Слухати Радіо

Зараз в ефірі

15:45

В Родині Радіо Марія

В ефірі

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з храму св. Яна з Дуклі (Житомир)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:45

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Католицька енциклопедія

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

Без чого неможливий шлях до святості?

Без чого неможливий шлях до святості?

Про це в передачі "Школа лідерства - школа духовності" говорили з отцем Олегом Кондратюком. Те необхідне на мові теологів називається "учинкова благодать". Тобто момент, коли Господь дає мені благодать, щоби зробити перший крок до святості. Але як дізнатися чи дає Бог цю благодать? Коли це відбувається і як? Чи є люди які були позбавлені милості учинкової благодаті? Чи можна самотужки досягти бодай би якогось рівня досконалості? Про це та інше в передачі "Школа лідерства" з отцем Олегом Кондратюком.

Запилена святість. Книга судей. Особа судді

Запилена святість. Книга судей. Особа судді

Ізраїль плакав перед Богом за свої гріхи, тому те місце було названо Бохім (плач). Чи вдається нам плакати перед Богом? Чи є місце емоціям в нашій молитві? Чи призвичаїлися до сухого християнства, яке часто священники називають зрілим віросповіданням? В собі я знаходжу сухість, а не зрілість. Задовільняюся прісною, несмачною вірою, то ж чому думаю, що зможу євангелізувати інших, привернути до Церкви, якщо ледве жую сухий коржик свого "зрілого" християнства? Про це в передачі "Запилена святість".
Шейх Ахмед Тамім в передачі "Майстерня"

Шейх Ахмед Тамім в передачі "Майстерня"

Про позицію мусульман щодо подій останніх трьох місяців в Україні, про Крим, війну з Росією в передачі "Майстерня" з Головою Духовного управління мусульман України Муфтієм України шейхом Ахмедом Тамімом.

Дорогі жінки, подруги, сестри!!! Наша прем’єра!!!!

Дорогі жінки, подруги, сестри!!! Наша прем’єра!!!!

Сьогодні стартувала програма «У колі жіночому». 
8 березня, свято боротьби жінок за свої права. Як мають християнки реагувати на це свято? Чи в боротьбі за рівність ми не втрачаємо нашу особливість? Рівність з чоловіком у гідності чи рівність в обов’язках і праці?... Тож про це, та не тільки розмовляли в «Колі жіночому» з Оксаною Кочерган засновницею католицької школи святої Софії у Львові, мамою 9(!!!) дітей та християнською активісткою. Унікальність чи рівність, або яким шляхом йдемо, сестри?

Про патріотів, дон Кіхотів і ідіотів

Про патріотів, дон Кіхотів і ідіотів

Останнім часом спостерігаю кілька категорій громадян, і їх реакцію на ситуацію політичну. Частина при перших проявах російської агресії зверненої на наш суверенітет – без зайвих зважень кинулась до військоматів і курсів підготовки медсестер, частина веде війну духовну, організувавшись в так звану молитовну сотню, частина воює інформаційно, спростовуючи дезінформацію, чи направляючи дзеркало правди на «королівство кривих дзеркал», яким стало зараз наше східне сусідство… Але є частина й тих, хто в своєму одчайдушному пориві до відваги не бачить вектора спрямування свого гніву, не бачить «цитаделей зла», які треба поборювати і натомість, як писав Грицько Чубай (якого я так люблю цитувати) «грає у безумство одчайдух, щоби повірили, що в нього є одвага». Ця група, як ви вже здогадались – дон Кіхоти… Але, друзі, є ще як мінімум одна група – це ідіоти. Так, саме ідіоти, бо давньогрецький термін окреслює цим визначенням людину, що живе у відриві від суспільного життя, не бере участі у загальних зборах громадян поліса та інших формах державного і громадського демократичного управління. Тож в програмі «Рецепти життя» з директором РІСУ Тарасом Антошевським говорили про патріотів дон Кіхотів і, звиняйте, ідіотів.  

Точка відліку. Гарячий сезон в Криму

Точка відліку. Гарячий сезон в Криму

В передачі "Точка відліку" говорили про Крим, російську окупацію, настрої кримчан, блокування спец посланця ООН Сері, Одеський марш на підтримку цілісності країни. Гості ефіру: росіянин політолог Андрій Окара, який ділився своїми враженнями, перебуваючи в Криму та Олександр Доброєр, одесит, теолог, директор Європейського інституту соціальних комунікацій.

