Слухати Радіо

Зараз в ефірі

10:30

У ваших намірах

В ефірі

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Пісня Перемоги

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:20

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з храму св. Яна з Дуклі (Житомир)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

Духовність: осмислений рух, кружляння по колу чи сидіння на місці

Духовність: осмислений рух, кружляння по колу чи сидіння на місці

Цей вибір залишає нам Папа Франциск в своїй проповіді на тему зцілення хворого біля Силоамської купелі. Як пам'ятаємо, ця нужденна людина 38 років просиділа біля цілющого місця, залишившись хворою. Над поставами духовної пасивності, безсенсовного кружляння по колу і осмисленого руху зупинился і ми з паном Олександром Доброєром, богословом, директором Європейського інституту соціальних комунікацій в передачі "Точка відліку".
В пошуках українського з Юлією Савостіною

В пошуках українського з Юлією Савостіною

Користуватись українським, споживати українське, вдягатись і купувати виключно українське, це може комусь здатись зовсім «схибленим» патріотизмом, але в умовах наявності зовнішнього агресора, в умовах зубожілої пограбованої економіки це чи не єдиний всім доступний механізм допомоги державі. Минув місяць військової агресії в Криму. Наслідки невтішні. Ми не лише побачили, яке обличчя в наших східних «братів», а й відчули реакцію пересічного українця на ситуацію геополітичну. Українець сказав, що не купуватиме продукти окупанта, промарковані штрих-кодом «46» і великі торгівельні мережі змушені були шукати вітчизняні аналоги. Тільки за пів-місяці від початку окупації  обсяги продажів російських товарів скоротилися майже на 40%. Але мені цікаво, ніскільки наш, український продукт з штрих-кодом «482», конкурентоздатний і чи є взагалі в нас своя вітчизняна альтернатива відомим брендам. В програмі «Рецепти життя» ми говорили чим може звичайний українець допомогти державі. Чи можна хоча б рік протриматись виключно на українському – про це ми розмовляли з відомою блогеркою, економічною журналісткою, авторкою надзвичайного проекту «365 днів в пошуках Made in Ukraine» Юлією Савостіною.
Про «фашизми», «нацизми» та інші «ізми» «У ваших намірах». Обережно, викривлена дійсність!!!

Про «фашизми», «нацизми» та інші «ізми» «У ваших намірах». Обережно, викривлена дійсність!!!

Встановлення диктаторських режимів не відбувалось миттєво. На скільки ми можемо аналізувати, відбувалось поступове заміщення понять, цінностей, істин. Насаджувалась своя, якась зовсім інша реальність і люди, які жили в той час, самі того не усвідомлюючи, ставали частинами-шестерінками велетенського маховика системи. Історія німкені  Доре Насс, котра застала прихід Гітлера до влади семирічною дитиною, і була частиною режиму, проливає світло на багато факторів. Доре як і тисячі тисяч таких самих дітей як вона, були матеріалом, на якому випробовувались всі методи встановлення системи від пропаганди до жорстких таборів. Так ось зі спогадів пані Доре, опам’ятання відбулось тільки постфактум: «Да, я о многом не думала, не понимала. Не хотела понимать. И сейчас, когда я слушаю записи с речами Гитлера — в каком-нибудь музее, например, — я всегда думаю: боже мой, как странно и страшно то, что он говорит, а ведь я, молодая, была среди тех, кто стоял под балконом его резиденции и кричал от восторга…». Це розповіді про події більш півстолітньої давнини, а за даними Всеросійського центру вивчення громадської думки, рейтинг схвалення дій сусіднього президента Володимира Путіна на кінець березня цього року складав 82,3 відсотки. Це вам нічого не нагадує? Але як же люди, які мають здатність аналізувати, проводити історичні паралелі, здатні критично мислити, стають піддатливим матеріалом, на якому встановлюється диктат. Ми зараз спостерігаємо нове явище, на рівні з  італійським фашизмом і німецьким нацизмом виринає нове загрозливе явище «рашизму». Як не стати шестерінкою в цьому маховику, про це говорили з отцем Юрієм Семою в програмі «У ваших намірах». 
  
