Слухати Радіо

Зараз в ефірі

11:00

Житія святих

В ефірі

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Пісня Перемоги

13:00

Трансляція Літургії з Гарнізонного храму свв. апостолів Петра і Павла м.Львів

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:20

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Трансляція святої Меси із Катедрального собору Успіння Богородиці (Одеса)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

Приємність це не любов

Приємність це не любов

Все створене Богом. Все в світі є добрим, окрім гріха. Але католицька аскетика розрізняє любов та приємність. Зазвичай, коли любимо, коли виконуємо щось з любові? відчуваємо приємність. Але ці поняття не є тотожними. Як розрізнити любов і приємність? Які небезпеки таїть в собі приємність? Як з мудрістю обмежувати себе? Про це в передачі "Школа лідерства - школа духовності" отця Олега Кондратюка.
 
Він, вона, гроші або коли жінка пиляє

Він, вона, гроші або коли жінка пиляє

В передачі "Психологічна аптечка" з Людмилою Гридковець говорили про гроші в сім'ї. Що робити, коли жінка пиляє? Що робити, якщо немає роботи? Які типові помилки роблять чоловіки, коли починають свою справу? 
Чи може чоловік і родина нормально себе почувати, коли чоловік мало заробляє? Що робити, якщо жінка більше заробляє? В чому полягають справжні причини безробіття? Чоловік прагне кращої роботи через низьку самооцінку?
1а частина
 
2а частина

Римо-католики в Україні. Погляд православного богослова. Здобутки і втрати

Римо-католики в Україні. Погляд православного богослова. Здобутки і втрати

Вчорашній випуск передачі "Християнство сьогодні" з православним богословом, доктором філософських наук, професором Юрієм Чорноморцем торкався життя Римо-Католицької Церкви в Україні протягом останніх 10 років. Це погляд суб'єктивний, погляд ззовні, а тому, можливо, корисний тим, що здатен побачити те, що ми, католики, не в стані осягнути. В цілому, Юрій Павлович вважає, що час від візиту в Україну Йоана Павла 2 до сьогодні для римо-католиків України, є втраченим. Чому? Дізнаєтесь в передачі.
 
Ціна держави

Ціна держави

Чи знаєте Ви, що 2/3 своїх податків Ви платите в пенсійний фонд, і кожен політик, який обіцяє підвищення пенсій в умовах економічної стагнації витягає кошти з Вашої кишені, збільшує державний борг України, який ми ледь і так обслуговуємо? Чи знаєте, що кожен громадянин України щороку  витрачає 600 грн на дотації вугільної промисловості, яка є безнадійно збитковою? Чи знаєте Ви, що у нас немає безкоштовної охорони здоров'я: за митарства в державних поліклініках людина з середньою в Україні зарплатою в 3000 грн платить по 200 грн за місяць, незалежно від того чи користуєтеся і як часто користуєтеся послугами "безкоштовної медицини". Про це в передачі "Точка відліку" з активістом проекту "Ціна держави", Миколою Малухою.
Своє 33-ліття міг би святкувати у 1629 році великий розкол в руській церкві, який розпочався з Берестейською Унією.

Своє 33-ліття міг би святкувати у 1629 році великий розкол в руській церкві, який розпочався з Берестейською Унією.

 Дата в певній мірі, кругла. Але такі речі якщо відзначають, то хіба що хвилиною мовчання: і уніати (яким під зверхністю Риму було значно краще ніж з царгородським патріархом), і православні (яких держава офіційна не визнавала, але і не чіпала) розуміли усю неприродність церковного розколу, якій розділив Русь із Руссю. Православні хотіли (дрібниця, але приємно) офіційного визнання, повернення вірних (і майна) втрачених парафій і єпархій, уніати хотіли прилучення до єдності з Римом, і всі разом хотіли припинити нарешті остогидлу ворожнечу.

"Майстерня" художника-жлобіста Івана Семесюка

"Майстерня" художника-жлобіста Івана Семесюка

Тиждень тому на Львівському форумі видавців Іван Семесюк презентував свою книгу "Щоденник україножера", тому ми мали нагоду зутрітися на "Радіо Марія" і поговорити про творчість, жлобізм і жлобів, матюки і літературу, про любов і нелюбов до вишиванок.
 
Вчись, молись, люби!

Вчись, молись, люби!