Максим Щербатюк: "Не може парламент брати на себе функції судової влади"

Максим Щербатюк: "Не може парламент брати на себе функції судової влади"

Про це в передачі "Майстерня" заявив програмний директор Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк. В цій передачі також почуєте юридичну оцінку процедурі "усунення" Януковича від влади, про звільнення ув'язнених активістів Євромайдану та про їхній статус, про конституційну реформу та діяльність судів, про люстрацію та нові органи влади, які не мають під собою законодавчої бази свого функціонування.

Піст як дар

Піст як дар

Піст - то є великий і дуже цінний подарунок Бога для мене. Лише за 40 днів ми можемо і маємо перевернути, змінити світ в середині нас... і світ навколо себе. Тому що в такий спосіб Бог кличе до себе і дарує спасіння. Вечірня передача "У Ваших намірах" з отцем Михайлом Багінським про те, як дозрівати у вірі під час Великого посту. Практичні рекомендації що робити, коли не можу виконати великопісну постанову.
 
Чорноморський флот Російської Федерації на території України.

Чорноморський флот Російської Федерації на території України.

 Саме так, ЧФ РФ на території України, не лише Криму, бо є об'єкт в Генічеську Херсонської області, хоча мало хто про це знає. Отож, він  є запорукою стабільності в Чорноморському басейні чи становить загрозу суверенітету і територіальній цілісності України? Що доцільніше - розірвання Харківських угод і вимога виведення ЧФ РФ з України чи пошук компромісу зі збереженням чинних угод? Про це в передачі "Історичні діалоги"  з екпертом, кандидатом наук у галузі державного управління, громадським діячем Олегом Яценком. 
 
Референдум в Криму. Позиція юриста

Референдум в Криму. Позиція юриста

Референдум Криму оголошено на кінець березня, але чи має він законні підстави відбутися? Які умови Конституції України щодо проведення референдуму? Чи можливий місцевий референдум? Які механізми екстрадиції Януковича? Про ці та інші нагальні питання ми говорили з юридичної точки зору в передачі "Правовий індекс з паном Віталієм Гренєм.

Трохи про поезію, пророцтва репресованих «непророків» та наш вихід від своїх обмеженостей в програмі «У ваших намірах»

Трохи про поезію, пророцтва репресованих «непророків» та наш вихід від своїх обмеженостей в програмі «У ваших намірах»

Почуття патріотизму для когось стан природній, для когось невідомий і цьому не зарадиш… В кожного свій бар’єр чуттєвості, комусь болить навіть косий погляд на його територію, а когось торкне виключно тоді, коли гармати почнуть сипатись на його город… Василь Стус описуючи обмеження його волі стінами в’язниці писав: «Ввесь простір мій чотири на чотири…». Але ми, які не обмежені видимими стінами наших обмежень, ми… Чому продовжуємо мислити з розмахом «чотири на чотири» не далі… Ще один поет Грицько Чубай, котрого теж ні за життя ні після смерті не відпускав НКВДистський диктат, в своєму вірші написав: «Ви  знаєте,  чого  я  ще  боюся?  Від  атомних  страхіть  боюся  більше,  боюся  я,  що  хтось  з  інопланетців  колись  в  своїм  щоденнику  запише:  «Планету  цю  зовуть  отут  Земля.  І  населя  її  силенна  сила  ходячих  шлунків  —  п'ющих  і  жующих.  Які  лише  жують,  лише  ковтають.  Лише  ковтають  і  жують  —  і  більш  нічого.  Ков-тають  пудинги,  котлети,  ноти,  вірші,  ковтають  істини,  ковтають  цілі  нації,  і  одні  одного  їдять,  й  самі  себе...»
Катехиза про патріотизм

Катехиза про патріотизм

В денній катехизі отця Ярослава Гіжицького говорили про любов до Батьківщини. Неймовірно зворушливі слова. Варто послухати кожному.
Великий дитячий письменник сучасності

Великий дитячий письменник сучасності

В житті кожної людини трапляються книги, фільми чи пісні, котрі формують твої цінності, твій характер, твою душу. Такі книги, пісні чи фільми просто ковтаєш немов гарячий борщ після роботи, потім кладеш на полицю, а через кілька років вертаєшся до них щоб перевірити по них, чи правильно ти живеш, чи став тим ким хотів бути, чи зберіг в собі романтичну жилку, бажання боротись зі злом, захищати слабких, і взагалі – жити не лише для гаманця. Саме таку роль і для автора цих передач, і ще для сотень тисяч читачів по усьому колишньому СРСР зіграли книги письменника Владислава Крапівіна.

Український єпископ під дулами російських автоматів

Український єпископ під дулами російських автоматів

Архиєпископ Сiмферопольський i Кримський УПЦ КП Климент став живим щитом між російськими силовиками та українськими солдатами. "Якщо хочете, вбивайте, але весь світ побачить, що православні стріляють в православного архиєрея" - сказав владика у відповідь на погрози військовиків. Архиєпископ, який займається душпастирством заблокованих українських гарнізонів запевнив, що хлопці стоять і не відступлять, але окупанти чинять величезний тиск залякуваннями і обцянками грошей. Сили та надія, що Україна не зрадить закінчуються...

