Слухати Радіо

Зараз в ефірі

10:30

У ваших намірах

В ефірі

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Пісня Перемоги

13:00

Трансляція Літургії із Собору Успіння Пресвятої Богородиці (м.Чернівці)

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:20

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з храму св. Яна з Дуклі (Житомир)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

Як допомогти дитині адаптуватися до школи

Як допомогти дитині адаптуватися до школи

Ми продовжуємо говорити про 1 вересня в ефірі «Радіо Марія». Сьогодні це питання порушує психолог пані Юлія Бойко в передачі «Важко бути дитиною». Ми намагаємося з’ясувати психологічні та фізіологічні проблеми в адаптації дитини до навчання в школі, особливо, коли ідеться про першокласників. На які симптоми варто звернути увагу батькам? Які проблеми можуть спіткати ваших першокласників? Як треба цікавитися шкільними справами своїх дітей? Що можна очікувати і вимагати від дитини? Як налагодити контакт з вчителькою? Як треба допомагати дитині у навчанні? Чи варто робити за неї уроки? Про це та інше – слухайте в подкасті з архіву «Радіо Марія».

Загубивши Ісуса в храмі, Марія та Йосип були поганими батьками?

Загубивши Ісуса в храмі, Марія та Йосип були поганими батьками?

У нас жодним чином не виникає сумнівів у питанні, ба навіть питання не виникає чи були Марія та Йосип поганими чи добрими батьками, коли загубили Ісуса в храмі. Чому? Варто було би поставити таке питання… Адже вони цілий день йшли дорогою до Назарету і не помітили, що з ними немає сина? Хлопцеві 12 років,  Він залишається три дні без догляду, без відому батьків у великому та незнайомому місті. Як це сприймати? Який урок сучасні батьки можуть винести з поведінки Марії та Йосипа. Яка таємниця (та й ще радісна) ховається в описі «підліткових проблем» нашого Господа?
Слухайте на «Радіо Марія» ефір з отцем Олексієм Самсоновим із циклу катехиз про тайни святого розарію.

Чому Августин Блаженний полишив астрологію?

Чому Августин Блаженний полишив астрологію?

Після ефіру з отцем Олегом Сартаковим, який провадив катехизу на тему астрології, я здивовано запитав: «Невже невже є люди, які звертаються до астрологів?» Красномовний погляд був найкращою відповіддю, але отець також додав, що у Польщі є 40 тисяч осередків, де людина може отримати «фахову» допомогу астролога. Доречі, як в Польщі, так і в Україні, астролог – це професія, яка офіційно занесена до державного реєстру. Наступним кроком його пояснення стало твердження, що в католицькій Польщі, власне католицьких священиків - менше, ніж астрологів. А що вже говорити про наші терени?  Чи можемо дозволити собі твердження, що, оскільки очевидним є вплив Місяця на фізичні процеси приливів, наприклад, то можна також припустити, що існує певний вплив небесних тіл і на людину?Чому ми не довіряємо астрології? В чому ця «наука» суперечить здоровому глузду? Що думають астрономи і святий Август про астрологів? Як не грішити проти Бога астрологією? Про це дізнаєтесь в катехизі отця Олега Сартакова.

 
ЖЕК і комунальні права українців

ЖЕК і комунальні права українців

В передачі «Правовий індекс» юристи-фахівці запевняють нас, що права не даються, але їх беруть. Треба відстоювати свої права, які так гарно прописані в Конституції України, в нормативних і підзаконних актах. Проблема відстоювання законних прав має два джерела – це правова та юридична неграмотність наших громадян, а також відсутність мотивації, зневіра, що «у нашій країні можна чогось досягнути без грошей і зв’язку». Передача «Правовий індекс» покликана поступово вирішувати проблему з інформуванням наших співвітчизників про їхні права. Ефір передачі нерідко ставав також полем свідчення людей, які досягли своїх прав, послухавши професійні поради наших друзів християн-юристів. Люди піднесено дякували, але що найголовніше, вони усвідомлювали свою гідність. Ось так цеглинка за цеглинкою ми будуємо громадянське суспільство – починаючи від себе, просто самі потроху стаємо громадянами.

