Слухати Радіо

Зараз в ефірі

01:10

Відкриваючи таємниці християнства

В ефірі

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

04:40

Біблійні читання

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

Замок Радомисль святкує перший рік свого існування

Замок Радомисль святкує перший рік свого існування

«Радіо Марія» презентує програму про замок Радомисль, про музей домашньої ікони, про Ольгу Богомолець, відомого лікаря та мецената, засновницю музею домашньої ікони. Цікава історія про творення музею, про колекціонування ікон, адже колекція Ольги Богомолець є найбільшою приватною колекцією домашніх ікон, не залишить байдужим жодного, особливо людину віруючу.
Перша ікона потрапла до пані Ольги Богомолець, коли вона у дощовий осінній день йшла Блошинним ринком (Києвською барахолкою). На брудній землі лежали дощечки, щоби не намочити ноги, наступаючи на одну із таких клаптиків непотрібної деревени, пані Ольга наступила на понівечений образ Ісуса Христа. Це була перша ікона її колекції…
Міжнародний суд з прав людини

Міжнародний суд з прав людини

В передачі «Правовий індекс» ми розглядаємо актуальні та корисні питання щодо захисту своїх прав. Тема нинішньої передачі є дещо оригінальною для громадян України, слухачів «Радіо Марія». Адже автор та ведучий передачі, пан Сергій Гула, запропонував обговорити тему порядку звернення до Міжнародного суду з прав людини. Ми не звикли шукати справедливості в українських судах, тому пропозиція знайти її  в міжнародному суді, на перший погляд, видається цілковитим абсурдом. Наскільки це реально і продуктивно дізнаємось в програмі.

Вплив, який чинить лідер. Пріоритети.

Вплив, який чинить лідер. Пріоритети.

Передача з архіву «Радіо Марія». Отець Олег Кондратюк веде нас далі в сутність лідерства і ділиться своїм досвідом. Лідер це той, який чинить вплив на оточуючих. Візьмемо приклад Ісуса Христа, який безперечно був взірцевим лідером. В чому полягала Його місія? Грубо кажучи можна сказати – спасти світ. Шанувальників американських блокбастерів, де непереможний герой спасає світ, хочу попередити, що в цю місію був вплетений зовсім інший сюжет, відмінний від голлівудського. Вибачте.

Монастир святого Онуфрія

Монастир святого Онуфрія

Продовжується цикл передач Віктора Заславського "Католицькі святині". В цій передачі разом з істориком та краєзнавцем ми побуваємо в монастирі святого Онуфрія, який оминають більшість екскурсійних груп, і більшість гостей Львова бачать його високу білу дзвіницю лише з вікон поїздів. Проте цей унікальний комплекс не поступиться «розкрученим» домініканському чи бернардинському монастирям ані красою, ані багатою історією, ані значенням в історії міста й цілої країни.  
Роль жінки в сім'ї

Роль жінки в сім'ї

Яка дівчина не мріє про романтичне казкове весілля та щасливе сімейне життя? Але знайти свою другу половинку дуже важко, а часто ще важче буває дочекатися пропозиції одружитися. Адже навіть найпалкіші почуття не завжди увінчуються весіллям. Погляньте навколо – скільки яскравих, гарних, розумних, талановитих дівчат, і скільки серед них незаміжніх… І як часто буває, що такі собі не дуже красиві дівчата досить вдало одружуються з непересічними чоловіками. У чому причина такого життєвого явища? З якими жінками охоче одружуються чоловіки? Зрозуміло, що універсальної відповіді на ці питання не має. Але в цій катехезі спробуємо розібратися.
Святе Письмо про Євхаристію

Святе Письмо про Євхаристію

Поняття eucharistia у Новому Завіті означає «подяка», «вдячність», «благодаріння». В такому значенні знаходимо цей термін також у грецькому перекладі Старого Завіту, або у поза біблійних джерелах. Поступово поняття eucharistia набирає значення «подяка Богу» . Також ця подяка Богу починає розумітися як молитва. Зазвичай, Апостол Павло використовує цей термін на початку своїх Послань і тому він пов’язаний з благословенням, яке Апостол передає читачам. Це благословення (eulogia) возноситься за чудові діла Бога, тобто пригадується все те, що Бог вчинив для свого народу. Ця натомість згадка (anamnesis) є прямим приводом подяки Богу. Тобто видно, як поєднуються в Святому Письмі в одне ціле три важливі поняття, які потім будуть поєднані і в літургії: згадка (anamnesis), благословення (eulogia) та благодаріння (eucharistia).