Цього разу у передачі "У Ваших намірах" ведемо розмову з о. Войчегом Сурувкою про деякі аспекти богослів'я: що розуміти під терміном "богослів'я", хто є такі богослови, де зустрічаємося з богослов*ям у щоденному житті і чи свідчать глибокі богословські знання про духовну зрілість?
Михайло Черенков. Апокаліпсис сьогодні

Михайло Черенков. Апокаліпсис сьогодні

При читанні аналітики різного штибу, авторства найповажніших метрів, все одно залишається післясмак недосказаності, а й навіть не влучання в ціль, в суть тих подій, які сьогодні вже називаються перемир'ям, але залишаються війною. Для повного розуміння нам потрібна книга Одкровень Йоана Богослова, в цій парадигмі все стає на свої місця і народжує надію, що за всіма стражданнями і бідами стоїть Бог. Останнє Слово за Ним. Про це в передачі "Майстерня" з доктором філософських наук, професором Михайлом Черенковим.
 
"Майстерня" Дональда Тарбіта

"Майстерня" Дональда Тарбіта

Він провів служіння для чоловіків в київській парафії Марії Матері Церкви РКЦ в Києві та впевнений, що навернення чоловіків це запорука навернення всієї родини. Тому зусилля священників на євангелізацію жінок і підлітків було б доцільніше спрямувати на роботу з чоловіками, так навернеться вся сім'я. Але чоловікові важко в Церкві, де повно квітів, більшість голосів співає на три октави вище, ніж може він, а пісні, в яких говориться про бажання покласти свою голову на мужнє плече Ісуса відвертає чоловіка. Що з цим робити в передачі "Майстерня" поділився відомий проповідник Дональд Тарбіт.
 
Любов. Воля. Як вони поєднуються?

Любов. Воля. Як вони поєднуються?

В передачі "Школа лідерства - школа духовності" отця Олега Кондратюка говоримо про теологальні чесноти віру, надію, любов. Як вони допомагають нам поєднатися з Богом, поглибити діалог з ним. Сьогодні пропонуємо зупинитися над любов'ю. Ми знаємо багато біблійних образів, які показують нам любов Бога до людини. Тут і завіт з Ізраїлем, і жертва Христа. Пам'ятаємо чудовий гімн любові святого апостола Павла. Але чим є любов з точки зору теології духовності? Як вона поєднується з душевною силою волі? Чому Йоан від Хреста наполягав на цьому зв'язку? Які вправи любові пропонує нам аскетика? 
 
Пробачити запеклому ворогові. Mission: Impossible?

Пробачити запеклому ворогові. Mission: Impossible?

Те що Україна має бути вільною і неподільною, це константа, яка в свідомості скріплюється кров’ю тих, хто поліг за це. Але, як в одній країні вжитись непримиримим ворогам? Як спілкуватись людям з кардинально відмінними поглядами і ментальністю? Як прийняти тих хто оскверняє пам'ять героїв, розстрілює патротів, чи влаштовує «паради ганьби»? Чи можемо ми побачити в людях, з якими маємо  відмінну «правду», рівного собі? Про це в «Рецептах життя» говорили з засновницею Ініціативної групи «Простір гідності» Оленою Ганцяк-Каськів (Україна) та міжнародним сертифікованим тренером з ненасильницького спілкування Карлом Плеснером (Данія).

Катехиза про Станіслава Костку

Катехиза про Станіслава Костку

В ранковій катехизі отця Андрія Бачинського мова йшла про святого сьогоднішнього дня Станіслава Костку, його звитяжний шлях до святості тривав лише 18 років. В такому юному віці він пішов з життя. Був визнаний покровителем молоді, тому в другій частині катехизи на прикладі життя святого Станіслава ми шукали відповіді на виклики сучасної молоді.
 
Україна - це Європа? Українці - європейці?

Україна - це Європа? Українці - європейці?

Україна підписала Асоціацію з Євросоюзом, але особливої радості не відчувається. Ось ми (Олексій Погорєлов з Євгеном Гольцовим) вирішили поговорити на тему "Україна - це Європа?"  Що робить нас європейцями? Принципи і стандарти якої Європи ми хочемо наслідувати. Про це в передачі "Точка відліку".
 
Кумівство з Богом. Це можливо?

Кумівство з Богом. Це можливо?

Ми постійно зловживаємо, думаючи, що Господь добрий, що Він простить, що Він завжди прощає. Що ніколи, люблячий Небесний Татусь не дозволить своїй дитині, тобто мені, горіти в пеклі. В цій нашіq вірі ми рухаємося в фарватері національної культури кімівства та непотизму. Куди заведе така віра? Про це говорить книга Судей в 9 розділі в історії самозваного царя Авімелеха. Докладніше у черговому випуску передачі "Запилена святість". 
 
