Слухати Радіо

Зараз в ефірі

01:40

Духовні читання

В ефірі

Непісні розмови

02:50

Біблійні читання

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:30

Житія святих

06:50

Ранкова молитва

07:00

Розарій

07:40

Годинки

08:00

Ранкова молитва

08:10

Святий дня

08:20

Біблійні читання

08:30

Недільні читання

09:00

Молитовна лінія

10:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

11:20

Катехиза

Оздоровлення тещі Петра

Оздоровлення тещі Петра

Євангелія промовляє до нас різними образами, різними символами, подіями, які мали місце в історії, але їхнє значення понад історичне. Історичні події відображають теж духовну реальність. Зцілення фізичні є знаком Божих дотиків, але показують теж нутро, серце людини, яке теж потребує зцілення. Отець роман Лаба в передачі "Біблійний погляд" розкриває таємниці Божого Слова і провадить нас до дому Петра, оздоровлення його тещі. 

Розіп'яття Ісуса Христа

Розіп'яття Ісуса Христа

Ми продовжуємо іти слідами БенедиктаХVІ, роздумуючи над його книгою "Ісус з Назарету" разом з отцем Янушем Марією Анжиєвським. На цей раз ми торкнулися теми розіп'яття Ісуса Христа. Ісус Христос, висячи на хресті, зазнає великих страждань фізичних, але і великого приниження. Його спокушають зійти з Хреста, з місця ганебної страти, і цим засвідчити, що Він є насправді Богом. 

Що мені до успіхів Терези Авільської в особистій молитві?

Що мені до успіхів Терези Авільської в особистій молитві?

В "Школі лідерства" вже вкотре ми говоримо про Терезу Авільску, велику святу, кармелітанку і містичку. Виникає питання: яким чином молитва впливає на лідерство. Що молитва має до лідерства? Про це та інше ми говоримо з отцем Олегом Кондратюком.

"Абетка католика"

"Абетка католика"

На "Радіо Марія" стартував цикл катехиз отця настоятеля парафії святої Марії Ангельської у місті Вінниця отця Костянтина Морозова. В цих програмах отець говорить про найважливіші речі для віруючої людини. Отець порушує питання віри, говорячи, що віра є актом людської волі. Звісно ми маємо також надприродній дар віри, який дається їй при хрещенні, але також існує можливість бути вільною у тому щоби вірити чи не вірити. Вірити кому і для чого. У що віруєш ти? Кому ти віриш? Віруючи Богу, чи довіряєш Йому?

Інтелектуальний розвиток дитини

Інтелектуальний розвиток дитини

Коли починається плекання інтелекту дитини? Що батьки можуть робити аби допомогти дитині розкрити таланти, якими вона, безперечно, є обдарованою? Які конкретні кроки може зробити кожен, щоби допомогти дитині розвивати свої здібності? Геніями  стають чи народжуються? Про це та інше дізнаєтесь в передачі "Психологічна аптечка". Ведуча: Людмила Гридковець. Гість програми пан Олександр Губенко, кандидат психологічних наук, редактор журналів "Психологія та соціальна робота" і "Обдарована дитина", практикуючий психолог.
 
Земля Єгипту - земля неволі

Земля Єгипту - земля неволі

Отець Ростислав Дворовий продовжує вести нас звивистою та непростою дорогою розуміння Старого заповіту. На хвилях "Радіо Марія" прозвучали його цикли передач, присвячені таким визначним постатям біблійної історії, як Авраам та Яків. На черзі особа Мойсея, найтихішого серед людей. Йому вдалося стати другом Бога, побачити Його славу, перебувати на горі в Божій присутності протягом сорока днів і врешті решт вивести ізраїльський народ з єгипетської неволі. Катехизи отця дуже живі, оригінальні і сучасні, що здавалось би суперечило заявленій темі. Які сюрпризи в сьогоднішній передачі приготував нам о. Ростислав Дворовий дізнаємось...