Коронування Ісуса терновим віцем

Коронування Ісуса терновим віцем

Буквально один вірш з Євангелія від святого Марка говорить про коронування Ісуса терновим вінцем. Про що роздумують християни у третій таємниці розарію у скорботній частині? Важко собі уявити зневаження і ганебне знущання римських вояків над Ісусом. Вони напевно погано орієнтувалися в очікуваннях Месїї ізраїльського народу, не знали діяльності Ісуса, а коли почули про звинувачення в узурпації царської влади дивним і скромним єврейським проповідником, вирішили пожартувати, сплівши терновий вінок і одягнувши Христа в багряницю...

Туберкульоз в Україні

Туберкульоз в Україні

Туберкульоз в Україні кожної осені приймає вигляд стихійного лиха, і власне на сьогодні ця хвороба є епідемією в нашій державі. В цьому плані ми попереду усього «прогресивного людства». Динаміка хвороби протягом років незалежності фактично не змінюється. Говориться про те, що туберкульоз є соціальною та державною проблемою, але нам в цьому випадку не легше. Що робити і як вберегти своє здоров’я та здоров’я своїх ближніх від цієї недуги? Про це дізнаємось в передачі «Лікар радить» Ольги Юріївни Луганської. Гість студії Ярослава Доценко, молодший науковий співробітник Національного інституту фтізіатрії та пульмонології імені Яновського.

Чи бажаєш бути вбогим, щоби наслідувати Царство Небесне і бути блаженним?

Чи бажаєш бути вбогим, щоби наслідувати Царство Небесне і бути блаженним?

«Блаженні вбогі духом, бо їхнє Царство Небесне» - говорить євангеліст Матей і ми занурюємося в Нагірну проповідь Ісуса Христа, роздумуючи, що означає бути блаженним і як насправді прийняти таке «блаженство», яке нам пропонує Господь. Додає масла у вогонь євангеліст Лука, який говорить про те, що блаженні не вбогі духом, але просто вбогі. І далі у Луки ми читаємо, що багатим – горе і так далі. Якщо блаженні бідні і жебраки, і їхнє Царство Небесне, тоді що робити людині, яка має статки, майно, багатство? І чи був бідним Ісус Христос? Про це та інше в катехизі отця Януша Марії Анжиєвського.
 
Казкотерапія

Казкотерапія

Казкотерапія: що це? Які казки можна читати дітям? Чи варто вибирати і «фільтрувати» казки, які можна читати? Що робити з чортовщиною у казках? В якому віці, які казки можна читати? Що означає поділ на авторські та народні казки? Куди віднести міфологію? Що краще: українські народні казки чи казки народів світу? Чому діти, яким читали народні казки, є більш життєрадісними і легше сприймають світ, ідуть на контакт, краще соціалізуються? Про це дізнаєтесь в передачі «Важко бути дитиною» з пані Юлією Бойко.

Подружня "буря"

Подружня "буря"

Коли уважно приглянутися до різноманітних конфліктів в подружжі, то можемо помітити, що в цих подіях бере участь декілька учасників. Чоловік і жінка часто є для себе противниками, ззовні масла у вогонь підливає найбільший противник людського роду – сатана зі своїми демонами. Ще варто згадати фактор життєвої історії, різноманітних зранень, неповторний підхід до життєвих проблем чоловіка і жінки і … маємо торнадо. Один з вчителів Церкви, св. Йоан від Хреста, опираючись на біблійних текстах, називає трьох основних противників, з якими кожна людина мусить замагатися: сатана, світ і тіло. Як з усім цим справитися в подружжі - слухайте в катехизі отця Романа Лаби.