Карпати хочуть сплюндрувати. Замість лісів і річок ви побачите труби 570 гідроелектростанцій

Карпати хочуть сплюндрувати. Замість лісів і річок ви побачите труби 570 гідроелектростанцій

Що таке зелена енергетика? Чим загрожують Карпатам мікрогідроелектростанції? Кому вигідне їх будівництво? Що можемо зробити ми? Відповіді на ці питання знайдете в передачі «Світ у долонях».  Більше року тому на «Радіо Марія» постав проект «Світ у долонях». Цю передачу на екологічну тематику готують співробітники та волонтери Національного екологічного центру України, фахівці з природоохоронної діяльності. Щосуботи та щонеділі о 17.30 ви можете слухати передачу в ефірі радіо. 

Чи потрібні державі богослови?

Чи потрібні державі богослови?

Інститут релігійних наук імені святого Фоми Аквінського сьогодні чи не єдиний навчальний заклад для мирян Римської Католицької Церкви не тільки в столиці, але також єдиний центр теологічної освіти, який пропонує вивчення західної богослівської думки. В цьому його унікальність та спеціалізація. На днях інституту виповнюється 20 років, цьогоріч керівництво очікує 25 першокурсників. Чому так мало осіб цікавляться теологією загалом та навчальним закладом зокрема? Чи отримує центр західнохристиянської духовності підтримку від Церкви, принаймні моральну? Чому Аквінату в Києві не вдалося досягнути рівня свого побратима у Львові - Українського Католицького Університету? Про це та інше почуєте в передачі «Майстерня» Олексія Погорєлова з ректором інституту отцем Войцехом Сурувкою.

Тереза Авільська – вчитель молитви.

Тереза Авільська – вчитель молитви.

«Школа лідерства» отця Олега Кондратюка продовжує вивчати постаті святих, для того, щоби допомогти нам на шляху до лідерства і розуміння свого власного покликання. Чому може мене навчити свята Тереза? Про що говорить її досвід? Яка роль молитви  в житті християнина? Що ми здобуваємо молитвою?

Дитячі страхи

Дитячі страхи

В передачі "Важко бути дитиною", її автори, психологи, педагоги, порушують питаня виховання дитини. Але скоріше за все- розуміння дитини. Ми звикли вважати, що дитинство - це золота пора життя. ТАк цей період ми оцінюємо постфактум, коли вже стаємо дорослими. Але є безліч труднощів, які переживають наші діти. Що це за труднощі? Як їм допомогти, не травмуючи своєї психіки, пройти крізь дитячі проблеми? Що таке дитячі страхи? З якого віку вони починають мучити дитину? Які симптоми страху існують? Який вплив та наслідки у психіки дорослої людини мають дитячі страхи та комплекси. Про це та інше ви почуєте в передачі "Важко бути дитиною"  Олександра Поліщука.

1 вересня: психологічні нюанси

1 вересня: психологічні нюанси

Людмила Гридковець готовить нас і наших дітей до першого вересня. Які проблемні моменти можуть виникати для дітей і батьків в День знань можете дізнатися в передачі «Психологічна аптечка» на «Радіо Марія». 1 вересня, перший дзвоник, День знань – все бринить і закипає, особливо для дітей і батьків, які готуються до школи. Виняткова подія передовсім для першокласників. І справа не тільки в підручниках, новому вбранні для школи, але  - і в зміні звичного способу життя. Що чекає батьків і дітей почуєте в передачі Людмили Гридковець «Психологічна аптечка»/ Поради, які ви зможете почути в передачі, напевно стануть у пригоді.
 
Таїнство Стрітення Господнього

Таїнство Стрітення Господнього

Отець Олексій Самсонов, директор «Радіо Марія» продовжує цикл катехиз про святий розарій. Ми роздумуємо над таїнствами радісної частини. Сьогоднішньою темою передачі було Стрітення. В чому таємниця цієї події? Що означає принести первородного? Хто були свідками цієї події? Навіщо Ісуса було потрібно обрізати, адже Він вже від самого материнського лона був посвячений Отцеві?





