Слухати Радіо

Зараз в ефірі

22:40

Житія святих

В ефірі

Акафист

23:40

Святий дня

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Недільні читання

01:40

Духовні читання

02:00

Непісні розмови

02:50

Біблійні читання

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:30

Житія святих

06:50

Ранкова молитва

07:00

Розарій

07:40

Годинки

"Через піснеспіви ми можемо краще розуміти навчання Церкви", - отець Руслан Грех

Поділитись з друзями
Створено: 2024-06-25
Передача: Катехиза
Про церковний спів та його види розповідає священник парафії Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ у Львові отець Руслан Грех.
У церковних піснеспівах використовуються, зокрема, тексти псалмів, Старого Завіту, Євангелія. Слова пісень бувають повчального та глибокого богословського догматичного характеру. Пропоную послухати пісні, які ви чуєте під час Святої Літургії, - отець Руслан Грех. 

"Хто Тебе не ублажить, Пресвятая Діво". Тут ми почуємо, що Бог отримав людську природу задля спасіння людства. Він, ставши людиною, у двох природах пізнається - правдивий Бог та правдивий чоловік.

Особливої уваги серед піснеспівів заслуговують гімни. Послухаємо "Староболгарську херувимську", що звучить на Великий вхід, коли вносяться Пресвяті Дари. Цей піснеспів із літургії, які слухають наші радіослухачі, щодня в ефірі Радіо Марія. 
Це вдумливий, таїнственний піснеспів церковнослов'янською, який спонукає до молитви наближення до херувимів відпустивши все земне. 

В кінці Вечірньої співаємо "Нині отпущаєши". 

Якщо ви бажаєте молитись Літургією Церкви за традицією Візантійського обряду то можете завантажити на телефон мобільний додаток "Молитва Церкви". Це волонтерська розробка священиків та мирян Української Греко-Католицької Церкви. 

Священник парафії Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ, Львів (Сихів), отець Руслан Грех.

Слухати інші програми:

Відгуки

Ми живемо в останні часи - катехеза о. Олексія Самсонова

Ми живемо в останні часи - катехеза о. Олексія Самсонова

Останні часи перед пришестям Ісуса Христа будуть важкими для людства та Церкви. Християн будуть переслідувати, а в людях не буде більше любові та милосердя. Світ будуть охоплювати війни та катастрофи, а над людством запанує антихрист. Отець Олексій Самсонов відповідає на питання про те, що має на увазі Церква, коли говорить про останні часи. 
У Львові відбудеться 17 Екуменічний соціальний тиждень

У Львові відбудеться 17 Екуменічний соціальний тиждень

7-10 жовтня у Львові відбудеться 17-ий Екуменічний соціальний тиждень: "Стійкість спільнот: шлях до зцілення та відновлення країни". Про подію розповідає директор Інституту екуменічних студій УКУ, отець Роман Фігас.
Мученики - це свідки надії

Мученики - це свідки надії

"І пам'ятайте, що Я сказав вам: "Слуга не важливійший за свого господаря". Хто переслідує Мене, той переслідує і вас. Хто ж слухатиметься Мого вчення, той слухатиметься й вашого слова." (Йоана 15:20). Отець Полікарп Марцелюк розпочинає новий цикл катехез на Радіо Марія про життя та свідчення християнських мучеників.
Побачити обличчя Ісуса в обличчях біженців і мігрантів

Побачити обличчя Ісуса в обличчях біженців і мігрантів

29 вересня 2024 року Церква відзначатиме Всесвітній день біженця і мігранта. Щороку Папа Франциск з цієї нагоди пише коротке Послання, звертаючи увагу на потреби сучасних переселенців. Під час катехизи отець Віталій Храбатин коментує цьогорічне Послання Святішого Отця і ділиться особистим досвідом душпастирського служіння в Іспанії.
"Молитовне життя може бути важким через відсутність духівника", - о.Віталій Козак

"Молитовне життя може бути важким через відсутність духівника", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак у цій катехезі зупиняється на роздумах, пов'язаних із труднощами святої Терези Авільської щодо вибору духівника. Відомо, що її духовним провідником був святий Йоан від Хреста, який допоміг їй з'ясувати, звідки походив її містичний досвід — від Бога чи від сатани.