Тереза Авільска: з Богом навіки

Тереза Авільска: з Богом навіки

В циклі передач про Терезу Авільську ми говоримо про велику активність, соціальну та церковну динаміку святої. Ми спостерігаємо також глибоке зацікавлення в молитві. Цікаво, що в ті часи, у 16 столітті, в кармелітанському монастирі не практикувалася глибока особистісна молитва. Існували загальні молитви громади, але монахиня навіть не підозрювала про можливість особистої зустрічі з Богом в стінах ордену. Звідки у Терези виникало нестримне прагнення молитися самостійно і приватно?


Латинська катедра у Львові: історія та сучасність

Латинська катедра у Львові: історія та сучасність

Два роки, від заснування "Радіо Марія", ми презентуємо для наших слухачів передачі, підготовані істориком Віктором Заславським.  Один автор, один голос, жодних спецефектів, але передачі просто захоплюють, слухаються на одному подиху,програми відтворюють той час, про який автор веде мову. Простою живою, розмовною мовою з дотепними жартами і навіть з сучасним сленгом пан Віктор провів нас провів нас таємницями християнства. Перший блок його передач, присвячений історії Вселенської Церкви, є одним із найпопулярніших дисків "Радіо Марія". Його цікаво слухати всім: і дорослим і малим, віруючим і невіруючим, католикам і некатоликам, освіченим і не дуже. Це реально цікаво... Зараз триває цикл "Католицькі святині", в якому В. Заславський розказує про долю окремих українських католицьких храмів. Ця передача присвячена Успенському кафедральному соборі у Львові або Латинській катедрі.

Суть лідерства

Суть лідерства

Передача з архіву «Радіо Марія». Ми продовжуємо роздумувати над покликанням християнина до лідерства в «Школі лідерства» отця Олега Кондратюка. Багато слів про лідерства було вже сказано. Сказано також і про суть лідерства, про головний зміст, про стрижень, без якого не може існувати будь-якого лідерства. Цим головним осердям – здатність чинити вплив. Саме ця здатність і чинить нас лідерами. Ми чули вислів – впливова людина. До цієї людини прислухаються. Отож чим більше людей прислухаються, тим вища міра лідерства. І багато християн можуть не знайти себе в такому визначенні. Виходить, що до лідерства покликаний не кожен, а лише вибрані, виняткові, люди, що мають надзвичайний вплив. Що робити мені?
 
Лідерство в сфері сім’ї та служіння

Лідерство в сфері сім’ї та служіння

Передача із архіву «Радіо Марія». Отець Олег Кондратюк продовжує вчити нас в «Школі лідерства». Відкриваємо своє покликання і цілі у сім’ї. Людина може жити реактивно, реагуючи на ті події, які спіткають її протягом життя. Цей спосіб буття може бути порівняний до умовного рефлексу собаки Павлова: поки немає подразника немає рефлекторної відповіді. Але лідери – активні люди, які самостійно створюють життєві умови, вибудовують своє життя у відповідності до цілі, яку вони собі поставили. Для проактивного способу мислення, по-перше, треба позбутися, фактору жертви; по-друге, необхідна націленість в різних сферах життя, щоби надрозвиток в професійній сфері, наприклад, не призводив до розвалу в сім’ї. Людина є багатовимірною істотою (вже навіть не чіпаємо образ Бога, за яким всі ми створені). Отож, ця багатовимірність означає, що ми можемо мати кілька різних цілей, які будуть стосуватися  різних сфер життя.
 