Шлях до відкриття свого покликання

Шлях до відкриття свого покликання

на «Школі лідерства» з Олегом Кондратюком. Передача з архіву «Радіо Марія».Часто в релігійному середовищі ми сприймаємо покликання як вибір між священицькою дорогою і подружнім життям. Тобто в питанні покликання ми ставимо крапку, коли одружуємося або отримуємо священицькі свячення. Чи правильно ми робимо? І чи існує якесь інше покликання закрите від моїх очей, чого я не бачу? Спробуйте подумати, дорогі друзі, а що вас цікавить? Що б ви хотіли робити навіть безоплатно? Або що злить до нестями? – Пригляньтеся до вашої злості. 
 
Різдво Христове

Різдво Христове

Різдво Христове – таємниця розарію і взагалі одна з найглибших тайн Божої дії перетворюється виключно на веселе свято з колядками та щедрівками, традиційною кутею та новорічною ялинкою. В багатьох країнах Західної Європи пропонується навіть не вживати цю назву – Різдво, а говорити лише про зимовий відпочинок під радісні дзвіночки доброго Санти. А де Різдво, де народження Божого Сина? Що для християнина означає поява на світ Христа? Про що ми роздумуємо, молячись розарій? Отець Олексій Самсонов пропонує зупинитись і розважити у катехизі над «прописною істиною» нашої віри. І це він робить цікаво, глибоко, нестандартно.

Memento Mori

Memento Mori

У праведника запитали: «Що ти будеш робити, коли Господь прийде на Страшний суд»? Відповідь вразила всіх: «Те саме, що і звичайно». А що я буду робити, коли дізнаюсь, що Господь прийде, наприклад, завтра? Що мені треба робити повсякчасно, щоби не боятися приходу Господа? Про це та інше в катехизі отця Вальдемара Павєлєца. Питання життя і смерті цікавить багатьох. В минулий понеділок, коли отець Вальдемар розкривав тему Фатімських об’явлень і загадав про видіння пекла, навала телефонних дзвінків фіксувала щирий інтерес до цієї теми.

Лідер – це людина, яка віднайшла своє покликання

Лідер – це людина, яка віднайшла своє покликання

Про покликання говорять багато, але насправді що це? Як віднайти своє покликання? Навіщо взагалі говорити про покликання? Чи можна бути щасливим поза своїм покликанням? Про це ми говоримо з отцем Олегом Кондратюком в «Школі лідерства» на «Радіо Марія».  Для чого ми називаємося християнами, що ми при цьому маємо на увазі? Якими реальними кроками я підтверджую своє християнство? Не знаю чи доводилося вам ставити перед собою ці запитання, але мій досвід показує, що молитися варто не для молитви, а відвідувати храм треба не для відвідання храму. Здається християнам, як загалом українцям, бракує націленості. Для чого, заради чого? Даруйте цей песимістичний тон та настрій з перших рядків, але чому ми зустрічаємо безцільний погляд, постійне розпивання алкогольних напоїв, як спосіб життя, відсутність життєвого стрижня молоді, згубні залежності і тотальний депресняк? 

Позиція лідера

Позиція лідера

Що таке позиція лідера? Як правильно займати позицію? Щаслива людина це не особа з переліком обставин, але - з особливим ставленням до переліку обставин. «Як віднайти ключ до щастя?» - ми запитали отця Олега Кондратюка в ефірі «Школи лідерства». Як часто вам доводилося чути жаління людини на свої проблеми, незгоди, дітей, начальника, нарікання, що життя несправедливе, що політики брехуни і недоумки?  Мені - нечасто, бо з такими людьми я стараюся не спілкуватися. Це люди, які визначили собі бути жертвами обставин. І тому пропозиція подумати над з своєю позицію і спробувати сформувати нову, лідерську позицію для них  не стоїть. Адже вони вже мають свою позицію і навряд чи від неї відмовляться.  Тому звертаюся до всіх людей, які не вважають себе жертвами обставин. Насправді нам, людям, дана прекрасна можливість з Божою допомогою не просто реагувати на події, які захоплюють у вир, але  формувати своє життя активно.
Будуємо міст від мрії до цілі

