Слухати Радіо

Зараз в ефірі

12:20

Розарій

В ефірі

Свята Літургія з церкви Різдва Богородиці (Львів)

14:00

Пісня Перемоги

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:15

Пісня Перемоги

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Житія святих

23:00

Акафист

23:40

Святий дня

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

Вміння лідера зайняти правильну позицію

Вміння лідера зайняти правильну позицію

Що таке позиція лідера? Яке вона має значення у щоденному житті? Як її сформувати? Як триматися цієї позиції? Про це ми говоримо в черговому випуску передачі «Школа лідерства». 10 відсотків нашого життя складають події, а 90 відсотків – ставлення до подій. Ми вже згадували слова Х’ю Дауна, який говорив, що людина не може вплинути на події свого життя, але напевно може – на ставлення до цих подій. Віктор Франкл, австрійський психолог єврейського походження, який пройшов жах концентраційних таборів нацистського режиму, зазначав, що Бог вирішує через що людина має пройти, а людина вирішує як вона це зробить. 
Глибина Божого Слова

Глибина Божого Слова

Передача "Бібілійний поглгяд" отця Романа Лаби запрошує шанувальників Святої Книги на медитацію. Черпаючи з глибини Божої скарбниці і скарбниці Церкви отець Роман віднаходить прекрасні перлини. Ми заохочуємо Вас до глибшого пізнання Бога в Його Слові.
 
Незаконні забудови Києва

Незаконні забудови Києва

Проблема забудови Києва виникла не сьогодні і не сьогодні її можна вирішити. В переддень виборів різні політичні сили роблять певні заяви щодо збереження старого міста. На короткий передвиборчий час незаконні забудовники затихли. Але вже в післявиборчі будні можна чекати загострення конфлікту. Що робити містянам, людям, які люблять Київ і бачать як щодня столиця руйнується в інтересах великого капіталу. Чи можна протистояти цьому процесу?

Що робити з проблемою

Що робити з проблемою

Вже чергову передачу в «Школі лідерства» ми присвячуємо проблемам. Віримо що їх можна подолати, можна випрацювати менталітет рішення, тоді проблеми перестануть бути загрозами, які паралізують і вбивають, а стануть завданнями, які вирішуються і викреслюються з щоденника. Як це зробити? Почуєте в цьому випуску програми. Ми з’ясували, що менталітет проблем – є надзвичайно поширеним явищем. Можна сказати, що такий спосіб мислення є національною проблемою, яка приводить до жахливих наслідків. Але є щось інше – менталітет рішення. Як віднайти місток між цими способами поведінки і сприйняття світу, як перетворитися з людини, яка жаліється на проблеми, в особистість яка справляється з проблемами? 

Нові підходи у вихованні дітей, подолання ними труднощів

Нові підходи у вихованні дітей, подолання ними труднощів

Олександр Поліщук, автор та ведучий передачі "Важко бути дитиною" пропонує поговорити про ті нові підходи у вихованні, що виникають останніми роками у зв’язку із колосальними змінами в світі, житті, інформаційному суспільстві. Але спочатку, власне: які з’явились основні тенденції розвитку систем освіти у світовій педагогічній практиці? Що є новим важливим у підходах до навчання та виховання?

Краса землі славить Бога

Краса землі славить Бога

В передачі "Абетка католика" брата Костянтина Морозова ми продовжуємо роздумувати над витоками нашої віри. Сьогодні ми торкнулися великої гармонії Божого творіння. Дійсно, якщо приглянемося до красот цього світу, ми можемо побачити Творця. Святий Августин говорив, що краса небес, землі і моря, повітря, лісів, тварин і птахів промовляють до людини і засвідчують присутність Бога. На сьогоднішній день наука ще більше наблизилася до пізнання мікросвіту: за атомами віднайшли протони, нейтрони і електрони, за ними нейтрини і так далі. Чи можна доторкнутися Бога? Чи має наука можливість пізнати Бога виключно науковимим методами пізнання? Про це та інше в катехизі брата Костянтина Морозова "Абетка католика".

Як налагодити відносини з батьками чоловіка (дружини)?

