Слухати Радіо

Зараз в ефірі

02:50

Біблійні читання

В ефірі

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Житія святих

06:50

Ранкова молитва

07:00

Меса

08:00

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:30

Годинки

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Ангел Господній

12:20

Розарій

Московське Царство: історія і сучасніть

Московське Царство: історія і сучасніть

Коли у 1241 році почалася монгольська навала, і Бату-хан звернув на руїни мало не всю Русь від Рязані до Галича, князі князі Холма і Новгорода і їх народи пішли кожен своїм особливим шляхом. При цьому, Данило Галицький, його спадкоємці Лев і Юрій відбилася від татар, скинули ярмо, до якого так і не встигли звикнути, зуміли відстояти свою незалежність на цілих півтора століття і налагодити нормальні відносини з католиками. Інакше було в Північній Русі, майбутній Росії. Олександр Невський, вирішив що з монголами не впоратися, зате з їх допомогою можна стати великим князем в обхід старшого брата і спокійно правити, не боячись зміщення. Суздаль, Володимир, Москва, Тверь були далеко від європейських торгових шляхів, контакти з іноземцями в російських князів зводилися до мінімуму.

Життя – це сон

Життя – це сон

Саме так висловилася Мати Тереза. Але що таке "сон"?
У передачі "У Ваших намірах" директор Інституту релігійних наук ім. Святого Томи Аквінського отець Войчег Суровка і практик усвідомленого сну - Олександр Пономаренко відповідають на поставлене запитання.
Чи є у сна духовний сенс? Як тлумачити сни і чи потрібно взагалі це робити? Наскільки можна довіряти сонникам? На ці та інші запитання відповідає отець Войчег Суровка.
«Сон - це зарядний пристрій для фізичного тіла і неосяжний світ для душі. Якщо мати правильне відношення до сну, то Ви зможете зміцнити здоров'я і пережити неймовірні подорожі по просторах несвідомого. Не нехтуйте нічним часом, спіть і пам'ятайте, що спокій сну залежить від наявності миру в серці, а мир у серці народжується від стосунків з Богом» - коментує Олександр Пономаренко.

Запилена святість. Книга Судей. Гедеон. Вступ

Запилена святість. Книга Судей. Гедеон. Вступ

В передачі "Запилена святість" ми розпочинаємо історію Гедеона, він чудесно переміг ворога та здобув свободу для Ізраїля. В першій передачі цього циклу ми змальовуємо умови, в яких жив народ. Пригноблення, утиски, розграбування від мідіян, як кара за гріх боговідступництва. Народ звертається до Бога, коли інших аргументів не залишається, коли віра у власні сили вичерпана. 
 
Етапи духовного розвитку

Етапи духовного розвитку

В "Школі лідерства" отця Олега Кондратюка говоримо на теми теології духовності, шукаємо досконалості. На цій дорозі можемо перебувати на різних етапах духовного розвитку. Церковна аскетична традиція пропонує багато опрацювань святих та вчителів Церкви щодо духовного розвитку людини. Найбільш знана класифікація Псевдо Діонісія Ареопагіта, доопрацьована святим Фомою Аквінським, передбачає три етапи на шляху до повного злиття з Богом, святості: очищення, просвітлення, з'єднання. На якому етапі дозрівання знаходитеся ви? Дізнайтесь, слухачи "Школу лідерства". 

Ти - наша міць!

Ти - наша міць!

"Що для мене є віра, Господь? Словами я сказати не можу. Віру мою, справжню, яку я відчула, я отримала 22 березня 2013 року. Всі напевно пам'ятають цю пору, коли почався буревій, йшов сніг весною, і у мене народився маленький хлопчик...у 6 з половиною місяців. Малюк дуже багато всього пережив, але, дивлячись на мою дитину і його потяг до життя, я ніколи не забувала про те, завдяки Кому у мене все це є. Дуже важко бачити дітей, які хворі. Але бачачи тих матерів, які вірять - вони роблять дітей здоровими!"- розказує Олена у передачі "У Ваших намірах".