Спадок

Спадок

В передачі "правовий індекс" ми говоримо про життєві ситуції, які можуть виникати в правовій державі - Україні. І цей епітет ("правова") можете використовувати як з лапками та і без лапок. На території України діють норми права, і ми постійно стикаємося з тими чи іншими нормами, які вирішують наше життя, принаймні окремі його аспекти. І, як добре відомо, незнання законів не звільняє від відповідальності. Тому щоби ви могли бути впевненішими в будь-яких справах, які пов'язані з законом, ми презентуємо щовівторка "Правовий індекс". Родзинкою передачі є те, що телефонні дзвінки слухачів додають темі безпосередньості звучання. Часто ми маємо справу з конкретними проблемами громадян, які звертаються в ефірі радіо до спеціалістів. 

Вирубка лісів. Що я можу зробити?

Вирубка лісів. Що я можу зробити?

Ліси, як відомо є легенями світу. Листя дерев "вдихає" вуглекислий газ, а "видихає" кисень. Ці істини кожен з нас знає від шкільної парти, але чомусь щоразу більше і більше на території України зникає зелених масивів. Якщо відкрити зображення Землі з пташиного польоту чи з аерофотозйомки ми побачимо світлі плями на тілі лісів України. Коли ми приїдимо на ці ділянки, напевно вжахнемося побаченому, оскільки це просто вирубані ліси.  Хто відповідальний за вирубку лісу? Як можна захистити природу? Що я особисто можу зробити?  

Стартує "Абетка католика" Костянтина Морозова

Стартує "Абетка католика" Костянтина Морозова

На "Радіо Марія" розпочався цикл "Абетка католика" Костянтина Морозова. Отець пропонує теми віри, початків віри. Чому слово "віра" сьогодні іноді вживається разом з прикметником "жива". Невже може бути "нежива" віра? Що означає вірити по-справжньому? В чому полягає криза віри? Чи можна говорити про загальну тенденцію - безвір'я. Раніше, коли Церква була заборонена, віряни були сильні своєю вірою. В якій ситуації Церква знаходиться сьогодні? Що можу зробити я для укріплення своєї віри та віри братів, які занепадають? Про це та інше в циклі катехиз отця Костянтина Морозова: глибоко, цікаво, інтелігентно. 

Яків: від ганебної втечі до мужньої битви

Яків: від ганебної втечі до мужньої битви

Історія Якова сягає від втечі від помсти брата до відкритої зустрічі з боротьбою, з труднощами, зі страхом вночі. Яків перевів свою сім'ю на інший бік ріки Яббок, а сам залишився. Він ніби хотів зустріти своє старе життя, яке йшло по його слідах. І битву він прийняв без жінок і дітей, худоби і багатсва, сам-один. Коли Яків втікав з дому батьків від страху він просто заснув, не міг витримати цю темряву. Сон в пустелі можемо сприймати як духовну втечу від проблем, самотності. На цей раз Яків має можливість втікти, але залишається боротися. І вранці, покалічений, зранений, але з новим ім'ям і Божою славою іде на зустріч з братом. Що змінило колишнього шахрая і боягуза, брехуна і крадія батьківського благословення? Бог...

Духовна та особиста сфера мого життя: як ставити ціль і досягати її?

Духовна та особиста сфера мого життя: як ставити ціль і досягати її?

 Духовна та особиста сфера мого життя: як ставити ціль і досягати її? Передача з архіву «Радіо Марія», в якій отець Олег Кондратюк розкриває зміст пріоритетних сфер: духовної та особистої.  Чому ми маємо іти слідом за критерієм отця Олега, приймаючи те, що духовна сфера є найважливішою? Насправді – не маємо це робити. Краще не приймати бездумно те, що є «правильним» в устах когось, навіть авторитетного, але оцінити все своє життя самотужки. Бо дуже часто мені особисто доводилося іти за авторитетом у визначенні духовної сфери найважливішою, але це було формальне визнання, за яким не було дійсного усвідомлення того, а що реально є важливим. 
Дитячі страхи та їхні наслідки в дорослому житті