Книга Судей. Як воювати без меча?

Книга Судей. Як воювати без меча?

В "Запиленій святості" ми просуваємося героїчними та кривавими сторінками книги Судей. Ми дійшли до скандального епізоду пов'язаного зі зрадою в місті Бетел, про стародавнє та й сучасне духовне озброєння про неможливість перемоги без меча, без атакувальної зброї. 
Школа духовності. Духовний організм людини.

Школа духовності. Духовний організм людини.

В "Школі лідерства - школі духовності" ми говоримо про теологію внутрішнього життя з отцем Олегом Кондратюком. Сьогоднішньою темою передачі є духовний організм людини. При цьому людина може бути дорослою і навіть вже похилого віку, а в духовному вимірі залишатися немовлям. Чому? Як дозрівати духовно? Як не залишитися малюком перед обличчям вічності?  
Катехиза про піст

Катехиза про піст

Отець В'ячеслав Гриневич в ранковій катехизі просив не зводити піст лише до утримання в їжі. "Маємо найперше навернутися, покаятися та приготувати свою душу до Воскресіння" - зазначає отець. Про те як зосередитися на внутрішньому житті, коли в країні вирує війна. Про символи останнього часу: кровопролиття на Банковій 1 грудня - це початок Адвенту; повалення першого Леніна - свято Непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії; початок посту - війна з Росією. Що означають ці знаки в катехизі отця В'ячеслава Гриневича.
Євстратій Зоря: "Протестувальники вийшли під Лавру обурені намісником Павлом Лебедєм.

Євстратій Зоря: "Протестувальники вийшли під Лавру обурені намісником Павлом Лебедєм.

Ще при владі Януковича єпископ Павло порівнював президента з Христом, що і викликало агресію людей. Ніхто не хотів захоплювати святиню чи громити УПЦ МП. В епіцентрі конфлікту миротворцями між Лаврою та майданівцями виступили священики Київського Патріархату", -про це в передачі "Архіпастир відповідає" заявив речник Київського Патріархату архиєпископ Євстратій Зоря. Також ви почуєте про конфлікт довкола Печерської та Почаївської Лаври, шлях до єдиної Помісної православної Церкви, діалогоспроможність Московського Патіархату, зустріч з Олександром Турчиновим тощо.
Отець Микола Мишовський: "Мені довелося відпихати майданівця, озброєного ножем, який хотів зарізати полоненого беркутівця".

Отець Микола Мишовський: "Мені довелося відпихати майданівця, озброєного ножем, який хотів зарізати полоненого беркутівця".

Але в цілому отець розуміє, що коїться в душах людей, які втратили своїх близьких в криваві дні на Майдані. Тому що весь цей час також був в епіцентрі на лінії вогню, на Інститутській, рятуючи поранених та відпускаючи гріхи вмираючим. Відверте інтерв'ю, спогад, свідчення, катехиза від отця Миколи Мишовського. Неможливо залишитися байдужим після цих слів.

Вирви своє око

Вирви своє око

Як жахливо це виглядає. Але що мав на увазі Христос, коли говорив: "Якщо твоє око спокушає тебе - вирви його". Саме таке Євангеліє нам дає сьогодні Церква. Як розуміти його. Про це в ранковому коментарі.
 
Георгій Учайкін про зброю

Георгій Учайкін про зброю

ВО Свобода ініціювало закон про зброю – ідеться про можливість для громадян України вільно купувати її. З однієї сторони ми маємо послаблення старої державної системи, дискредитацію правоохоронних органів, ходять чутки про організацію злочинних озброєних угруповань навіть з представників міліції – люди відчувають небезпеку скрізь і недаремно, по-друге люди заволоділи значною кількістю зброї в ході протистоянь, а радше внаслідок захоплення відділків міліції тощо. 

Юрій Чорноморець про місцеблюстителя УПЦ МП Онуфрія

Юрій Чорноморець про місцеблюстителя УПЦ МП Онуфрія

Про новообраного місцеблюстителя Онуфрія, одного з найстарших за хіротонією архієреїв Української Православної Церкви, митрополита Чернівецького і Буковинського, постійного члену Священного синоду УПЦ, голову Церковного суду УПЦ, в ці дні багато говорять. Одні кажуть про нього як про помірно промосковськи налаштованого єрарха, інші говорять, що це молитовник і досконалий монах непомічений в якихось брудних оборудках, ще інші говорять, що кандидатура Онуфрія це компроміс між різними угрупуваннями в середині Синоду. То ж хто він насправді? Про це в передачі "Точка відліку" з доктором філософських наук, православним богословом Юрієм Чорноморцем.
 