Осіння депресія

Осіння депресія

В передачі "Психологічна аптечака" ми торкнулися  теми осінньої депресії. Чому депресія виникає восени? Чому не існує поняття літня чи зимова депресія? Які причини та наслідки цього стану? Чи можна вважати депресію хворобою чи забаганкою? Як лікуватися? Що може допомогти? Про це та інше в програмі з пані Іриною Башинською, психологом, начальником соціальної служби Святошинського району міста Києва

Ангели-хоронителі

Ангели-хоронителі

Працюючи в ефірі "У Ваших намірах" отець Міхал Бранкевич кожного разу, щовівторка порушує теми близькі і цікаві нам, слухачам "Радіо Марія". Цей вівторок приурочений ангелам-хоронителям кожного з нас. Хто вони, ці ангели? Яку задачу виконують? Як налагодити контакт з ними? Як молитися до ангелів і чи потрібно це взагалі? На ці та інші питання отець Міхал Бранкевич відповідає в передачі "У ваших намірах". Просто, оригінально і легко.

Дитячі страхи

Дитячі страхи

В передачі "Важко бути дитиною" пан Олександр Поліщук веде нас далі в глибину дитячих страхів. В минулих випусках говорили про те, що відбувається з дитиною до народження, зразу  після народження, до 2-х років. Дуже важливо не упускати час, коли відбувається стиковка емоційної та вольової сторін психіки дитини, що розвивається, бо якщо час буде упущений – вони будуть існувати незалежно одна від одної. Власне це діти, які – дома тихенькі, а з однолітками – агресивні, або дома – тирани, а поза сім’єю, лякаються будь-яких контактів, тому, наприклад, граються завжди самотньо. Що з цим робити і як допомогти дитині?
Вміння змінюватися

Вміння змінюватися

«Все тече – всі змінюється», - говорив Геракліт, грецький філософ. «Не можна двічі увійти в одну і ту саму воду», - говорили древні. В цій передачі на «Школі лідерства» отець Олег Кондратюк пропонує порушити тему вміння лідера змінюватися і відповідати на зміни. Щоб поповнити скарбницю давніх висловів треба пригадати китайців: «Горе тому, хто народився в часі перемін», - констатували вони. Насправді світ постійно змінюється, і ми якось відповідаємо на ці зміни?
Цільність - важлива лідерська якість

Цільність - важлива лідерська якість

Передача з архіву «Радіо Марія». В «Школі лідерства» отець Олег Кондратюк, кармеліт босий,  навчає та мотивує нас до лідерства: захоплююче, доступно, практично.В передачі «Школа лідерства» ми говоримо про характер лідера, про риси характеру, які допоможуть людині формувати в собі лідера, особу, що буде чинити Божий вплив на цей світ. Ці передачі можуть стати для вас прекрасним ґрунтом, навчальним матеріалом. Бо лідерства потребуємо найперше ми самі. Господь нас покликує до царювання, Він призначив нам царське покликання. Ми потребуємо лідерства, щоби упорядкувати своє власне життя і бути щасливим; життя своєї родини, щоби там знаходили мир і порозуміння; на роботі – з примусу вона перетворилася на місце служіння. Короче, це дійсно класно. Долучайтеся.
 
Замок Радомисль святкує перший рік свого існування

Замок Радомисль святкує перший рік свого існування

«Радіо Марія» презентує програму про замок Радомисль, про музей домашньої ікони, про Ольгу Богомолець, відомого лікаря та мецената, засновницю музею домашньої ікони. Цікава історія про творення музею, про колекціонування ікон, адже колекція Ольги Богомолець є найбільшою приватною колекцією домашніх ікон, не залишить байдужим жодного, особливо людину віруючу.
Перша ікона потрапла до пані Ольги Богомолець, коли вона у дощовий осінній день йшла Блошинним ринком (Києвською барахолкою). На брудній землі лежали дощечки, щоби не намочити ноги, наступаючи на одну із таких клаптиків непотрібної деревени, пані Ольга наступила на понівечений образ Ісуса Христа. Це була перша ікона її колекції…
Міжнародний суд з прав людини

Міжнародний суд з прав людини

В передачі «Правовий індекс» ми розглядаємо актуальні та корисні питання щодо захисту своїх прав. Тема нинішньої передачі є дещо оригінальною для громадян України, слухачів «Радіо Марія». Адже автор та ведучий передачі, пан Сергій Гула, запропонував обговорити тему порядку звернення до Міжнародного суду з прав людини. Ми не звикли шукати справедливості в українських судах, тому пропозиція знайти її  в міжнародному суді, на перший погляд, видається цілковитим абсурдом. Наскільки це реально і продуктивно дізнаємось в програмі.

Вплив, який чинить лідер. Пріоритети.

Вплив, який чинить лідер. Пріоритети.