Папа Франциск на Святій землі

Папа Франциск на Святій землі

В передачі "Точка віділку" з Анатолієм Бабинським, головним редактором часопису "Патріархат", говорили про візит Понтифіка до Святої Землі та зустріч з Константинопольским патріархом Варфоломієм. Чому Франциск поцілував руку Варфоломію? Що стоїть на заваді діалогу Церков? Чи можливе євхаристійне спілкування православних і католиків? Чим пояснюється неувага до візиту Папи з боку українських ЗМІ? Що втрачають українці, замкнені в своєму інформаційному просторі?
 
Роль жінки в історії

Роль жінки в історії

В передачі "Історичні діалоги" Володимира Іванченка побувала пані Катерина Кобченко, секретар Української асоціації дослідників жіночої історії, кандидатка історичних наук, наукова співробітниця Центру українознавства філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Обговорювали проблеми  ролі жінки у сіуспільстві, стереотипів та динаміки змін, жіночої (гендерної) історії, жінки і війни, соціальної ролі жінки на прикладах Другої світової війни.

Юрій Чорноморець. Quo vadis, православ'я

Юрій Чорноморець. Quo vadis, православ'я

Українське суспільство релігійне. Церкви мають великий вплив, а найбільша Церква – найбільший вплив. Найбільшою в Україні є УПЦ МП, а значить її вплив на українське суспільство це тема, яку аж ніяк не можна обійти стороною.
В цьому контексті я хочу навести декілька фактів: популярні російські священики закликають до війни, рятувати православних на Донбасі, патріарх Кирил при цьому мовчить. Місцеблюститель УПЦ МП Онуфрій їде привітати Патріарха і при цьому виголошує подяку Кирилу, за те що той буцімто переживає за Україну більше, ніж сам Онуфрій. Подейкують, що Святогірська Лавра стає прихистком терористів. СБУ схопила групу бойовиків і з ними настоятеля одного з храмів на Луганщині.
Яким є вплив Церкви, де відбувається подібне? Про це в передачі "Християнство сьогодні" з Юрієм Чорноморцем. 

Флорентійська унія і її український вимір

Флорентійська унія і її український вимір

У 1439 році в Італії, у місті Феррарі, почав свою роботу собор римо-католицької церкви. Крім папи Римського Євгенія Четвертого укупі з кардиналами, на соборі був присутній візантійський імператор Іоанн 8 з роду Палеологів, в компанії патріарха Йосипа Другого та інших представників вищого духовенства Візантії. Це була значне, можливо, навіть надзвичайне явище - щоб глава римсько-католицької церкви і глава православної церкви офіційно зустрілися! Більше того, щоб на цій зустрічі вони не обсипали один одного прокльонами! 

Екскурсія життям і містом Владислави Осьмак

Екскурсія життям і містом Владислави Осьмак

В «Рецептах життя» Владислава Осьмак, києвознавець, гід, більше десяти років пропрацювала в «Музеї Однієї Вулиці» на Андріївському узвозі. Обожнює Поділ і все що з ним пов'язано. Активний громадський діяч. Автор сотень статей про Поділ і способи життя киян кінця XIX-початку XX століття. Її екскурсії називають театром одного актора, сценою якому служить Київ, а завісою неповторна київська атмосфера. Сьогодні в рецептах життя однієї жінки, як життя одного міста. 
 

 



Яель вбиває Сісеру

Яель вбиває Сісеру

Біблійний бойовик-трілер з книги Судей четвертого розділу продвожується. В передачі "Запилена святість" прагнемо знайти себе і Бога,  збагнути, що Біблія цікава. Сьогодні. Для нас. Яель вбиває Сісеру. Як ця жінка наважилас зробити це? Чому її підступне вбивство оспівується Святим Письмом? Чому Яель є прообразом Діви Марії?

Наслідки духовної теплості

Наслідки духовної теплості

В передачі "Школа лідерства" отця Олега Кондратюка ми говорили про наслідки теплості. Серед них: непокора, пиха, скривлення сумління... Святий Йоан від Христа говорить, що теплість, яка виростає з пожадання, мучить, бруднить та знесилює душу. Смертельним ворогом теплості, пожадання є довготерпеливість, праця, дисципліна, сльози, пам'ять смерті. Щоби подолати свою теплість отець пропонує час від часу робити щось небуденне. Про це та інше в передачі "Школа лідерства".