Крапівін. Проблеми життя і віри

Крапівін. Проблеми життя і віри

В передачі Віктора Заславського "Відкриваючи таємниці християнства" представляємо Вашій увазі продовження циклу про російського дитячого письменника, який писав про морські пригоди, Владислава Крапівіна. Нижче подано фрагмент з його твору.

Папські енцикліки

Папські енцикліки

Продовжується цикл катехиз отця Вальдемара Павельцяз Довбиша, присвячений канонізації папи Йоана Павла 2. Отець повчає нас про енцикліки, які були прийняті блаженним папою Йоаном Павлом 2. Сьогодні розважали над двома  документами - Sollicitudo Rei Socialis та Redemptoris Missio. Енцикліки про справи соціальні та про місію Церкви. 
Що таке навернення?

Що таке навернення?

В цій передачі "Школа лідерства - школа духовності" отця Олег Кондратюка ми говоримо про навернення. Звикли сприймати це поняття передовсім в в категоріях моральних: що є добре і що погане. Але грецький оригінал представляє нам зовсім іншу перспективу - "метанойя" - "зміна мислення". 

Егуд - суддя Ізраїлю

Егуд - суддя Ізраїлю

Цікаво, що цей суддя походив з наймолодшого коліна Ізраїля, коліна Веніаміна, а його батька звали Гера, в перекладі з єврейської "крихта". Не варто переоцінювати фатальний вплив сім'ї на формування та долю людини. Про це та про війну в передачі "Запилена святітсь".
 
Любов і Війна: Олена Степанівна і Роман Дашкевич

Любов і Війна: Олена Степанівна і Роман Дашкевич

ХХ століття принесло нам тисячі героїчних та трагічних доль, по яких катком пройшлись усі негаразди тих літ. Одна така доля – історія неабиякого подружжя Романа Дашкевича та Олени Степанів.„Справжній вояк, але ж з яким жіночим чаром"! Так сучасники (а точніше - сучасниці) говорили про Олену Степанів. Коли почалася війна, дівчина ховає коси під кашкетом, попре усі заборони таки потрапляє до легіону Українських Січових Стрільців і опиняється на передовій.
У 1915 вона потрапляє в російський полон. Офіційна російська пропаганда змальовувала її як „мазепінку" та „нєнавістніцу Россії", проте російські офіцери, не позбавлені лицарських рис, „баришню-офіцера" ледь на руках не носили. А у 1917 році під час обміну полоненими Олена Степанів вертається до легіону. А потім був Листопадовий чин, війна з поляками за Львів та Галичину, праця в уряді УНР та дипломатична місія до Відня, де дівчина-воїн знов перетворилася на інтелігентного науковця та викладача. А ще – саме там вона зустрілася зі своїм майбутнім чоловіком, Романом Дашкевичем.

Лікар радить. Професор Передерій

Лікар радить. Професор Передерій

В передачі "Лікар радить" говорили про вплив стресу на здоров'я людини, глобалізацію, пришвидшення життя та вироблення нової парадигми розуміння і лікування лоюдини. Гість студії: В'ячеслав Григорович Передерій, доктор мадеичних наук, професор, зслужений діяч науки України.
 
"Майстерня" Олексія Арестовича

"Майстерня" Олексія Арестовича

Військовий експерт, офіцер розвідки, психолог Олексій Арестович про війну і мир в ефірі передачі "Майстерня"

В колі жіночому… Чому про аборти?

В колі жіночому… Чому про аборти?