Будуємо міст від мрії до цілі

Як не просто мріяти, але й діяти? Яким чином перетворити абстрактну мрію в побудову конкретного плану? Коли ми говоримо про побудову мосту між мрією та ціллю варто пригадати Васісуалія Лоханкіна, великого діяча революції, описаного в книзі Ільфа і Петрова «Золоте теля». Ця людина мріяла про велике, але жодним чином не могла зрушити з місця і зробити щось. Для тих людей, які можуть зануритися в мріяння під час довгої дороги з роботи додому та навпаки, коли, засинаючи в переповненому вагоні метро, ви мрієте про щось велике і неосяжне, присвячується. Варто задуматися: а про що ви мрієте, а куди ведуть ваші мрії? Можливо це перетравлення на холостих оборотах чогось нездійсненного. Чи виокремлюєте ви поняття «мрія» та «ціль»? Ось саме цим питанням присвячений нинішній випуск передачі «Школа лідерства» з отцем Олегом Кондратюком. 
Ольга Богомолець на «Радіо Марія»

Ольга Богомолець на «Радіо Марія»

В передачі «Майстерня» ми спілкувалися з пані Ольгою Богомолець, видатним лікарем, доктором медичних наук, засновником клініки, прекрасною співачкою, фундатором музею української домашньої ікони і просто гарною жінкою. 
   
«Величає душа моя Господа»

«Величає душа моя Господа»

Ми продовжуємо розважати над тайнами святого розарію. Сьогоднішня катехиза присвячена другій таємниці радісної частини: відвідання Марією святої Єлизавети. Що в цьому таємничого: одна жінка прийшла до іншої? Чому Свята Церква визначила цей візит Марії до своєї родички знаком таємниці? Чому смиренна Діва Марія дозволяє собі сказати слова: «Величатимуть мене всі роди»? В чому тут смиренність?

Ми не маємо іншого царя, окрім кесаря

Ми не маємо іншого царя, окрім кесаря

Отець Януш Марія Анжиєвський продовжує говорити на тему, порушену язичником Пилатом: «А що є істина?». Дійсно, а що є істина? Невже це запитання зі шкільних творів на задану тему, має кочувати в зміст катехизи на християнській радіостанції? Чи визнаємо ми Ісуса Христа сьогодні царем, навіть тоді, коли Він нагадує нам скоріше нещасного і безсилого жебрака? Чи може Бог бути слабким?

Благовіщення

Благовіщення

Як роздумувати над тайнами святого Розарію? Чому ця молитва настільки нудна і нестерпна для початківців? Як можна молитися із задоволенням? Що означає молитва? Що можна зробити, щоби молитва стала щоденною практикою? Про це, а також про першу таємницю радісної частини – Благовіщення, говорить отець Олексій Самсонов, директор «Радіо Марія» в спеціальному циклу катехиз,  присвяченому старовинній молитві християн.

 
Боротьба Якова

Боротьба Якова

Хто з нас потрапляв в ситуацію, коли треба було вибирати між боротьбою зі своїм страхом і ганебною втечею? Скільки разів ви обирали боротися, а скільки разів - втікали? Хто з нас не досвідчив такої слабкості? В катехизі отця Ростислава Дворового ми знайдемо відповідь, що нам чинити, як в цьому нам можемо допомогти Біблія. 
В циклі катехиз отця Ростислава Дворового ми ідемо дорогами патріарха Якова, людини, яка стала батьком дванадцятьом синам, майбутнім родоначальникам 12 ізраїльських колін, людини, яка отримала грізне і славне ім’я Ізраїль, залишилася в історії і традиції християн і юдеїв. Ким він був? Чим прославився? Чим його досвід може допомогти мені? Адже я не є патріархом, великим, я не боровся з Богом, як це було у Якова. І Бога я не бачив лице в лице. Що я можу знайти співзвучного для себе в постаті Ізраїля?