Образ жінки… Її так бачить світ? Чи це образ який нав’язується світові?

Образ жінки… Її так бачить світ? Чи це образ який нав’язується світові?

Подання та опис соціальної активності українських жінок у вітчизняній пресі майже завжди відбувається через призму їхньої статі, віку або сімейного стану, що дуже відрізняє їх від подання образів чоловіків, які переважно подаються через критерії професійності, компетентності та майстерності. Попри те, що, за даними Держкомстату, жінок в Україні проживає більшість - 56%, а серед журналістів вони становлять 54%, за представленням у медіа вони значно поступаються чоловікам. Та й щодо представництва в політикумі, наприклад, ситуація не легша. З 21 кандидатів на посаду президента – 2 жінки (9,5 %). В парламенті – з 450 депутатів –43 жінки ( 9,7%), в парламенті минулого скликання їх було менше – 32 (7,6%). Кабміні – з 20 міністрів 1 жінка (5%). Серед губернаторів жінка також всього 1. Що заважає жінці бути присутньою в ЗМІ в рівній кількості з чоловіками, на ключових темах, виступати в якості експертів чи бути героями в матеріалах видань? Про це говорили в колі жіночому з журналісткою, медіа аналітиком та медіаексперткою Мариною Довженко, відомою сучасною художницею Марією Томен та активісткою харизматичного Руху Віднови в Україні, служителькою Школи Християнського життя та Євангелізації і біблійних курсів «Берешіт» та «Дабар» Ілоною Соловей. 
 
Обрізання, як видимий знак союзу Бога і людини

Обрізання, як видимий знак союзу Бога і людини

Обрізання, як видимий завіт Бога з Авраамом, що це? Знак вибраності народу чи випробування послуху наказам Божим? 17 розділ книги Буття в поясненні бібліїста отця Патрика Оліха. 







 
Ми «Наближаємось до православ'я», а православ'я наближається до єдності

Ми «Наближаємось до православ'я», а православ'я наближається до єдності

Православна церква сьогодні в Україні, просто очевидно, потребує об’єднання на тлі української ідентичності. Але ті, котрі піднімають питання об’єднавчих процесів в церкві, автоматично підпадають під визначення «неоєретиків» від своєї ж конфесії. Архімандрит Кирило Говорун, якого називають надією сучасного православ’я, описує своєрідну систему координат, яка проникла в церкву. В котрій існує консерватизм, що став свого роду новим «православ'ям», в той час як лібералізм - новою «єрессю». Так, досить оголосити священика «лібералом», щоб дискредитувати його в очах «консерваторів», а часом і для того, щоб викликати проти нього санкції, як проти викритого в неправослав’ї. Крім того, на думку архімандрита Кирила, представники консервативного табору легше знаходять спільну мову з консерваторами з інших юрисдикцій або конфесій, ніж зі своїми «ліберальними» братами. Те ж саме стосується і «ліберального» крила. Ось таке «ліберальне» крило різних конфесій православ’я, до якого увійшли представники і УПЦ (МП) і УПЦ (КП) і УАПЦ зібралось в канадійському Торонто, щоб поговорити про українське православ’я і його об’єднавчі процеси. Про те, як це все відбувалось, які теми піднімались і що робити з ідеями привезеними з Канади говорили з протоієреєм Андрієм Дудченко.

Про вибори з політологом Євгеном Магдою

Про вибори з політологом Євгеном Магдою

Чи відбудуться вибори, якщо половина ОВК в Донецькій і Луганській областях захоплені? Чи настільки критична ситуації в країні, що нам треба обирати президента першим туром? Чи доцільно в першому турі голосувати за кандидата, який президентом точно не стане, але незайвим голосм отримає трамплін для виборів у ВР восени? Як дізнатися правду про кандидатів, якщо так багато бруду ллють опоненти один на одного, а з іншої сторони розповсюджена замовна інформація (джинса)? Про вибори в передачі "Точка відліку" з політологом Євгеном Магдою. 
 