Передача з архіву «Радіо Марія». Отець Олег Кондратюк веде нас далі в сутність лідерства і ділиться своїм досвідом. Лідер це той, який чинить вплив на оточуючих. Візьмемо приклад Ісуса Христа, який безперечно був взірцевим лідером. В чому полягала Його місія? Грубо кажучи можна сказати – спасти світ. Шанувальників американських блокбастерів, де непереможний герой спасає світ, хочу попередити, що в цю місію був вплетений зовсім інший сюжет, відмінний від голлівудського. Вибачте.

Монастир святого Онуфрія

Монастир святого Онуфрія

Продовжується цикл передач Віктора Заславського "Католицькі святині". В цій передачі разом з істориком та краєзнавцем ми побуваємо в монастирі святого Онуфрія, який оминають більшість екскурсійних груп, і більшість гостей Львова бачать його високу білу дзвіницю лише з вікон поїздів. Проте цей унікальний комплекс не поступиться «розкрученим» домініканському чи бернардинському монастирям ані красою, ані багатою історією, ані значенням в історії міста й цілої країни.  
Роль жінки в сім'ї

Роль жінки в сім'ї

Яка дівчина не мріє про романтичне казкове весілля та щасливе сімейне життя? Але знайти свою другу половинку дуже важко, а часто ще важче буває дочекатися пропозиції одружитися. Адже навіть найпалкіші почуття не завжди увінчуються весіллям. Погляньте навколо – скільки яскравих, гарних, розумних, талановитих дівчат, і скільки серед них незаміжніх… І як часто буває, що такі собі не дуже красиві дівчата досить вдало одружуються з непересічними чоловіками. У чому причина такого життєвого явища? З якими жінками охоче одружуються чоловіки? Зрозуміло, що універсальної відповіді на ці питання не має. Але в цій катехезі спробуємо розібратися.
Святе Письмо про Євхаристію

Святе Письмо про Євхаристію

Поняття eucharistia у Новому Завіті означає «подяка», «вдячність», «благодаріння». В такому значенні знаходимо цей термін також у грецькому перекладі Старого Завіту, або у поза біблійних джерелах. Поступово поняття eucharistia набирає значення «подяка Богу» . Також ця подяка Богу починає розумітися як молитва. Зазвичай, Апостол Павло використовує цей термін на початку своїх Послань і тому він пов’язаний з благословенням, яке Апостол передає читачам. Це благословення (eulogia) возноситься за чудові діла Бога, тобто пригадується все те, що Бог вчинив для свого народу. Ця натомість згадка (anamnesis) є прямим приводом подяки Богу. Тобто видно, як поєднуються в Святому Письмі в одне ціле три важливі поняття, які потім будуть поєднані і в літургії: згадка (anamnesis), благословення (eulogia) та благодаріння (eucharistia).

Коронування Ісуса терновим віцем

Коронування Ісуса терновим віцем

Буквально один вірш з Євангелія від святого Марка говорить про коронування Ісуса терновим вінцем. Про що роздумують християни у третій таємниці розарію у скорботній частині? Важко собі уявити зневаження і ганебне знущання римських вояків над Ісусом. Вони напевно погано орієнтувалися в очікуваннях Месїї ізраїльського народу, не знали діяльності Ісуса, а коли почули про звинувачення в узурпації царської влади дивним і скромним єврейським проповідником, вирішили пожартувати, сплівши терновий вінок і одягнувши Христа в багряницю...

Туберкульоз в Україні

Туберкульоз в Україні

Туберкульоз в Україні кожної осені приймає вигляд стихійного лиха, і власне на сьогодні ця хвороба є епідемією в нашій державі. В цьому плані ми попереду усього «прогресивного людства». Динаміка хвороби протягом років незалежності фактично не змінюється. Говориться про те, що туберкульоз є соціальною та державною проблемою, але нам в цьому випадку не легше. Що робити і як вберегти своє здоров’я та здоров’я своїх ближніх від цієї недуги? Про це дізнаємось в передачі «Лікар радить» Ольги Юріївни Луганської. Гість студії Ярослава Доценко, молодший науковий співробітник Національного інституту фтізіатрії та пульмонології імені Яновського.

Чи бажаєш бути вбогим, щоби наслідувати Царство Небесне і бути блаженним?

Чи бажаєш бути вбогим, щоби наслідувати Царство Небесне і бути блаженним?

