримо про першість Папи Римського серед усіх єпископів, порівнюючи її з першістю Петра серед апостолів. Цікаво, що в першому тисячолітті серед отців та вчителів Церкви не було сумнівів щодо цієї першості. Запитання і суперечки з'явилися після розколу єдиної Церкви в 11 столітті. ВІдповіддю на ці можливі питання буде катехиза отця доктора Романа Лаби.
 
Катехиза про сповідь

Катехиза про сповідь

В ранковій катехизі отця Андрія Бачинського говорили про сопвідь. Це дар і таїнство, але часто стає просто формальністю чи щорічним обов'язком християнина. Бодай би 1 раз на рік, перед Пасхою, Церква заохочує сповідатися. Про сповідь, духовне керівництво та багато цікавих деталей щодо цього таїнства - в катехизі отця Андрія Бачинського.  
 
Активність мирян в Церкві

Активність мирян в Церкві

В передачі "У ваших намірах" з отцем Олександром Коцюром ми говорили про ініціативу серед мирян в парафії. Як її досягти? Як підтримувати? Що робити активним людям, які хочуть служити в Цекрві, але наражаються на критику зі сторони священства, а то і заборону робити будь-що в парафії? Чи дійсно в Католицькій Церкві миряни є "дійовими особами"? Що заважає віруючим світським посісти місце партнерів священства, співідповідальних за місію Церкви?
 
Духовність: осмислений рух, кружляння по колу чи сидіння на місці

Духовність: осмислений рух, кружляння по колу чи сидіння на місці

Цей вибір залишає нам Папа Франциск в своїй проповіді на тему зцілення хворого біля Силоамської купелі. Як пам'ятаємо, ця нужденна людина 38 років просиділа біля цілющого місця, залишившись хворою. Над поставами духовної пасивності, безсенсовного кружляння по колу і осмисленого руху зупинился і ми з паном Олександром Доброєром, богословом, директором Європейського інституту соціальних комунікацій в передачі "Точка відліку".
В пошуках українського з Юлією Савостіною

В пошуках українського з Юлією Савостіною

Користуватись українським, споживати українське, вдягатись і купувати виключно українське, це може комусь здатись зовсім «схибленим» патріотизмом, але в умовах наявності зовнішнього агресора, в умовах зубожілої пограбованої економіки це чи не єдиний всім доступний механізм допомоги державі. Минув місяць військової агресії в Криму. Наслідки невтішні. Ми не лише побачили, яке обличчя в наших східних «братів», а й відчули реакцію пересічного українця на ситуацію геополітичну. Українець сказав, що не купуватиме продукти окупанта, промарковані штрих-кодом «46» і великі торгівельні мережі змушені були шукати вітчизняні аналоги. Тільки за пів-місяці від початку окупації  обсяги продажів російських товарів скоротилися майже на 40%. Але мені цікаво, ніскільки наш, український продукт з штрих-кодом «482», конкурентоздатний і чи є взагалі в нас своя вітчизняна альтернатива відомим брендам. В програмі «Рецепти життя» ми говорили чим може звичайний українець допомогти державі. Чи можна хоча б рік протриматись виключно на українському – про це ми розмовляли з відомою блогеркою, економічною журналісткою, авторкою надзвичайного проекту «365 днів в пошуках Made in Ukraine» Юлією Савостіною.
Про «фашизми», «нацизми» та інші «ізми» «У ваших намірах». Обережно, викривлена дійсність!!!

Про «фашизми», «нацизми» та інші «ізми» «У ваших намірах». Обережно, викривлена дійсність!!!

Встановлення диктаторських режимів не відбувалось миттєво. На скільки ми можемо аналізувати, відбувалось поступове заміщення понять, цінностей, істин. Насаджувалась своя, якась зовсім інша реальність і люди, які жили в той час, самі того не усвідомлюючи, ставали частинами-шестерінками велетенського маховика системи. Історія німкені  Доре Насс, котра застала прихід Гітлера до влади семирічною дитиною, і була частиною режиму, проливає світло на багато факторів. Доре як і тисячі тисяч таких самих дітей як вона, були матеріалом, на якому випробовувались всі методи встановлення системи від пропаганди до жорстких таборів. Так ось зі спогадів пані Доре, опам’ятання відбулось тільки постфактум: «Да, я о многом не думала, не понимала. Не хотела понимать. И сейчас, когда я слушаю записи с речами Гитлера — в каком-нибудь музее, например, — я всегда думаю: боже мой, как странно и страшно то, что он говорит, а ведь я, молодая, была среди тех, кто стоял под балконом его резиденции и кричал от восторга…». Це розповіді про події більш півстолітньої давнини, а за даними Всеросійського центру вивчення громадської думки, рейтинг схвалення дій сусіднього президента Володимира Путіна на кінець березня цього року складав 82,3 відсотки. Це вам нічого не нагадує? Але як же люди, які мають здатність аналізувати, проводити історичні паралелі, здатні критично мислити, стають піддатливим матеріалом, на якому встановлюється диктат. Ми зараз спостерігаємо нове явище, на рівні з  італійським фашизмом і німецьким нацизмом виринає нове загрозливе явище «рашизму». Як не стати шестерінкою в цьому маховику, про це говорили з отцем Юрієм Семою в програмі «У ваших намірах». 
  