Як налагодити відносини з батьками чоловіка (дружини)?

 Супружество может быть очень счастливым периодом в жизни человека. Если будет оно построено по библейским принципам – никогда не станет неудачей, кошмаром и проклятьем. Послушаем сейчас, что говорят молодые супруги. Анна: Свекровь постоянно ко мне придиралась. Моему мужу тоже приходилось нелегко с моими родителями. Я никогда не видела, чтобы они вели себя так грубо с кем-то еще! Поездки к родителям — неважно к его или моим — были для нас настоящим испытанием.Як відновити стосунки з батьками? Що таке сімейні границі? Що на практиці означають бібілійні слова: "Залишить чоловік батька і мати свою і приліпиться до жінки і будуть вони одно..?"             
Щира молитва: чи можна Богові говорити все?

Щира молитва: чи можна Богові говорити все?

Щирої молитви нас навчає свята Тереза Авільска, велика кармелітанка, реформаторка ордену. Їй вдавалося досягати великого успіху в активному, сповненому динаміки служінні, але залишатися монахинею контеплятивного, тобто споглядального чернечого чину. Найбільші її здобутки знаходяться у царині молитви. Вона гармонійно поєднала в своїй особі Марію і Марту. Думаю, нашим християнським лідерам, але також і всім небайдужим до свого покликання і реалізації власних обдарувань, варто приглянутися на її життєвий і молитовний досвід. Тереза може найкраще навчити молитві, щирій молитві. Про це та інше поговоримо в "Школі лідерства" з отцем Олегом Кондратюком.

Що буде з гривнею?

Що буде з гривнею?

В передачі "Майстерня" ми піднімаємо актуальні питання, які стосуюься всіх і кожного. Ми, залишаючись християнами, не можемо бути відірваними від світу сучасних проблем і викликів. В часі розмов і прогнозів щодо кризи української національної валюти ми вирішили розібратися і запросили головного редактора економічного відділу інтернет-видання Андрія Яніцького. Що з цього вийшло, що робити з гривнею і кому вірити з експертів почуєте в передачі, де звучать голоса майстрів своєї справи.
 
Дніпродзержинськ: Місто, в якому є душа

Дніпродзержинськ: Місто, в якому є душа

Промислові міста Східної України зазвичай асоціюються з похмурими індустріальними краєвидами: ряди бараків-хрущовок та п’ятиметрові Леніни на центральних площах, над якими височать заводські труби. Де-не-де серед огидного конструктивізму можна побачити сталінські претензії на архітектуру чи руїни цибулястих „московських” храмів. Недарма сюди часто завітають любителі фотографувати індустріальні руїни, а місцева молодь називає рідне місто „Дніпродим”. Проте це лише на перший погляд. А якщо придивитись – то можна знайти тут і захоплюючу історію, і безліч цікавинок, які тягнуть якщо не на ЮНЕСКО, то на архітектурний ансамбль точно. Зокрема, тут можна побачити найбільший костел Східної України, один з найкращих українських театрів і неповторний комплекс „інженерного кварталу” в найкращих традиціях кінця ХІХ – початку ХХ століття. 

Сланцевий газ

Сланцевий газ

Сьгодні все частіше можна почути  незнайоме нам раніще словосполучення "сланцевий газ". Попри масштабні плани видобутку такого газу в Україні, екологи називають його екологічним лихом і активно виступають проти розробки його родовищ. Багато країн Європи, таких як Франція, Швеція, Болгарія та інші вже ввели мораторій на видобуток сланцевого газу методом гідророзриву, або "Фрекінгу".  
Лідер вирішує проблеми людей

Лідер вирішує проблеми людей

В «Школі лідерства» отець Олег Кондратюк порушує тему вирішення проблем. Всі ми таким чи інакшим способом потерпаємо від різних проблем. Що нам з ними робити? Як християнин має реагувати на проблеми? Чи можуть проблеми бути хрестом людини? Чи може визнання важких моментів та ситуацій хрестом більше свідчить про небажання вирішувати проблеми, ніж про смиренність? В християнському світі, спілкуючись з людьми я помічав три варіанти ставлення до проблеми і три типи поведінки, які супроводжують ці ставлення.
Кілька слів на тему передісторії розарію

