Слухати Радіо

Зараз в ефірі

01:10

Недільні читання

В ефірі

Духовні читання

02:00

Непісні розмови

02:50

Біблійні читання

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:30

Житія святих

06:50

Ранкова молитва

07:00

Розарій

07:40

Годинки

08:00

Ранкова молитва

08:10

Святий дня

08:20

Біблійні читання

08:30

Недільні читання

09:00

Молитовна лінія

10:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

ЯК ОБЛАШТУВАТИ ТАЄМНУ КІМНАТУ ЗУСТРІЧІ З БОГОМ?

Поділитись з друзями
"Тут твоє тіло буде відпочивати, а душа очищуватися". Отець Юрій Зелінський розповідає, як облаштувати таємну кімнату зустрічі з Богом. Цикл програм про важливість усамітнення для спілкування з Богом. Слухати першу програму про таємну зустріч тут


Як облаштувати таємну кімнату? Займемося цією темою з практичної точки зору.

1) По-перше: ВАМ ПОТРІБНЕ ДЛЯ ЦЬОГО ПЕВНЕ, ВІДПОВІДНЕ МІСЦЕ. Вихід 33,7: «Узяв Мойсей намет та й нап'яв його за табором, подалі від нього; він назвав його наметом зібрання; кожен, хто шукав Господа, виходив до намету, що був за табором.» Мойсей поставив намет поза табором, далеко від табору і назвав його наметом зібрання, або скинією зборів"



Зверніть ще увагу на такий факт: ГОРА – це таке місце, де Мойсей перебував довгий час. Туди, на гору, він піднімався на довгий час. ГОРА для нас сьогодні – це таке місце, куди ви виходите на тривалий, довгий час. Як правило, це місце знаходиться за межами вашого будинку, або за межами вашого міста, де ви можете провести одну або дві доби. Це може бути номер у готелі, або кімната в будинку (на вашій дачі або у знайомих). Це може бути навіть намет у зручному, безпечному місці, наприклад, на вершині гори або над річкою чи озера. 

Це повинно бути безпечне місце, щоб там ви не були змушені боротися з духом страху, або дикими звірами, замість того, щоб молитися. Наприклад, ви мама і плануєте виїхати з міста на довгий час, приблизно на вихідні, але у вас є малі діти або діти підлітки, яких ви не можете взяти з собою. Що у таких випадках робить добра мама? – Забезпечує харчування дітей, щоб вони не померли з голоду та нагляд. Вона має також інші обов'язки, тому їй потрібно все мудро спланувати та організувати перед виходом з дому або поїздкою на молитовну гору для усамітнення з Богом. Наприклад, потрібно взяти відпустку на роботі та вирішити питання з дітьми та з чоловіком. Чим більше обов'язків, тим краще вам доведеться підготуватися до цієї подорожі. Крім того, в Біблії говориться не тільки про МОЛИТОВНУ ГОРУ. Святе Письмо згадує також про НАМЕТ – ШАТРО - СКИНЮ для зустрічі з Богом.  

Давайте поговоримо зараз про намет – шатро. НАМЕТ – ШАТРО – це місце, де ви молитеся щодня, постійно. Ймовірно, Господь сказав Мойсеєві: «Тобі не треба постійно підніматися на гору. Розіпни собі намет - шатро поза табором». (Шатро́ — легке, розбірне, переважно конусоподібне житло з тканини, шкіри, великий намет.)

Цей намет символізує нашу МОЛИТОВНУ ТАЄМНУ КІМНАТУ. Постарайтеся, щоб ця ТАЄМНА КІМНАТА не знаходилася у вашій спальні. Якщо ви молитеся лежачи в ліжку – це не є вашою молитовною кімнатою. Ви повинні вийти за межі місця, де спите. Немає нічого поганого розмірковувати про Божу доброту, коли ви лежите в ліжку, коли ви прокидаєтеся, коли тримаєте біля ліжка на тумбочці Біблію чи християнську книжку та читаєте лежачи. Чудово! Дуже корисно читати Слово Боже перед сном, а не розмовляти по телефону. Це допоможе вам краще спати, якщо ви перед сном не сидітимете в телефоні або в інтернеті. 