Мелетій Смотрицький. Продовження

Мелетій Смотрицький. Продовження

Після Берестейської унії 1596 року, коли руська церква розкололася навпіл, і уніати, і православні час від часу робили спроби розпочати переговори про примирення – адже ця «війна Русі з Руссю» не подобалася нікому. Але перша спроба перейти від слів до дій відбулася у 1628 році, і сталося це силами Мелетія Смотрицького, архімандрита Дерманського монастиря, куди перебрався після конфлікту з віленським братством. Архімандрію він отримав від князя Олександра Заславського, який, сам уніат, мріяв про воз'єднання ворогуючих церков.

Мелетій Смотрицький

Мелетій Смотрицький

Максим Смотрицький (в монашестві - Мелетій) народився у 1575 році в небагатій, зате вельми інтелектуальній шляхетській родині на Поділлі. Батько його, Герасим Смотрицький, був ректором Острозької академії, одним із редакторів Острозької Біблії, відомим письменником-полемістом, який ревно й зі смаком захищав православ'я та критикував католицизм.

"Майстерня" архімандрита Кирила Говоруна

"Майстерня" архімандрита Кирила Говоруна

Він викладає в Єльському унверситеті, читає публічні лекції в університетах Європи, Америки та Азії. В часі, коли Україна стала в центрі світових новин, запрошення виступати і говорити про Україну почастішали. Про це і наша "Майстерня" - про Україну очима філософа, богослова, християнина, монаха, який більшість свого часу проводить за кордоном, але пильно слідкує і вболіває за Україну.
 
Катехиза про гідність людини

Катехиза про гідність людини

Зараз в країні триває війна і люди перетворюються на "гарматне м'ясо", нехтується людська гідність. Ми всі були свідками маршу полонених в Донецьку на День Незалежності. Як з цим узгоджує Божа гідність людини? Як в цих умовах правдиво розуміти і сприймати свою гідністьт? Що робити жертвам насилля, гідність яких була розчавлена, сплюндрована? Про це в катехизі на "Радіо Марія".

Тягар минулого

Тягар минулого

Часто можна почути: "живи сьогоднішнім". Радянська пісня застергія "есть только миг между прошлым и будущим". Так, так це і є життя. Ні минуле, в якому копирсаємося, придавлені тягарем минулих помилок і провалів, ні майбутнє, яке ховається за туманом невідомості. Ця неведомість нас лякає, паралізує. Виходить, що ми живемо під тягарем минулого паралізовані страхом за майбутнє, а життя проходить. Як позбутися цього? Як розпочати жити повним життям? В цьому нам допомагають поради Йоана від Хрпеста та отця Олега Кондратюка в передачі "Школа лідерства - школа духовності".
 
Життя християнського світу за минулі два тижні. Дайджест

Життя християнського світу за минулі два тижні. Дайджест

Масові переходи храмів МП під УПЦ КП, лист патріарха Філарета Варфоломію І, Синод УГКЦ, Сирія Ірак і Папа, про все це в програмі «Християнство сьогодні» з Юрієм Чорноморцем. Коментар двох тижнів, що минули. 
 

У вас гаряче серце? Ви хоче допомагати? Хочете щось робити для перемоги? Welcome !!!

У вас гаряче серце? Ви хоче допомагати? Хочете щось робити для перемоги? Welcome !!!

Ініціатива «Ластівка з України» та «Волонтерська сотня» діляться своїм досвідом служіння. В програмі Рецепти життя авторка проекту «Ластівка»  Анна Мовенко та волонтерка «Волонтерської сотні» Валентина Слюсар.


 
Рецепт життя від Марічки Бурмаки – жити по совісті

Рецепт життя від Марічки Бурмаки – жити по совісті

Вже вдруге в програмі «Рецепти життя» людина, яка з 18 років пройшла студентське голодування, «Революцію на граніті», два Майдани і в сьогоденні лишається вірною своїм переконанням, даючи доброчинні концерти в зоні АТО. Народна артистка України  - Марічка Бурмака. Рецепт життя від людини, яка по життю йде проти системи. 

 
Меджугор'є: З України має вийти надзвичайне світло для світу якого ще не було

Меджугор'є: З України має вийти надзвичайне світло для світу якого ще не було

В програмі "Знаки часу" разом з Валентиною Павсюковою говоримо про об'явлення Діви Марії в Меджугор'є (Боснія). Починаючи з 1981 року в невеличкому Боснійському селище постійно відбуваються об'явлення Діви Марії. Богородиця передає послання цілому людству. В чому вони полягають та яким чином вони стосуються України - про все це слухайте на "Радіо Марія".