В програмі «В колі жіночому» в п'ятницю говорили про аборти... чи такий однозначний є християнський погляд... Багато моїх друзів запитало мене, чому саме про аборти, в такий складний, для України час... Але тому й піднімаю цю тему, щоб поставити перед собою питання – чи можуть ситуації колапсові стати нашим оправданням. Вже чотири місяці ми перебуваємо в перманентному стресі. Три місяці майдану, загрози зачисток, закони 16 січня і реальна перспектива життя у поліцейській тоталітарній державі... Далі військові протистояння на Пд та Сх , навішений над нами «совок» як дамоклів меч і цілковита можливість ядерних атак... Пророцтва Третьої світової і подібні жахіття... Були такі часи коли загроза відчувалась навіть сенсативно... і в ті часи, я пригадувала слова Ісуса Христа на Оливній горі, коли учні запитали Його про кінець часів. Господь, описуючи важкість часів прийдешніх, говорив: «Горе ж вагітним і тим, хто годує грудьми, у ті дні!». В інших перекладах навіть читала, таке формулювання: «Краще було б не родити»... То може обставини зовнішні можуть нас оправдати, або навіть відчуття наближення кінця часів і слова Христа, стануть для нас таким оправданням у виборі аборту. Слухайте розмову з відомим пролайфером п. Генею Самборською.

 
Книга судей. Еглон

Книга судей. Еглон

Хто такий цей моавитянський цар? Чому Ізраїль, щойно прийшовши до обітованої землі, її втратив, опинився в рабстві? Що говорить нам, свідкам окупації Криму, завоювання Ізраїля язичниками? Про це та інше в передачі "Запилена святість".
 
Святий Казимир. Досвід святого при владі

Святий Казимир. Досвід святого при владі

В ранковій катехизі отця Андрія Бачинського говорили про святого королевича Казимира Ягелона. Коротке життя. Смерть в 25 років від туберкульоза. Мудре керівництво країною. Всенародна любов. Вірність Богові, присвята Діві Марії Ченстоховській людини, яка мала таку владу, вимальовує паралель з сьогоднішньою владою. І це порівняння - не на користь владі сучасній. То ж, чи місце християнам в політиці? Як зміцнити підвалини влади християнськими чеснотами? Чи варто створювати християнські партії та союзи? Про це та інше в ранковій катехизі отця Андрія Бачинського.  
Точка відліку. Хочеш миру - готуйся до війни

Точка відліку. Хочеш миру - готуйся до війни

Сьогоднішньою точкою, а навіть трьома крапками є введення військ РФ в Крим, анексія півострова, перехід конфлікту на нову фазу суто воєнну – вбито українського військового в Криму. Ми не знаємо планів Путіна. Зараз багато різних точок зору висловлюється щодо перспектив: одні говорять, що цей конфлікт є геополітичним, де Україна, Крим є не гравцем, а об’єктом великої гри великих держав. Ця точка зору містить в собі думку: щоб ми не робили все одно не від нас залежить долі України і світу. Інші вправляються в критиці уряду, непрозорих призначень, недолугій політиці, імітації реформ, слабкій позиції в конфлікті з Росією. Наша передача є спроба вийти на конструктив, оминувши одвічне: «кто виноват» перейти до «что делать». Тему ми озвучуємо так: хочеш миру готуйся до війни.

Крим очима археолога

Крим очима археолога

В сьогоднішніх умовах Україна втрачає Крим не лише територіально, політично та демографічно, але також культурно. Про це в передачі "Історичні діалоги" заявила пані Евеліна Кравченко, старший науковий співробітник Інституту археології НАН України, кандидат наук, дослідниця кримських старожитностей. В передачі також почуєте про обстріл експедиції з автоматів, ймовірно, "чорними археологами", про статус німецької археології як підрозділу Міністерства зовнішніх справ держави та про дивовижні 7 рівневі печери в Криму.

