Слухати Радіо

Зараз в ефірі

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

В ефірі

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

23:00

Слово на кожен день

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Відкриваючи таємниці християнства

02:00

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

04:40

Біблійні читання

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

Святий Августин та падіння Римської імперії

Поділитись з друзями
Створено: 2024-09-03
Передача: Катехиза
Про вплив служіння святого Августина на людей під час падіння Римської Імперії розповідає священник парафії Володимира та Ольги УГКЦ, викладач богослов'я в Українському Католицькому Університеті (м. Львів) отець Олег Кіндій.

Августин Аврелій (354–430) народився в Тагасті, у родині урядовця Патриція. Мати – свята Моніка – була християнкою й намагалась прищепити віру дітям (Августин мав брата й сестру) і чоловікові, який охрестився перед смертю.

Августин отримав хорошу класичну освіту, вивчав риторику в Карфагені. Відкинув християнське виховання і став маніхеєм, чим викликав рішучий спротив матері. 373 року в позашлюбному зв’язку в нього народився син Адеодад. 376 року Августин відкрив у Карфагені школу риторики, проте через кілька років переїхав учителювати до Рима, де зацікавився неоплатонізмом, а згодом – до Мілана. Завдяки святому Амвросію, тамтешньому єпископові, і свідченням інших вірян, Августин прийняв християнство й 387 року був охрещений разом із сином. Дорогою додому в Тагаст утратив матір, а невдовзі помер і син.

У Тагасті Августин заснував першу чернечу спільноту – августинців. 391 року переїхав до Гіпона, де отримав свячення й 395 року став єпископом. Був ревним душпастирем і палким апологетом, борцем проти єресей, отцем для ченців, плідним теологом і філософом. Августинові тексти стосуються найрізноманітніших тем: благодаті та спасіння, свободи волі й напередвизначеності, часу, людського покликання, природи Бога тощо. Послідовник карфагенських учителів (Тертуліана, Кипріана, Амвросія), він запропонував власну інтерпретацію їхньої традиції та став одним із найвпливовіших Отців Церкви, які сформували західне богослов’я. Серед його творів – автобіографічна «Сповідь», трактати «Про Царство Боже», «Про Трійцю» й інші.

Зображають святого в єпископських, рідше чернечих шатах. Атрибути – ангел, дитина на березі моря, книга, пасторал, пробите стрілами вогняне серце.

Покровитель августинців, теологів, каноніків регулярних, видавців.

Священник парафії Володимира та Ольги УГКЦ, викладач богослов'я в Українському Католицькому Університеті (м. Львів), отець Олег Кіндій.

Слухати інші програми:


Відгуки

"Дійте та не бійтеся помилок, адже вони мають бути", - отець Петро Тереля

"Дійте та не бійтеся помилок, адже вони мають бути", - отець Петро Тереля

"Сьогодні маємо три фронти: духовний, волонтерський та фронт майбутнього. Перемогти нам допоможе наполегливість", — говорить священник Мукачівської греко-католицької єпархії, адміністратор парафії Пресвятої Євхаристії в селі Верхні Ворота Мукачівського району (Воловецький деканат), отець Петро Тереля.
Зцілення: що треба знати?

Зцілення: що треба знати?

Що таке хвороба та як Бог дивиться на уздоровлення? Третя програма про дари надприродного зцілення. Гість ефіру душпастир парафії Святого Йосифа м. Дніпро, брат-капуцин Юрій Зелінський. Серія катехиз про дари сили.
Авраам був ТАКОЮ ж людиною, як і ми

Авраам був ТАКОЮ ж людиною, як і ми

Піар-менеджер Видавництва Святого Павла, пані Юлія Берт презентує нову книгу отця Аркадіуша Пасьніка "Авраам".
Йти до всіх народів: Про важливість служіння та розпізнання покликання розповідає брат Микола Орач

Йти до всіх народів: Про важливість служіння та розпізнання покликання розповідає брат Микола Орач

"Зробіть перший крок. Очищуйте свої наміри від гріха іспитом сумління та сповіддю". Про служіння та покликання розповідає брат-францисканець Микола Орач. Парафія Преображення Господнього м. Бориспіль.
"Ікона - це дуже потужний спосіб євангелізації, а написати ікону не так складно", - о.Андрій Стебівка

"Ікона - це дуже потужний спосіб євангелізації, а написати ікону не так складно", - о.Андрій Стебівка

Катехезу, присвячену богослов’ю ікони в католицькій традиції, на Радіо Марія проводить отець Андрій Стебівка із Закарпаття. Священник володіє особливим даром — він пише ікони. У програмі отець Андрій розповідає про свої перші кроки на шляху іконописця. Він підкреслює, що для нього іконопис — це спосіб виразити любов, а також через ікону він євангелізує.