Слухати Радіо

Зараз в ефірі

17:10

Новини

В ефірі

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з храму Христа Царя (Хмельницький)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:45

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Католицька енциклопедія

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

Молитви в релігійних практиках юдеїв. "Псалми мають ритм згідно жертвоприношень в Єрусалимському храмі", - отець Володимир Кусьнєж

Поділитись з друзями
Про піст та молитву в релігійних практиках юдеїв розповідає теолог-бібліст, священник Львівської архидієцезії Римо-Католицької Церкви, викладач біблійних дисциплін в інституті Святого Томи Аквінського, автор книги "Світ Біблії: подорож батьківщиною Ісуса Христа", отець Володимир Кусьнєж.
Досліджуємо період формування підвалин юдаїзму. У попередніх програмах ми розглядали релігійні практики юдеїв, до яких апелював Ісус. Зокрема Він наголошував про правила подання милостині, піст та молитву, що свідчить про фундаментальність цих речей у свідомості юдеїв. Сьогодні ж ми розглянемо питання молитви.

Піст. Серед заповідей Тори не було наказів, щодо правил посту окрім свята Йом-Кіпур. А вже після Вавилонського полону, піст почали практикувати пізніше. Переважно євреї постили в намірах покути, або перед небезпекою, щоб відвернути Божу кару. Вже ближче християнської ери ми зустрічаємо людей, які постили - це фарисеї та учні Івана Хрестителя, які багато постили, або наприклад, пророчиця Анна... Ця практика, в період Нового Завіту, стала широко розповсюдженою вже не як засіб відвернути Божий гнів, а як аскетична практика для висловлення поваги та визнання авторитета Бога в житті.


Молитва. Автори Старого Завіту, коли описували різні життєві ситуації, вкладали в уста своїх героїв довгі молитви, які читаємо в Книзі Товит. Товія після шлюбу з дружиною довго молиться. Тут також читаємо молитву старого Товія наприкінці книги. Також у книзі Даниїла, написано, як троє юнаків у печі ходили посеред вогню та молилися.

Коли читаємо в книгах Старого Завіту про молитви то маємо розуміти, що автори мали мету показати ідеал віруючої людини, яка звертається у скрутні часи до Бога вказуючи, як ми маємо робити у своєму житті.

В старовину Ізраїль мав розвинену систему жертвоприношень. В книзі Левит ми читаємо в деталях правила жертви за гріхи. Тут було менше особистісного на рівні душі контакту з Господом. А вже з часом ми бачимо еволюцію одухотворення практики, де наголошується на важливості внутрішньої постави перед Богом.

Коли говоримо про молитву, то перше що приходить на думку - це Псалми. Фактично - це молитви про життєві випадки та про супровід різних жертовних ситуацій при храмі. Побожні люди формували молитви, щоб навчити учнів. Була традиція укладання молитов, які будуть підходити до до кожної людини.


Псалми подають нам певний ритм. Наприклад, Псалом 119 йдеться, що побожна людина 7 разів на день підносить свої молитви до Господа. Ритм молитви складав дві-три молитви, що йшли в парі з жертвами в Єрусалимському храмі. З часом Єрусалимський храм залишився єдиним де здійснювалися жертвоприношення, але по світу діяла мережа синагог де тривало навчання. І щоб залишатися в єдності з Єрусалимським храмом, в синагогах здійснювалися молитви у відповідний час: ранкова жертва та післяобідня. 

Теолог-бібліст, священник Львівської архидієцезії Римо-Католицької Церкви, викладач біблійних дисциплін в інституті Святого Томи Аквінського, автор книги "Світ Біблії: подорож батьківщиною Ісуса Христа", отець Володимир Кусьнєж.

Слухати інші програми

Відгуки

"Якщо ми дуже сильно прив'язуємося до чогось, Господь може забрати це від нас і дарувати іншим" - отець Віталій Козак

"Якщо ми дуже сильно прив'язуємося до чогось, Господь може забрати це від нас і дарувати іншим" - отець Віталій Козак

Отець Віталій Козак в час катехези дає поради, як навчитися відсторонюватись від речей зовнішніх та внутрішніх на прикладі святої Терези з Ліз'є.
Як навчитись довіряти Господу? - досвід Авраама в катехизі отця Кшиштофа Бузіковського

Як навчитись довіряти Господу? - досвід Авраама в катехизі отця Кшиштофа Бузіковського

Отець Кшиштоф Бузіковський продовжив цикл програм присвячених Аврааму.
"Я прийшла, щоб допомогти" - послання Богородиці у Венесуелі

"Я прийшла, щоб допомогти" - послання Богородиці у Венесуелі

Як об'являлася Діва Марія у Венесуелі? Отець Григорій Рассоленко розповідає про об'явлення Богородиці в різних країнах. 
Як готується Церква до святкування Великого Ювілейного 2025 року?

Як готується Церква до святкування Великого Ювілейного 2025 року?

Про підготовку Церкви до святкування Ювілейного року, що відбудеться у 2025 році розповідає отець Костянтин Морозов (орден Братів Менших Капуцинів, м. Київ).
Україна серед світових лідерів сурогатного материнства

Україна серед світових лідерів сурогатного материнства

Біолог-генетик, клінічний психолог, консультант з клінічної біоетики, голова ГО "Перинатальний хоспіс Слід Життя", сестра Служебниця Непорочної Діви Марії Юстина (Ольга) Голубець в ефірі Радіо Марія.