Кілька слів на тему передісторії розарію

Звичай повторювання тих самих коротких формул є загальним релігійним явищем. Відомий в традиції латинської Церкви, достатньо згадати наші численні літанії, або принаймні Псалом 136 з його повторюваним приспівом «Бо милість Його вічна». Не  менш знаний цей звичай є і у східній Церкві.    Намисто з зерняткамидля рахування молитовних або медитаційних формул  також відомі в різних нехристиянських релігіях, наприклад, в індуїзмі, буддизмі, ісламі. 

Храм святого Юра

Храм святого Юра

Собор святого Юра у Львові – мабуть, найбільш відома святиня цього надзвичайного міста. Перлина барокової архітектури, туристичне must-see, місце поховання Андрея Шептицького, колишній головний храм Української Греко-Католицької церкви – ось лише перші епітети, які лізуть в голову якщо згадаєш про цей собор. А собор цей цікавий. Хоча «цікавий» - легко сказано. За звістками середньовічних істориків, саме тут закінчив свій життєвий шлях князь Василько, брат короля Данила Галицького, котрий після смерті брата не збирався боротися за владу з його сином, вирішивши стати монахом. Оселившись на горі неподалік від міста, він будує невеличку обитель, де і проводить решту життя. Мабуть, в князя були послідовники – адже після його смерті тут з’являється невеличкий монастир, який згодом перетворюється на резиденцію львівського єпископа.

Приготування до подорожі

Приготування до подорожі

«Я зроблю, тату, все, що ти мені заповідав». Товія погоджується з тим що йому пропонує батько, це знак вірності, віри та довіри. Своєю поставою, він показує, що розуміє і знає, що батько йому бажає добра, і тому виконає все що батько йому скаже. Він є слухняним сином, але послух і вірність не лишають інтелігенції та мислення і задавання питань. Тому задає два питання: як себе з ідентифікувати, іншими словами, як себе представити; а також питає про свою компетентність. Також Марія, Матір Божа задає питання коли Архангел Гавриїл сповіщає їй, що вона стане Божою Матір’ю, «як же воно станеться, коли я не знаю мужа?» 

Таїнство Євхаристії: бібілійне підгрунтя

Таїнство Євхаристії: бібілійне підгрунтя

На "Радіо Марія" продовжується цикл катехиз на тему таїнств. Отець Петро Балог веде мову про таїнство Євхаристії. В Євангелії від Йоана нема мови про встановлення Євхаристії під час Тайної Вечері. Проте Йоан дуже багато пише про Тіло Христа і про потребу його споживання, щоб мати життя. Особливо у шостому розділі Євангелія від Йоана маємо своєрідну теологію «живого хліба, що зійшов з неба». Основою цієї промови Ісуса є протиставлення «справжнього» та вічного Хліба з нема, хлібові тимчасовому, який був також з неба, однак ані не був вічним, ані не давав вічного життя: «… вони [сказали] йому: … «Батьки наші манну в пустині споживали, як ото написано: Дав їм хліб з неба їсти». Ісус же сказав їм: «Істинно, істинно говорю вам: Не Мойсей дав хліб вам з неба, лише Отець мій дає вам хліб правдивий з неба». Ближчий контекст відповіді Ісуса Христа говорить про те, що «істинним хлібом», який дає життя вічне, є віра в те, що Христос походить від Отця, з неба.

Оздоровлення тещі Петра

Оздоровлення тещі Петра

Євангелія промовляє до нас різними образами, різними символами, подіями, які мали місце в історії, але їхнє значення понад історичне. Історичні події відображають теж духовну реальність. Зцілення фізичні є знаком Божих дотиків, але показують теж нутро, серце людини, яке теж потребує зцілення. Отець роман Лаба в передачі "Біблійний погляд" розкриває таємниці Божого Слова і провадить нас до дому Петра, оздоровлення його тещі. 