Отець Олег Кондратюк: "Хворіти, виявляється, не страшно"

Отець Олег Кондратюк: "Хворіти, виявляється, не страшно"

На початку 2014 року у отця Олега Кондратюка виявили пухлину і призначили операцію. Весь довгий час його реабілітації в Польщі слухачі невпинно молилися, але нічого не знали про стан його здоров'я та духу. Ми вирішили поставити отцю Олегу кілька питань, але прямо скажемо, що отець про себе розказував неохоче. Однак дещо все ж таки він розказав.
 
Катехиза отця В'ячеслава Гриневича про відносини

Катехиза отця В'ячеслава Гриневича про відносини

Коли людина говорить, що вона християнин (православний), запевняє, що має Бога в серці, але при цьому останній раз була в храмі на Пасху і то в момент, коли святили паски, яйця, то людина обманює себе. Більш чесно  визнати, що я невіруючий, це вже вказує на реільні відносини - їх відсутність. Це перспективніше для відносин, бо така констатація базується на правді, а не самообмані...

Юрій Тандід: "Коли їду на обмін військовополонених, обов'язково вхожу в піст".

Юрій Тандід: "Коли їду на обмін військовополонених, обов'язково вхожу в піст".

Волонтер, офіційний переговорник Антитерористичного Центру України, католик, батько п'ятьох дітей Юрій Тандід в передачі "Точка відліку". Перед тим, як стати офіційним переговорником, відкривав з дружиною Біблію і впевнений, що служить згідно з Божим покликанням. Силами Тандіда і колег по АТЦ було визволено більше 30 українських військових. Його робота полягає в багатогодинних переговорах з батьками полонений по обох боках фронту, "тією стороною". Ці переговори дуже тяжкі емоційно. На коротку зустріч в ефірі пан Юрій дав згоду і "Радіо Марія". 
 
Йосафат Кунцевич

Йосафат Кунцевич

У 1620 році через українські землі проїжджав єрусалимський патріарх Феофан. Він прямував до Москви. По дорозі патріарха зустрів гетьман війська Запорізького Петро Конашевич-Сагайдачний, звернувшись до нього з проханням висвятити митрополита і єпископів. Аргументи Сагайдачного (можливо, навіть матеріального характеру – гетьман завжди був знаним меценатом) переконали патріарха, і він висвятив митрополита (Іова Борецького) та кількох єпископів. Тепер ревнителі православ'я мали легітимно висвячених ієрархів, які, звісно, хотіли посісти на своїх кафедрах і оволодіти церковним майном. Проблема була в тому що кафедри ці були в руках унійних єпископів! Наприклад, в Полоцьку був унійним архієпископом Йосафат Кунцевич, і його конкурент, висвячений патріархом Мелетій Смотрицький, блискучий памфлетист з усіма задатками енергійного політика. Починає боротьбу за кафедру. Смотрицький пише короткий памфлет-листівку з наклепами на Кунцевича:

Загальні принципи християнського виховання

Загальні принципи християнського виховання

Отець Вальдемар Павелець говорив про виховання дітей. Він торкнувся виховання в любові до сім'ї, Батьківщини та Бога. Як виховати повагу дитини до самої себе, якщо батьки постійно дозволяють собі такі "виховні" засоби як погрози віддати в дитячий будинок? Як впливають фрази; "Мама тебе більше не любить. Ти поганий хлопчик (дівчинка)? Як забезпечити християнське виховання в сім'ях, де батько є невіруючим? Чи треба примушувати дітей іти на службу? Що робити з підлітками?
 
Надія очищує пам'ять. Прощення

Надія очищує пам'ять. Прощення

Минуле може бути для нас нестерпним тягарем. Силуети поразок та невдач, зранень та образ можуть постійно виринати на поверхню нашої свідомості. Ми пробуємо все це просто "забути", просто "стерти зі своєї пам'яті", але нам не вдається. В цих справах нам може допомогти чеснота надії. Як це відбувається? Чому надія звільнює від зранень та образ? Як простити ближніх, себе та Бога? Про це в передачі "Школа лідерства - школа духовності" отця Олега Кондратюка.

Події християнського світу. Підсумок двох тижнів що минули.

Події християнського світу. Підсумок двох тижнів що минули.

Візит Папи Франциска в Корею, ЗМІ про відставку Папи, Молебень на День Незалежності, стаття «Восхождение» у Фокусі,  Єдина Помісна церква… Про ці та інші теми в програмі «Християнство сьогодні» з кращими релігієзнавцями країни: Юрієм Чорноморцем та Андрієм Юрашем.