Олена Теліга – мушкетер у спідниці, ОУНівка, поетеса і героїня

Олена Теліга – мушкетер у спідниці, ОУНівка, поетеса і героїня

Не лічу слів. Даю без міри ніжність.
А може в цьому й є моя сміливість:
Палити серце — в хуртовині сніжній,
Купати душу — у холодній зливі.
Вітрами й сонцем Бог мій шлях намітив,
Та там, де треба, я тверда й сувора:
О краю мій, моїх ясних привітів

Не діставав від мене жодний ворог.
Так писала про себе Олена Шовгенова-Теліга – поетеса, членкиня ОУН, відчайдушний борець та шукач пригод, палка та пристрасна, здатна і на подвиг, і на божевілля. Одна з найкращих українських поетів ХХ століття – і борець за волю України. За згадками сучасників, вона, «входила в життя, як у безжурний танок», але в цім танку кожен свій рух цей Д'Артаньян в сукні немов вирубував в граніті, перетворюючи примхи на переконання і не знаючи міри ні в чому. Нестримна вона була в дружбі, в коханні, в боротьбі і в смерті.
Катехиза про молитву

Катехиза про молитву

Як молитися? Як розвиватися у молитві? Чому в молитві неодмінно наступає рутина і автоматизм? Як з цим боротися? Про це та інше в катехизі отця Міхала Бранкевича. 
Пожертва. Велич готики

Пожертва. Велич готики

В рамках Марафону, присвяченого Йосипу, опікуну Святого сімейства з Назарету, ми говоримо про пожертви для "Радіо Марія" та заповідь "утримувати Церкву в її потребах". В передачі "У ваших намірах" з отцем Міхалом Бранкевичем згадували велич готичної архітектури, старовинні храми, які будувалися протягом сторіч, та дивувалися чому в наш час так важко побудувати скромний храм місцевій спільноті.
Катехиза про жертовність

Катехиза про жертовність

В денній катехизі отець Олег Кобель говорив про жертовність, поділився досвідом як йому вдалося побудувати храм всього за рік силами лише своїх парафіян та дав поради сором'язливим священикам, які не знають як говорити про гроші. 

"Майстерня" Віталія Портникова

"Майстерня" Віталія Портникова

Про Україну у великій геополітичній грі, американські гарантії недоторканості держави, анексію Криму, його правовий статус та майбутнє, про спроби роздмухування сепаратизму на Сході та Півдні країни, нинішній уряд та мораторій на критику. Все це в програмі "Майстерня" з журналістом Віталієм Портниковим.

Катехиза про патріотизм

Катехиза про патріотизм

Отець В'ячеслав Гриневич, вікарій парафії Матері Божої Фатимської, закликає особливим чином молитися за Україну та діяти на її благо. В цій катехизі також почуєте відповідь на питання що робити християнинові на випадок війни.
Освячення. "Школа лідерства - школа духовності"

Освячення. "Школа лідерства - школа духовності"

В останньому випуску передачі ми говорили про процес освячення людини. Як бути святими? Про це в "Школі лідерства" отця Олега Кондратюка.
 
«Рецепти життя»  Чи жива ще російська журналістика?...

«Рецепти життя» Чи жива ще російська журналістика?...

Журналістику називають четвертою владою, тим самим окреслюючи її вплив на суспільство. Четверта влада, яка може бути світочем правди, або створювати інші реальності з викривлених чи завідома брехливих фактів. Що коли журналістика перетворюється на потужний і дієвий механізм пропаганди? Обережно!!! Ви в зоні небезпеки! Коли вмикаєте тб, коли відкриваєте газети, журнали чи брошури, вмикаєте радіо, переглядаєте інтернет ресурси. Ви в небезпеці. Інформаційна війна Росії проти Україні і світу, як вона впливає на самих росіян, як Путіна сприймають його ж співвітчизники. Про це та не тільки в програмі «Рецепти життя» з відомою російською журналісткою, телеведучою та авторкою книг – Ольгою Бакушинською.  