Дитячі страхи та їхні наслідки в дорослому житті

«Невроз очікування» - постійний неспокій, що переростає у тривожне передчуття майбутнього відходу матері, а потім очікування її повернення. Часта напруга емоційної сфери у зв’язку з порушенням контакту з мамою може мати як наслідок – розвиток реакцій тривожного типу. А як дитина реагує на чужих дорослих?  - іноді чужий зацікавлює увагу дитини, і на певний час дитина забуває про відсутність матері, але через деякий час, починається гострий неспокій, пошук матері. А доросла людина, що намагається грати «під маму» - викликає у дитини відчуття недовіри та неспокою. Як кваліфікувати дитячі страхи? Як допопмогти дитині справитися зі страхами в ранньому віці, щоби мінімалізувати їхні наслідки у дорослому житті? Про це та інше в передачі "Важко бути дитиною" Олександра Поліщука.  

Ісус в Гетсиманії: молитва - це входження в смерть

Ісус в Гетсиманії: молитва - це входження в смерть

 «І співаючи пішли на Оливну гору», - так говорить Євангеліє про молитву в Гетсиманському саду. Можливо, що вони співали деякі псалми халель, в яких є подяка Богові за визволення Ізраїля з Єгипту. У цих псалмах також співається про наріжний камінь. «Камінь, яким знехтували будівничі, став головним на розі». Отже, псалми ми розуміємо в самому Ісусі Христі. У новонародженій Церкві, Ісус дуже швидко став сприйматися, як справжній Давид. Страждання Ісуса розпочинаються з Його молитви та арешту у Гетсиманії.  Страсті Ісуса Христа – це не є лише Його фізичне страждання. Це також Його молитва. Це його внутрішнє боріння, яке ми можемо бачити у Його молитві. Що Ісус робить у Гетсиманії? 

Дивна глибінь Слова Божого: історія зцілення слуги сотника

Дивна глибінь Слова Божого: історія зцілення слуги сотника

«Радіо Марія» відкриває архів передач і презентує слухачам «Біблійний погляд» отця Романа Лаби. Лаконічно, просто, цікаво і надзвичайно глибоко. Чому римський легіонер-язичник звертається до єврейського вчителя? Чому Ісус погоджується допомогти ворогу єврейського народу? Чому сотник, просячи за свого слугу, сам уподібнюється слузі? Що в духовному плані стоїть за сотнею підлеглих і одним хворим?

Прагнення Неба Терези Авільської

Прагнення Неба Терези Авільської

В циклі передач про Терезу Авільську ми говоримо про велику активність, соціальну та церковну динаміку святої. Ми спостерігаємо також глибоке зацікавлення в молитві. Цікаво, що в ті часи, у 16 столітті, в кармелітанському монастирі не практикувалася глибока особистісна молитва. Існували загальні молитви громади, але монахиня навіть не підозрювала про можливість особистої зустрічі з Богом в стінах ордену. Звідки у Терези виникало нестримне прагнення молитися самостійно і приватно?
«Знайти вихід» для рідних наркоманів та алкоголіків

«Знайти вихід» для рідних наркоманів та алкоголіків

В ефірі «Радіо Марія» вже більше півтора року в прямому ефірі проходить передача «12 кроків анонімних алкоголіків». Характерно, що, незважаючи на цікаві та драматичні історії людей, які вживали алкоголь, опинилися на дні соціальному та духовному і врешті решт знайшли вихід, допомагають іншим, служать Богові, ми отримували дуже мало телефонних дзвінків. Люди просто не телефонували. Зізнаюся відверто і не телефонують по сьогоднішній день. Але виникає питання: чому?

Чи можна про святих говорити: свої та чужі? Що Тереза Авільська значить для отця Олега Кондратюка?

Чи можна про святих говорити: свої та чужі? Що Тереза Авільська значить для отця Олега Кондратюка?