«Блаженні вбогі духом, бо їхнє Царство Небесне» - говорить євангеліст Матей і ми занурюємося в Нагірну проповідь Ісуса Христа, роздумуючи, що означає бути блаженним і як насправді прийняти таке «блаженство», яке нам пропонує Господь. Додає масла у вогонь євангеліст Лука, який говорить про те, що блаженні не вбогі духом, але просто вбогі. І далі у Луки ми читаємо, що багатим – горе і так далі. Якщо блаженні бідні і жебраки, і їхнє Царство Небесне, тоді що робити людині, яка має статки, майно, багатство? І чи був бідним Ісус Христос? Про це та інше в катехизі отця Януша Марії Анжиєвського.
 
Казкотерапія

Казкотерапія

Казкотерапія: що це? Які казки можна читати дітям? Чи варто вибирати і «фільтрувати» казки, які можна читати? Що робити з чортовщиною у казках? В якому віці, які казки можна читати? Що означає поділ на авторські та народні казки? Куди віднести міфологію? Що краще: українські народні казки чи казки народів світу? Чому діти, яким читали народні казки, є більш життєрадісними і легше сприймають світ, ідуть на контакт, краще соціалізуються? Про це дізнаєтесь в передачі «Важко бути дитиною» з пані Юлією Бойко.

Подружня "буря"

Подружня "буря"

Коли уважно приглянутися до різноманітних конфліктів в подружжі, то можемо помітити, що в цих подіях бере участь декілька учасників. Чоловік і жінка часто є для себе противниками, ззовні масла у вогонь підливає найбільший противник людського роду – сатана зі своїми демонами. Ще варто згадати фактор життєвої історії, різноманітних зранень, неповторний підхід до життєвих проблем чоловіка і жінки і … маємо торнадо. Один з вчителів Церкви, св. Йоан від Хреста, опираючись на біблійних текстах, називає трьох основних противників, з якими кожна людина мусить замагатися: сатана, світ і тіло. Як з усім цим справитися в подружжі - слухайте в катехизі отця Романа Лаби.

Тереза Авільска: з Богом навіки

Тереза Авільска: з Богом навіки

В циклі передач про Терезу Авільську ми говоримо про велику активність, соціальну та церковну динаміку святої. Ми спостерігаємо також глибоке зацікавлення в молитві. Цікаво, що в ті часи, у 16 столітті, в кармелітанському монастирі не практикувалася глибока особистісна молитва. Існували загальні молитви громади, але монахиня навіть не підозрювала про можливість особистої зустрічі з Богом в стінах ордену. Звідки у Терези виникало нестримне прагнення молитися самостійно і приватно?


Латинська катедра у Львові: історія та сучасність

Латинська катедра у Львові: історія та сучасність

Два роки, від заснування "Радіо Марія", ми презентуємо для наших слухачів передачі, підготовані істориком Віктором Заславським.  Один автор, один голос, жодних спецефектів, але передачі просто захоплюють, слухаються на одному подиху,програми відтворюють той час, про який автор веде мову. Простою живою, розмовною мовою з дотепними жартами і навіть з сучасним сленгом пан Віктор провів нас провів нас таємницями християнства. Перший блок його передач, присвячений історії Вселенської Церкви, є одним із найпопулярніших дисків "Радіо Марія". Його цікаво слухати всім: і дорослим і малим, віруючим і невіруючим, католикам і некатоликам, освіченим і не дуже. Це реально цікаво... Зараз триває цикл "Католицькі святині", в якому В. Заславський розказує про долю окремих українських католицьких храмів. Ця передача присвячена Успенському кафедральному соборі у Львові або Латинській катедрі.

Суть лідерства

Суть лідерства

Передача з архіву «Радіо Марія». Ми продовжуємо роздумувати над покликанням християнина до лідерства в «Школі лідерства» отця Олега Кондратюка. Багато слів про лідерства було вже сказано. Сказано також і про суть лідерства, про головний зміст, про стрижень, без якого не може існувати будь-якого лідерства. Цим головним осердям – здатність чинити вплив. Саме ця здатність і чинить нас лідерами. Ми чули вислів – впливова людина. До цієї людини прислухаються. Отож чим більше людей прислухаються, тим вища міра лідерства. І багато християн можуть не знайти себе в такому визначенні. Виходить, що до лідерства покликаний не кожен, а лише вибрані, виняткові, люди, що мають надзвичайний вплив. Що робити мені?
 