Вибори. Християнський вимір

Вибори. Християнський вимір

Відомий український богослов, доктор філософських наук Юрій Павлович Чорноморець в передачі "Християнство сьогодні" говорив про вибори з точки зору Церкви. Чи спостерігаються випадки загравання з Церквою тих чи інших політиків? Чи підтримують Церкви когось з кандидатів, бодай опосередковано? Чи вважає Церква неучасть у виборах гріхом? Як ставиться до позиції "противсіх"?
 
Катехиза про молитву

Катехиза про молитву

Темою денної катехизи отця Юрія Зелінського була молитва. Як молився Ісус? Як просити Бога про необхідні ласки? Чи рахується Господом, що я молюсь більше, ніж звичайно? Як не перетворити молитву в намагання виконати своє молитовне правило?

Недолугість Цареграда, хамство окупантів і перший крок до примирення

Недолугість Цареграда, хамство окупантів і перший крок до примирення

В середині 13 століття засноване князем-королем Данилом Романовичем Галицько-Волинське князівство, відоме також, як королівство Руське, змогло приборкати усіх своїх ворогів – і зовнішніх, і внутрішніх. Доба правління королів Данила Романовича, Лева Даниловича і Юрія Львовича була добою розквіту нашої держави. Зростали міста, розквітала торгівля, будувались храми і фортеці. Але в Королівства Руського залишалось три великі проблеми. Першою, хоча і не найважливішою, проблемою була не зовсім адекватна політика Константинополя по відношенню до церкви в нашому королівстві. Ще Данило відправляв послів до Константинополя з настійливим проханням дати для своєї держави окремого митрополита

Катехиза про Церкву

Катехиза про Церкву

В денній катехизі отець Едуард Семко говорив про Церкву. Як вона повстала? На чому будується? Якою є роль Духа Святого у форумванні Церкви? В часі катехизи також дізналися, про які дари просить отець Едуард.

Погляд на Азію очима українця. Богдан Логвиненко

Погляд на Азію очима українця. Богдан Логвиненко

В понеділок 19 травня о 13ій Богдан Логвиненко, письменник, журналіст, громадський діяч та мандрівник, який мешкає в Південно-Східній Азії, відкриє особливості традицій мешканців цих країв. Погляд з Азії, щоб не тільки пізнати іншу культуру, але й зрозуміти нашу власну. Долучайтесь

Книга Судей. Варак наступає

Книга Судей. Варак наступає

В передачі "Запилена святість" продовжуємо розгляд книги Судей, епізоду битви Варака з армією Сісери. Як велися війни в стародавньому світі? Як ведуться війни в світі духовному тоді і зараз? Які уроки можемо винести для себе? 

Духовний вимір депресії

Духовний вимір депресії

В передачі "Школа лідерства" отця Олега Кондратюка багато ефірного часу ми присвятили явищу, яку грецькою мовою було сформульоване, як "акедія", демон опівдня, теплість, а ми б назвали депресією. Чому так багато про це говоримо? Бо це найперший ворог людини в досягненні святості. Мусимо знати ворога в лице, щоб ефективно йому протистояти. В цій передачі ми детально зупиняємося на рисах теплості. Серед них: надмірне турбування своїм здоров'ям, пригадування несправедливості щодо себе, занедбання молитви, сприйняття своєї роботи як нудної, такої, що знехочує... 

Марія Томен, французька галичанка, що підкорила світ в «Рецептах життя»

Марія Томен, французька галичанка, що підкорила світ в «Рецептах життя»

Ім’я Марії Томен добре відоме в світі і стоїть на одному щаблі з іншими такими постатями в мистецтві, як Катерина Білокур, Марія Приймаченко, Олена Кульчицька… Сьогодні в «Рецептах життя» говорили про творчий шлях і життєву позицію відомої української художниці, твори котрої виставляють у найвідоміших галереях світу, та мають за честь придбати в приватні колекції. Але найголовніше для нас, що сьогодні ми знайомили слухачів з нашою сучасницею,  чудовою жінкою, котра творить сучасний облик українського живописного мистецтва. «Коли малюєш своє, автентичне, воно стає рідним, близьким і цікавим й іншим народам. Якщо у творі є національна нитка, він знайде свого поціновувача. Французи в українському Різдві, яке я малювала, вбачали своє, а у вулицях Львова – Париж…».