Книга Судей. Господь вчить воювати

Книга Судей. Господь вчить воювати

На порозі повномаштабної війни з Росією з глибини генетичної пам'яті виринає формула щастя наших дідів: "Щоби не було війни". Але Господь в третьому розділі книги Судей прагне навчити свій народ воювати. Бог - за війну? Чому? Це провакації та розпалювання агресії? Дізнаєтесь в передачі "Запилена святість" сьогодні о 17.30.
Майстерня Михаїла Черенкова

Майстерня Михаїла Черенкова

Доктор філософських наук, професор, протестантський богослов Михайло Черенков щойно повернувся з Криму. На питання, чому вирішив туди їхати, адже в Криму - небезпека на кожному кроці, сім'я - в Києві, кабінетна робота - в університеті, відповідає, що не вийшло всидіти. Без пафосу, удваного патріотизму. Просто. По-людськи. Не вдалося залишатися вдома. В передачі "Майстерня" - про кримські небезпеки, дула автоматів, шевченківський мітинг в Криму, обійми військових та роздачу Євангелія для людей, яким не можна залишитися без віри.  
 
Заповідь "не вкради". Катехиза отця Миколи Мишовського

Заповідь "не вкради". Катехиза отця Миколи Мишовського

Катехиза натхнена подіями останнього часу в Києві, Україні: неймовірна розкіш палацу Януковича, "золотий батон", очевидна правда, що "красти це погано" та система, яка побудована на корупції, "відкатах", крадіжці на всіх рівнях. Однак інформаційне тло катехизи було би неповне без правди, що прості люди можуть змінювати складні системи. Це довів Майдан в Києві. Отець запропонував почати виконання заповіді "не вкради" конкретно, дієво та на своєму прикладі. 
 
Отець Олександр Коцюр про Майдан, Крим, Україну

Отець Олександр Коцюр про Майдан, Крим, Україну

В передачі "У ваших намірах" з отцем Олександром Коцюром говорили про Майдан, його завдання після революції, про якість людей, які залишилися стояти в Києві, та про механізму контролю Майдану над політиками, що прийшли до влади.
 
Піст лікує душу і тіло

Піст лікує душу і тіло

В Євангелії від Матея читаємо: «Тоді Дух повів Ісуса в пустиню, щоб диявол спокушав його». В період Великого посту Дух кличе кожного з нас вийти в свою пустиню, щоб ми очистилися і ще міцніше з'єдналися з Господом Богом нашим. Далі читаємо в Євангелії від Матея: "Ісус зголоднів. Тоді підійшов до нього спокусник і сказав: «Коли ти Син Божий, звели, щоб це каміння та й стало хлібом». На що Ісус відповів: «Написано: Чоловік житиме не самим хлібом, а кожним словом, що виходить з уст Божих.» Гортаючи сторінки Біблії знаходимо непоодинокі епізоди посту голодом: Мойсей на горі Синай, Пророк Ілля постував 40 днів, Давид голодував 7 днів. Отже, яке значення голоду в сенсі духовного зростання? Відповідає директор Інституту релігійних наук ім. Св. Томи Аквінського о. Войчех Суровка у передачі "У Ваших намірах".

Військова честь і християнське милосердя в книгах Владислава Крапівіна

Військова честь і християнське милосердя в книгах Владислава Крапівіна

Друга частина трилогії Владислава Крапівіна «Вітрила Еспади» - роман «Бронзовий хлопчик». На думку автора цієї передачі, це одна з найбільш вдалих і проникливих книг Командора. А ще – книга цікава зверненням автора до історичних подій ХІХ століття, коли російський капітан спустив прапор на своєму фрегаті щоб врятувати життя своїх моряків. Герой книги – хлопчик з чий предок служив на цьому фрегаті.

Без чого неможливий шлях до святості?

Без чого неможливий шлях до святості?

Про це в передачі "Школа лідерства - школа духовності" говорили з отцем Олегом Кондратюком. Те необхідне на мові теологів називається "учинкова благодать". Тобто момент, коли Господь дає мені благодать, щоби зробити перший крок до святості. Але як дізнатися чи дає Бог цю благодать? Коли це відбувається і як? Чи є люди які були позбавлені милості учинкової благодаті? Чи можна самотужки досягти бодай би якогось рівня досконалості? Про це та інше в передачі "Школа лідерства" з отцем Олегом Кондратюком.