Розіп'яття Ісуса Христа

Розіп'яття Ісуса Христа

Ми продовжуємо іти слідами БенедиктаХVІ, роздумуючи над його книгою "Ісус з Назарету" разом з отцем Янушем Марією Анжиєвським. На цей раз ми торкнулися теми розіп'яття Ісуса Христа. Ісус Христос, висячи на хресті, зазнає великих страждань фізичних, але і великого приниження. Його спокушають зійти з Хреста, з місця ганебної страти, і цим засвідчити, що Він є насправді Богом. 

Що мені до успіхів Терези Авільської в особистій молитві?

Що мені до успіхів Терези Авільської в особистій молитві?

В "Школі лідерства" вже вкотре ми говоримо про Терезу Авільску, велику святу, кармелітанку і містичку. Виникає питання: яким чином молитва впливає на лідерство. Що молитва має до лідерства? Про це та інше ми говоримо з отцем Олегом Кондратюком.

"Абетка католика"

"Абетка католика"

На "Радіо Марія" стартував цикл катехиз отця настоятеля парафії святої Марії Ангельської у місті Вінниця отця Костянтина Морозова. В цих програмах отець говорить про найважливіші речі для віруючої людини. Отець порушує питання віри, говорячи, що віра є актом людської волі. Звісно ми маємо також надприродній дар віри, який дається їй при хрещенні, але також існує можливість бути вільною у тому щоби вірити чи не вірити. Вірити кому і для чого. У що віруєш ти? Кому ти віриш? Віруючи Богу, чи довіряєш Йому?

Інтелектуальний розвиток дитини

Інтелектуальний розвиток дитини

Коли починається плекання інтелекту дитини? Що батьки можуть робити аби допомогти дитині розкрити таланти, якими вона, безперечно, є обдарованою? Які конкретні кроки може зробити кожен, щоби допомогти дитині розвивати свої здібності? Геніями  стають чи народжуються? Про це та інше дізнаєтесь в передачі "Психологічна аптечка". Ведуча: Людмила Гридковець. Гість програми пан Олександр Губенко, кандидат психологічних наук, редактор журналів "Психологія та соціальна робота" і "Обдарована дитина", практикуючий психолог.
 
Земля Єгипту - земля неволі

Земля Єгипту - земля неволі

Отець Ростислав Дворовий продовжує вести нас звивистою та непростою дорогою розуміння Старого заповіту. На хвилях "Радіо Марія" прозвучали його цикли передач, присвячені таким визначним постатям біблійної історії, як Авраам та Яків. На черзі особа Мойсея, найтихішого серед людей. Йому вдалося стати другом Бога, побачити Його славу, перебувати на горі в Божій присутності протягом сорока днів і врешті решт вивести ізраїльський народ з єгипетської неволі. Катехизи отця дуже живі, оригінальні і сучасні, що здавалось би суперечило заявленій темі. Які сюрпризи в сьогоднішній передачі приготував нам о. Ростислав Дворовий дізнаємось...

Осіння депресія

Осіння депресія

В передачі "Психологічна аптечака" ми торкнулися  теми осінньої депресії. Чому депресія виникає восени? Чому не існує поняття літня чи зимова депресія? Які причини та наслідки цього стану? Чи можна вважати депресію хворобою чи забаганкою? Як лікуватися? Що може допомогти? Про це та інше в програмі з пані Іриною Башинською, психологом, начальником соціальної служби Святошинського району міста Києва

Ангели-хоронителі

Ангели-хоронителі

Працюючи в ефірі "У Ваших намірах" отець Міхал Бранкевич кожного разу, щовівторка порушує теми близькі і цікаві нам, слухачам "Радіо Марія". Цей вівторок приурочений ангелам-хоронителям кожного з нас. Хто вони, ці ангели? Яку задачу виконують? Як налагодити контакт з ними? Як молитися до ангелів і чи потрібно це взагалі? На ці та інші питання отець Міхал Бранкевич відповідає в передачі "У ваших намірах". Просто, оригінально і легко.