Наталія Рубльова: "На площі в Житомирі за часів сталінізму священик РКЦ після допитів облив себе бензином та підпалив".

Наталія Рубльова: "На площі в Житомирі за часів сталінізму священик РКЦ після допитів облив себе бензином та підпалив".

В передачі "Історичні діалоги" Володимира Іванченка ми зустрічалися чи з не єдиним дослідником Римо-Католицької Церкви в Україні пані Наталії Рубльової, докторантом інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України. В цій передачі ми пройшли трагічними сторінками ХХ століття для України, які так само були трагічними для римо-католиків України. 
Катехиза про ідеологію гендеру

Катехиза про ідеологію гендеру

Традиційно поняття гендерної рівності передбачало рівність можливостей для чоловіків та жінок, засудження дискримінації прав жінок, але сьогоднішня ідеологія гендеру, переконаний отець Юрій Зелніський, "є небезпечнішою від нацизму гітлерівської Німеччини". Отець цитуює Папу Бенедикта 16. Про що йде мова? В чому небезпека? Як вберегти своїх дітей? Про це говоримо в часі денної катехизи.
 
Старий Доктор і його молитви

Старий Доктор і його молитви

Друга Світова війна була жахливим часом для усіх – і для тих хто сидів в окопах і гинув в боях, і для тих хто страждав від знущань окупантів, і для тих хто гинув в полоні від голоду, і для тих кого зрадником вважали власні співвітчизники. Окремою, мабуть, найстрашнішою сторінкою увійшла в цю криваву книгу доля євреїв під нацистською окупацією – масові страти, концтабори, газові камери і печі. Але тим яскравіше сяяли на їхньому тлі подвиги таких як Оскар Шиндлер, Андрей Шептицький, Омелян Ковч – тих хто ризикував усім що врятувати людські життя чи навіть добровільно розділяв їхню долю. Одним з таких був лікар та вчитель Генрік Гольдшмідт, відомий також як письменник під псевдонімом Януш Корчак.

Отець Вальдемар Павелець: "Перемога Майдану - це чудо, яке вчинив Господь".

Отець Вальдемар Павелець: "Перемога Майдану - це чудо, яке вчинив Господь".

Чи були загиблі героями? Чи варто споруджувати меморіальний комплекс, пантеон героям Майдану? Як добрий Бог міг допустити таку трагедію? Чого Бог хоче нас навчити цим? Про це докладніше в катехизі отця Вальдемара Павельця, настоятеля санктуарію Матері Божої Фатимської в Довбиші.
 
Школа духовності. Що таке святість?

Школа духовності. Що таке святість?

Святість в давніх культурах завжди означала відділеність. Всюди знали різницю між "сакрумом" та "профанумом". Єврейське слово на позначення святості, "кадош" означало - відділений. Що таке святість у наші часи, де неможливо відокремитися від світу? Як досягати цю святість? Про це в передачі "Школа лідерства - школа духовності" ми говоримо з отцем Олегом Кондратюком.
 
Ігор Луценко про межу життя і смерті

Ігор Луценко про межу життя і смерті

Активіст Майдану, який вижив після катувань невідомими в лісі. Як це було? Що відчуває людина за крок до смерті? Наша розмова відбулася більше двох тижнів тому і частина цієї передачі є вже історією Майдану та протистоянь січня-лютого 2014 року, але крізь цю історію неодмінно проступає тінь викликів майбутнього...
 
"Школа лідерства" - школа духовності. Продовження.

"Школа лідерства" - школа духовності. Продовження.

В передачі "Школа лідерства"ми продовжуємо розглядяти святість та досконалість як кінцеву мету життя людини на землі. В цьому нам допомагає досвід та Наука Церкви, а саме теологія духовності або теологія внутрішнього життя. Як досягти святості, щоби вона була нашою природою? Про це в новому циклі передач отця Олега Кондратюка.
Книга Судей. Чого коштує мир з амалекитянами?

Книга Судей. Чого коштує мир з амалекитянами?

В передачі "Запилена Святість" безнадійно застрягли в першому розділі, дошукуючись духовних змістів у війнах Ізраїля за Обіцяну землю. Вперше натрапляємо на текст про мирне врегулювання проблеми: ізраїліти погодилися жити разом з амалекитянами. До чого це призвело? Що означає таке мирне співжиття в духовному сенсі? Про це та інше в передачі "Запилена святість" на "Радіо Марія".