Про жертовність

Про жертовність

В передачі "Точка відліку" з богословом, директором Європейського інтитуту соціальних комуніакацій Олександром Доброєром говорили про жертовність в Церкві. Чому наші храми залишаються недобудованими, холодними зимою? Чому священики так часто виїздять в Польщу? Як говорити про гроші в Церкві? 
 
Ave Maria, ora pro nobis!

Ave Maria, ora pro nobis!

Місяць травень присвячений вшануванню Божої Матері. Молимося Розарій, читаємо Лоретанську літанію, просимо Пресвяту Діву Марії про допомогу у наших намірах. Також, визначною подією цього місяця є спомин Пресвятої Марії Фатімської, перше об'явлення якої відбулося 13 травня у місті Фатіма.
Як ці події стосуються мене особисто і мого життя? В передачі "У Ваших намірах" говоримо про це, а також як ближче пізнати Діву Марію, як молитися за Її посередництвом, про що просити і як навчитися любити її по-справжньому.
На питання відповідає директор Інституту релігійних наук ім. Святого Томи Аквінського отець Войчег Суровка.
Також, отець Войчег дає ради щодо духовного керівництва та зцілення за посередництвом святих.

Олена Шуляк: "В Києві є працюючі колектори ще 1905 року"

Олена Шуляк: "В Києві є працюючі колектори ще 1905 року"

У вечірньому ефірі з Володимиром Іванченком побувала Олена Шуляк, експерт з нерухомості. Говорили про проблеми Києва та їх розв'язання: дороги, забудови, водопостачання, прозорість витрат ЖКХ, історична частина міста...

Розлад адаптації. Стосується кожного

Розлад адаптації. Стосується кожного

Побиття студентів, Майдан, постійна тривога щодо штурму Майдану, безпеки близьких, перші вбиства, переслідування, катування, розстріл Небесної Сотні, анексія Криму,  розв'язання війни на Сході, терор, жахіття в Одесі, вибух в Миколаєві... Ось неповний перелік, що відбулося з кожним з нас протягом цих шести місяців. Ми боїмося. Аби лишень пережити День Перемоги, псевдореферендум на Донбасі, вибори президента... Ми забули про плани, все що нас турбує - це дожити до наступної дати похмурого календаря війни.  Що з цим робити? Дізнаєтесь в передачі "Лікар радить" з психологом Іриною Башинською.
 
Як отець Микола Несправа ледь не опинився в казані папуасів

Як отець Микола Несправа ледь не опинився в казані папуасів

Коли в місцевій поліції отець Микола озвучив мету свого візиту - дослідження вірувань тубільців, його попередили про канібалізм первісних племен і запитали куди саме він збирається іти для того, щоби "знати в якому казані його шукати". Все обійшлося, і отець мав можливість спостерігати незвичний досвід християн острова Сулавесі в Індонезії, побувати на економічному форумі в Токіо цьогоріч. Так, він іще проводить дослідження щодо впливу віри, релігії на функціонування економіки. В передачі отець поділився також досвідом відвідування міста в Китаї, яке працює і вдень, і вночі, вкрите настільки густим індустріальним смогом, що важко бачити далі витягнутої руки і налічує всього ... 30 млн жителів.

Дмитро Мухін: "Не так вже й погано живеться в Україні попри війну і корупцію"

Дмитро Мухін: "Не так вже й погано живеться в Україні попри війну і корупцію"

Такий висновок наш гість зробив на місії в Індії. Перший раз, щоб поїхати туди, взяв кредит. Після того як побачив дітей, які вмирали на вулицях великих міст, прокажених в величезних лепрозоріях його життя змінилося. Незважаючи на всі побачені жахіття (Дмитро стверджує, що фільм "Шокуюча Азія" цілком відповідає реальності), Мухін постійно разом з дружиною приїздить в Індію, служить дітям вулиці.