Крапівін. Проблеми життя і віри

Крапівін. Проблеми життя і віри

В передачі Віктора Заславського "Відкриваючи таємниці християнства" представляємо Вашій увазі продовження циклу про російського дитячого письменника, який писав про морські пригоди, Владислава Крапівіна. Нижче подано фрагмент з його твору.

Папські енцикліки

Папські енцикліки

Продовжується цикл катехиз отця Вальдемара Павельцяз Довбиша, присвячений канонізації папи Йоана Павла 2. Отець повчає нас про енцикліки, які були прийняті блаженним папою Йоаном Павлом 2. Сьогодні розважали над двома  документами - Sollicitudo Rei Socialis та Redemptoris Missio. Енцикліки про справи соціальні та про місію Церкви. 
Що таке навернення?

Що таке навернення?

В цій передачі "Школа лідерства - школа духовності" отця Олег Кондратюка ми говоримо про навернення. Звикли сприймати це поняття передовсім в в категоріях моральних: що є добре і що погане. Але грецький оригінал представляє нам зовсім іншу перспективу - "метанойя" - "зміна мислення". 

Егуд - суддя Ізраїлю

Егуд - суддя Ізраїлю

Цікаво, що цей суддя походив з наймолодшого коліна Ізраїля, коліна Веніаміна, а його батька звали Гера, в перекладі з єврейської "крихта". Не варто переоцінювати фатальний вплив сім'ї на формування та долю людини. Про це та про війну в передачі "Запилена святітсь".
 
Любов і Війна: Олена Степанівна і Роман Дашкевич

Любов і Війна: Олена Степанівна і Роман Дашкевич

ХХ століття принесло нам тисячі героїчних та трагічних доль, по яких катком пройшлись усі негаразди тих літ. Одна така доля – історія неабиякого подружжя Романа Дашкевича та Олени Степанів.„Справжній вояк, але ж з яким жіночим чаром"! Так сучасники (а точніше - сучасниці) говорили про Олену Степанів. Коли почалася війна, дівчина ховає коси під кашкетом, попре усі заборони таки потрапляє до легіону Українських Січових Стрільців і опиняється на передовій.
У 1915 вона потрапляє в російський полон. Офіційна російська пропаганда змальовувала її як „мазепінку" та „нєнавістніцу Россії", проте російські офіцери, не позбавлені лицарських рис, „баришню-офіцера" ледь на руках не носили. А у 1917 році під час обміну полоненими Олена Степанів вертається до легіону. А потім був Листопадовий чин, війна з поляками за Львів та Галичину, праця в уряді УНР та дипломатична місія до Відня, де дівчина-воїн знов перетворилася на інтелігентного науковця та викладача. А ще – саме там вона зустрілася зі своїм майбутнім чоловіком, Романом Дашкевичем.

Лікар радить. Професор Передерій

Лікар радить. Професор Передерій

В передачі "Лікар радить" говорили про вплив стресу на здоров'я людини, глобалізацію, пришвидшення життя та вироблення нової парадигми розуміння і лікування лоюдини. Гість студії: В'ячеслав Григорович Передерій, доктор мадеичних наук, професор, зслужений діяч науки України.
 
"Майстерня" Олексія Арестовича

"Майстерня" Олексія Арестовича

Військовий експерт, офіцер розвідки, психолог Олексій Арестович про війну і мир в ефірі передачі "Майстерня"

В колі жіночому… Чому про аборти?

В колі жіночому… Чому про аборти?

В програмі «В колі жіночому» в п'ятницю говорили про аборти... чи такий однозначний є християнський погляд... Багато моїх друзів запитало мене, чому саме про аборти, в такий складний, для України час... Але тому й піднімаю цю тему, щоб поставити перед собою питання – чи можуть ситуації колапсові стати нашим оправданням. Вже чотири місяці ми перебуваємо в перманентному стресі. Три місяці майдану, загрози зачисток, закони 16 січня і реальна перспектива життя у поліцейській тоталітарній державі... Далі військові протистояння на Пд та Сх , навішений над нами «совок» як дамоклів меч і цілковита можливість ядерних атак... Пророцтва Третьої світової і подібні жахіття... Були такі часи коли загроза відчувалась навіть сенсативно... і в ті часи, я пригадувала слова Ісуса Христа на Оливній горі, коли учні запитали Його про кінець часів. Господь, описуючи важкість часів прийдешніх, говорив: «Горе ж вагітним і тим, хто годує грудьми, у ті дні!». В інших перекладах навіть читала, таке формулювання: «Краще було б не родити»... То може обставини зовнішні можуть нас оправдати, або навіть відчуття наближення кінця часів і слова Христа, стануть для нас таким оправданням у виборі аборту. Слухайте розмову з відомим пролайфером п. Генею Самборською.

 
Книга судей. Еглон

Книга судей. Еглон

Хто такий цей моавитянський цар? Чому Ізраїль, щойно прийшовши до обітованої землі, її втратив, опинився в рабстві? Що говорить нам, свідкам окупації Криму, завоювання Ізраїля язичниками? Про це та інше в передачі "Запилена святість".