Знайомство отця Олега з творами святої Терези Авільської було для нього відкриттям Неба. Таку глибину містичного богослів’я він ніде більше не зустрічав. Якщо хочете пірнути в світ містичного досвіду спілкування з Богом, звертайтеся до Терези Авільської та до «Школи лідерства» отця Олега Кондратюка.
Тереза іде в монастир з метою бачити Бога. Вона не задовольнялася нічим в своєму монашому житті, окрім близькістю з Богом. Двадцять років тривала боротьба щодо здобуття таких стосунків. Про цей період свого життя вона говорить, що це були «втраченими роками». Яким чином Тереза не знеохотилася і не задовільнилася чимось посереднім, але досягла якнайбільшої близькості з Богом? Така близькість дана лише вибраним чи доступна всім? Що я можу робити аби покращити взаємини з Отцем. Про це та інше в передачі «Школа лідерства»
 
"Біблійний погляд" отця Романа Лаби

"Біблійний погляд" отця Романа Лаби

«Радіо Марія» відкриває архів своїх передач: «Біблійний погляд» отця Романа Лаби
 Чи правда, що читати Святе Писання – справа потрібна, але надзвичайно важка і нудна? Що читати Біблію, а тим більше її розуміти, можуть тільки священики? Чи варто, нам мирянам, братися за читання Святого Письма? Що може допомогти зрозуміти Писання? Як можна роздумувати над Євангелієм? Про це можете почути в програмі отця Романа Лаби «Біблійний погляд»
“Lectio Divina” – стародавній метод читання та роздумування над Святим Письмом. Включає в себе такі елементи: читання, розумування, молитву та споглядання. Отець Роман на прикладі конкретного біблійного фрагменту пропонує  засмакувати красу Божого Слова.
Ліворукі діти: норма чи паталогія? Що робити батькам?

Ліворукі діти: норма чи паталогія? Що робити батькам?

Як розпізнати ліворукою чи праворукою є ваша дитина? Чому вчителі перечують шульгу писати правою рукою? Якими є наслідки такого переучування?Як допомогти їй адаптуватися до світу праворуких? Що стоїть за ліворукістю дитини? Які її особливості? Чим вона вирізняється? Про це та інше ми говорили в передачі «Лікар радить» з пані Іриною Башинською, керівником соціальної служби Святошинського району м. Києва, психологом, педагогом.

 
Сфери життя

Сфери життя

Як справлятися з навалою справ і круговертю обов’язків? Що робити, коли часу не вистачає? Як не занедбати сім’ї, якщо на роботі «завал»? Про це ми говоримо в передачі «Школа лідерства» отця Олега Кондртюка  Сучасна людина живе в коловороті різних обов’язків і постійно відповідає на різноманітні виклики. Відбуваються якісь події – людина реагує. Це називається реактивний спосіб життя. Але існує дещо інше – проактивний спосіб життя. В цьому випадку ми самостійно ставимо перед собою цілі і досягаємо їх. Але нерідко нас спіткає нерозуміння як чином можна все впорядкувати: досягаючи визначних успіхів на роботі, чоловік не може нормально приділити часу своїм близьким, він втрачає контакт з Богом: губиться молитва, читання Слова Божого. Залишається постійний невроз і почуття провини: «Я поганий батько (мати), чоловік (дружина). Як мені все встигнути? Як не занедбувати молитви»?
Як допомогти дитині адаптуватися до школи

Як допомогти дитині адаптуватися до школи

Ми продовжуємо говорити про 1 вересня в ефірі «Радіо Марія». Сьогодні це питання порушує психолог пані Юлія Бойко в передачі «Важко бути дитиною». Ми намагаємося з’ясувати психологічні та фізіологічні проблеми в адаптації дитини до навчання в школі, особливо, коли ідеться про першокласників. На які симптоми варто звернути увагу батькам? Які проблеми можуть спіткати ваших першокласників? Як треба цікавитися шкільними справами своїх дітей? Що можна очікувати і вимагати від дитини? Як налагодити контакт з вчителькою? Як треба допомагати дитині у навчанні? Чи варто робити за неї уроки? Про це та інше – слухайте в подкасті з архіву «Радіо Марія».