Лідерство в сфері сім’ї та служіння

Лідерство в сфері сім’ї та служіння

Передача із архіву «Радіо Марія». Отець Олег Кондратюк продовжує вчити нас в «Школі лідерства». Відкриваємо своє покликання і цілі у сім’ї. Людина може жити реактивно, реагуючи на ті події, які спіткають її протягом життя. Цей спосіб буття може бути порівняний до умовного рефлексу собаки Павлова: поки немає подразника немає рефлекторної відповіді. Але лідери – активні люди, які самостійно створюють життєві умови, вибудовують своє життя у відповідності до цілі, яку вони собі поставили. Для проактивного способу мислення, по-перше, треба позбутися, фактору жертви; по-друге, необхідна націленість в різних сферах життя, щоби надрозвиток в професійній сфері, наприклад, не призводив до розвалу в сім’ї. Людина є багатовимірною істотою (вже навіть не чіпаємо образ Бога, за яким всі ми створені). Отож, ця багатовимірність означає, що ми можемо мати кілька різних цілей, які будуть стосуватися  різних сфер життя.
 
Спадок

Спадок

В передачі "правовий індекс" ми говоримо про життєві ситуції, які можуть виникати в правовій державі - Україні. І цей епітет ("правова") можете використовувати як з лапками та і без лапок. На території України діють норми права, і ми постійно стикаємося з тими чи іншими нормами, які вирішують наше життя, принаймні окремі його аспекти. І, як добре відомо, незнання законів не звільняє від відповідальності. Тому щоби ви могли бути впевненішими в будь-яких справах, які пов'язані з законом, ми презентуємо щовівторка "Правовий індекс". Родзинкою передачі є те, що телефонні дзвінки слухачів додають темі безпосередньості звучання. Часто ми маємо справу з конкретними проблемами громадян, які звертаються в ефірі радіо до спеціалістів. 

Вирубка лісів. Що я можу зробити?

Вирубка лісів. Що я можу зробити?

Ліси, як відомо є легенями світу. Листя дерев "вдихає" вуглекислий газ, а "видихає" кисень. Ці істини кожен з нас знає від шкільної парти, але чомусь щоразу більше і більше на території України зникає зелених масивів. Якщо відкрити зображення Землі з пташиного польоту чи з аерофотозйомки ми побачимо світлі плями на тілі лісів України. Коли ми приїдимо на ці ділянки, напевно вжахнемося побаченому, оскільки це просто вирубані ліси.  Хто відповідальний за вирубку лісу? Як можна захистити природу? Що я особисто можу зробити?  

Стартує "Абетка католика" Костянтина Морозова

Стартує "Абетка католика" Костянтина Морозова

На "Радіо Марія" розпочався цикл "Абетка католика" Костянтина Морозова. Отець пропонує теми віри, початків віри. Чому слово "віра" сьогодні іноді вживається разом з прикметником "жива". Невже може бути "нежива" віра? Що означає вірити по-справжньому? В чому полягає криза віри? Чи можна говорити про загальну тенденцію - безвір'я. Раніше, коли Церква була заборонена, віряни були сильні своєю вірою. В якій ситуації Церква знаходиться сьогодні? Що можу зробити я для укріплення своєї віри та віри братів, які занепадають? Про це та інше в циклі катехиз отця Костянтина Морозова: глибоко, цікаво, інтелігентно. 

Яків: від ганебної втечі до мужньої битви

Яків: від ганебної втечі до мужньої битви

Історія Якова сягає від втечі від помсти брата до відкритої зустрічі з боротьбою, з труднощами, зі страхом вночі. Яків перевів свою сім'ю на інший бік ріки Яббок, а сам залишився. Він ніби хотів зустріти своє старе життя, яке йшло по його слідах. І битву він прийняв без жінок і дітей, худоби і багатсва, сам-один. Коли Яків втікав з дому батьків від страху він просто заснув, не міг витримати цю темряву. Сон в пустелі можемо сприймати як духовну втечу від проблем, самотності. На цей раз Яків має можливість втікти, але залишається боротися. І вранці, покалічений, зранений, але з новим ім'ям і Божою славою іде на зустріч з братом. Що змінило колишнього шахрая і боягуза, брехуна і крадія батьківського благословення? Бог...