Дитячі страхи

Дитячі страхи

В передачі "Важко бути дитиною" пан Олександр Поліщук веде нас далі в глибину дитячих страхів. В минулих випусках говорили про те, що відбувається з дитиною до народження, зразу  після народження, до 2-х років. Дуже важливо не упускати час, коли відбувається стиковка емоційної та вольової сторін психіки дитини, що розвивається, бо якщо час буде упущений – вони будуть існувати незалежно одна від одної. Власне це діти, які – дома тихенькі, а з однолітками – агресивні, або дома – тирани, а поза сім’єю, лякаються будь-яких контактів, тому, наприклад, граються завжди самотньо. Що з цим робити і як допомогти дитині?
Вміння змінюватися

Вміння змінюватися

«Все тече – всі змінюється», - говорив Геракліт, грецький філософ. «Не можна двічі увійти в одну і ту саму воду», - говорили древні. В цій передачі на «Школі лідерства» отець Олег Кондратюк пропонує порушити тему вміння лідера змінюватися і відповідати на зміни. Щоб поповнити скарбницю давніх висловів треба пригадати китайців: «Горе тому, хто народився в часі перемін», - констатували вони. Насправді світ постійно змінюється, і ми якось відповідаємо на ці зміни?
Цільність - важлива лідерська якість

Цільність - важлива лідерська якість

Передача з архіву «Радіо Марія». В «Школі лідерства» отець Олег Кондратюк, кармеліт босий,  навчає та мотивує нас до лідерства: захоплююче, доступно, практично.В передачі «Школа лідерства» ми говоримо про характер лідера, про риси характеру, які допоможуть людині формувати в собі лідера, особу, що буде чинити Божий вплив на цей світ. Ці передачі можуть стати для вас прекрасним ґрунтом, навчальним матеріалом. Бо лідерства потребуємо найперше ми самі. Господь нас покликує до царювання, Він призначив нам царське покликання. Ми потребуємо лідерства, щоби упорядкувати своє власне життя і бути щасливим; життя своєї родини, щоби там знаходили мир і порозуміння; на роботі – з примусу вона перетворилася на місце служіння. Короче, це дійсно класно. Долучайтеся.
 
Замок Радомисль святкує перший рік свого існування

Замок Радомисль святкує перший рік свого існування

«Радіо Марія» презентує програму про замок Радомисль, про музей домашньої ікони, про Ольгу Богомолець, відомого лікаря та мецената, засновницю музею домашньої ікони. Цікава історія про творення музею, про колекціонування ікон, адже колекція Ольги Богомолець є найбільшою приватною колекцією домашніх ікон, не залишить байдужим жодного, особливо людину віруючу.
Перша ікона потрапла до пані Ольги Богомолець, коли вона у дощовий осінній день йшла Блошинним ринком (Києвською барахолкою). На брудній землі лежали дощечки, щоби не намочити ноги, наступаючи на одну із таких клаптиків непотрібної деревени, пані Ольга наступила на понівечений образ Ісуса Христа. Це була перша ікона її колекції…
Міжнародний суд з прав людини

Міжнародний суд з прав людини

В передачі «Правовий індекс» ми розглядаємо актуальні та корисні питання щодо захисту своїх прав. Тема нинішньої передачі є дещо оригінальною для громадян України, слухачів «Радіо Марія». Адже автор та ведучий передачі, пан Сергій Гула, запропонував обговорити тему порядку звернення до Міжнародного суду з прав людини. Ми не звикли шукати справедливості в українських судах, тому пропозиція знайти її  в міжнародному суді, на перший погляд, видається цілковитим абсурдом. Наскільки це реально і продуктивно дізнаємось в програмі.

Вплив, який чинить лідер. Пріоритети.

Вплив, який чинить лідер. Пріоритети.

Передача з архіву «Радіо Марія». Отець Олег Кондратюк веде нас далі в сутність лідерства і ділиться своїм досвідом. Лідер це той, який чинить вплив на оточуючих. Візьмемо приклад Ісуса Христа, який безперечно був взірцевим лідером. В чому полягала Його місія? Грубо кажучи можна сказати – спасти світ. Шанувальників американських блокбастерів, де непереможний герой спасає світ, хочу попередити, що в цю місію був вплетений зовсім інший сюжет, відмінний від голлівудського. Вибачте.