Коли ви прокидаєтеся, то спочатку привітайте Святого Духа: «ДОБРОГО РАНКУ, СВЯТИЙ ДУХУ!». А потім лише роби все інше. Розмірковуйте про Божу доброту. Але, щоб зайти в свою ТАЄМНУ КІМНАТУ, ви повинні встати з ліжка і перейти в інше місце - в іншу кімнату. Це буде свідчити про ваші пріоритети. Також, не бажано їсти в ліжку, ви не повинні ховатись під ковдрою, щоб помолитися. Я розумію, що у декого може не бути відповідних умов та місця для влаштування Молитовної Таємної Кімнати. Але, ще раз підкреслю, ШАТРО – це Таємна Кімната, куди ви приходите щодня молитися, читати Біблію, спілкуватися з Господом. 


Як створити ТАЄМНУ КІМНАТУ? Давайте перейдемо до другого пункту. 2) МИ ПОВИННІ ПОЧАТИ ТА МОЛИТИСЯ В ТАЄМНІЙ КІМНАТІ РЕГУЛЯРНО. Бажано приділяти Богові десяту частину нашого часу, тобто як мінімум 2 години на добу. Господь Ісус часто, тобто постійно, виходив сам один у пустинні місця. А Мойсей поставив скинію зборів за межами табору, щоб не підніматися щоразу на гору та щоб усі бажаючі могли будь-якої миті прийти до Бога із запитанням або проханням. І він молився у скинії регулярно. Зверніть увагу, що все, чим ви займаєтеся регулярно, стає у вашому житті звичкою. Воно закріплюється у вас на добрій основі.                               
Якщо хочете молитися постійно, як це робив Ісус, спочатку почніть це робити регулярно. У Біблії не сказано, що ми повинні входити в свою МОЛИТОВНУ КІМНАТУ щодня. Ісус навчає так: «Ти ж, коли молишся, увійди у свою кімнату, зачини за собою двері й молись Отцеві твоєму, що перебуває в тайні, а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі.» (Матвій 6,6). 

Але Ісус навчає також, щоб ми молилися безперервно, тобто весь час перебували у спілкуванні з Богом. Тому, не ставте собі за мету молитися щодня в ТАЄМНІЙ КІМНАТІ. Нехай краще зустріч із Богом у ТАЄМНІЙ КІМНАТІ стане для вас звичкою. Ціль полягає в тому, щоб виробити цю звичку. Тож випрацюйте звичку молитися регулярно. Якщо протягом одного або двох днів у вас не було можливості читати Боже Слово, тому що ви були дуже зайняті, не почувайтеся винними. Не починайте думати: «Я втратив зв'язок із Богом». Господь так не думає. Він має взаємини з вами. 

Ви присвятили себе одного разу Богові і це спонукає вас регулярно присвячувати свій час молитві, тобто розвитку прекрасних взаємин з Господом. НАПРИКЛАД: Якщо ти не бачиш свою дружину протягом двох або трьох днів, тому що був у відрядженні, то після повернення додому ти не стаєш на коліна перед дружиною і не кажеш приблизно так: «Я відчуваю величезну провину через те, що перебував далеко від тебе, і ти не бачила мене три дні». Ти їй скажеш: «Я затужив за тобою». І вона відповість тобі: «Я теж затужила за тобою». Так і ви, дорогі брати і сестри, коли з якихось причин протягом кількох днів не могли зустрітися зі Святим Духом у ТАЄМНІЙ КІМНАТІ, ви тужіть за Богом, а не відчувайте себе винними. І перше, що вам треба сказати: «СВЯТИЙ ДУХУ, Я ТУЖУ ЗА ТОБОЮ, Я ДУЖЕ ПРАГНУ ЗУСТРІТИСЯ З ТОБОЮ» і не казати: «Господи, пробач мені».  

Якщо ти кажеш «Господи, пробач!», то видно, що ти ставишся до читання Біблії як до правила, до релігійного обов’язку, а не як до можливості підтримати та розвивати взаємини з Богом. Господь не записує, скільки годин ти приділив читанню Біблії або скільки разів протягом тижня ти був у ТАЄМНІЙ КІМНАТІ. Бог не живе у часі. Він не ставить галочки. Він щиро любить вас і перша Його заповідь полягає в тому, щоб ви також любили Його! Він дуже прагне близьких взаємин з вами. Тому не перетворюйте цих відносин на релігійний закон, правила, обов'язки чи релігійну традицію. 

Отець Юрій Зелінський

Слухати інші програми 


Відгуки

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Історія життя та покликання автора численних програм на Радіо Марія брата Збігнєва Савчука (орден братів менших капуцинів, м. Красилів).
Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж розповідає про головні свята єврейського народу в циклі програм: "Юдейські свята".
"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.
Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.