Третє Фатімське об’явлення: візія пекла

Третє Фатімське об’явлення: візія пекла

 Що означає пекло для сьогоднішнього християнства? Чи правильним є твердження, що Бог є безконечно милосердним, тому Він не допустить, щоби жодна християнська душа потрапила до пекла? Як співвіднести протестантське вчення про «народження з неба», а відповідно очікування райського блаженства вже тут на землі, для всіх хто прийняв Христа і застереження апостола Павла, що «всі згрішили і позбавлені «слави Божої» і що «плата за гріх – смерть»? Невже питання вічності і пекла – лише для людей похилого віку? Тема пекла: середньовічна страшилка чи виклик духовної легковажності?

«Школа лідерства» - передача для сучасних християн, які мислять

«Школа лідерства» - передача для сучасних християн, які мислять

«Радіо Марія» відкриває архів програм.  Ви можете прослухати передачі, які звучали в ефірі навіть два роки тому. Пропонуємо до Вашої уваги цикл програм «Школа лідерства» з отцем Олегом Кондратюком. Тут кожен може навчитися.

 
Рівні бачення майбутнього

Рівні бачення майбутнього

Бачення майбутнього: чому християнинові треба розвивати в собі таку здатність? Чи можна краще бачити майбутнє? Що для цього можна зробити? В цій програмі «Школа лідерства» ви дізнаєтесь про ріні рівні бачення майбутнього. Хто такі блукаючі, послідовники, люди з баченням майбутнього і лідери розкаже отець Олег Кондратюк, кармеліт босий.

"Майстерня": Ігор Шамо, автор пісні "Києве мій"

"Майстерня": Ігор Шамо, автор пісні "Києве мій"

 В гостях передачі «Майстерня» Леся Олійник, заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії мистецтва. Ми говорили про Ігоря Шамо українського, єврейського, київського композитора автора пісні «Києве мій». Вів програму Олексій Погорєлов.

 

Бачення майбутнього – неодмінна риса лідера

Бачення майбутнього – неодмінна риса лідера

 

Як чином можна співвіднести біблійне – не турбуйтеся,  що вам їсти і пити, у що вам одягнутися (тобто у майбутньому) із цілеспрямованим думанням про майбутнє. Про це і багато іншого у випуску програми «Школа лідерства».

 

Юрій Макаров в гостях у "Радіо Марія"

Юрій Макаров в гостях у "Радіо Марія"

 

В передачі «Майстерня» в ефірі «Радіо Марія» ми говорили з паном Юрієм Макаровим, телеведучим, режисером, письменником. Повтор ви зможете у вівторок 7 серпня о 21-ій. Вмикайте, буде цікаво.
 

Менталітет переможця і невдахи – в «Школі лідерства» на «Радіо Марія»

Менталітет переможця і невдахи – в «Школі лідерства» на «Радіо Марія»

 

Чи можемо ми, християни, послуговуватися такими визначеннями? Чому з церковних кафедр ми не почуємо слів «переможець», «невдаха»? Чи може людина, створена і благословенна Богом, бути невдахою? І чи варто говорити про переможців, адже це підносить пиху людини?
Катехеза о. Миколи Мишовського: Чому католіки поклоняються іконам?

Катехеза о. Миколи Мишовського: Чому католіки поклоняються іконам?

 

Катехеза о. Миколи Мишовського: Чому католіки поклоняються іконам?


Перша заповідь говорить, щоб ми не поклонялися, не створювали та не служили ідолам, адже Господь Бог є одним. Тим не менш заходячи в будь-який православний храм бачимо безліч різноманітних зображень святих, а в католицьких церквах, окрім цього знаходимо статуї, які оточуються пошаною з боку вірних. Отже, виникає питання: Чи така релігійна практика не є порушенням Божою заповіді? Для тих хто хоче знайти відповідь пропонуємо катехезу о. Миколи Мишовської з циклу про першу заповідь.

Катехеза про серце Ісуса Христа

Катехеза про серце Ісуса Христа

 

Місяць червень за католицькою традицією присвячений особливому вшануванню Пресвятого Серця Ісуса Христа. Кожного дня в наших парафіях співаються літанії до Серця Ісуса. Звідки йде ця традиція?

Що означає вшановувати серце Христа? Відповідь на ці питання ви зможете почути у катехезі о. Олексія Самсонова.