Слухати Радіо

Зараз в ефірі

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

В ефірі

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:20

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з храму св. Яна з Дуклі (Житомир)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:45

Літургія годин (Бревіарій)

Книга Судей. Варак наступає

Книга Судей. Варак наступає

В передачі "Запилена святість" продовжуємо розгляд книги Судей, епізоду битви Варака з армією Сісери. Як велися війни в стародавньому світі? Як ведуться війни в світі духовному тоді і зараз? Які уроки можемо винести для себе? 

Духовний вимір депресії

Духовний вимір депресії

В передачі "Школа лідерства" отця Олега Кондратюка багато ефірного часу ми присвятили явищу, яку грецькою мовою було сформульоване, як "акедія", демон опівдня, теплість, а ми б назвали депресією. Чому так багато про це говоримо? Бо це найперший ворог людини в досягненні святості. Мусимо знати ворога в лице, щоб ефективно йому протистояти. В цій передачі ми детально зупиняємося на рисах теплості. Серед них: надмірне турбування своїм здоров'ям, пригадування несправедливості щодо себе, занедбання молитви, сприйняття своєї роботи як нудної, такої, що знехочує... 

Марія Томен, французька галичанка, що підкорила світ в «Рецептах життя»

Марія Томен, французька галичанка, що підкорила світ в «Рецептах життя»

Ім’я Марії Томен добре відоме в світі і стоїть на одному щаблі з іншими такими постатями в мистецтві, як Катерина Білокур, Марія Приймаченко, Олена Кульчицька… Сьогодні в «Рецептах життя» говорили про творчий шлях і життєву позицію відомої української художниці, твори котрої виставляють у найвідоміших галереях світу, та мають за честь придбати в приватні колекції. Але найголовніше для нас, що сьогодні ми знайомили слухачів з нашою сучасницею,  чудовою жінкою, котра творить сучасний облик українського живописного мистецтва. «Коли малюєш своє, автентичне, воно стає рідним, близьким і цікавим й іншим народам. Якщо у творі є національна нитка, він знайде свого поціновувача. Французи в українському Різдві, яке я малювала, вбачали своє, а у вулицях Львова – Париж…».


Про жертовність

Про жертовність

В передачі "Точка відліку" з богословом, директором Європейського інтитуту соціальних комуніакацій Олександром Доброєром говорили про жертовність в Церкві. Чому наші храми залишаються недобудованими, холодними зимою? Чому священики так часто виїздять в Польщу? Як говорити про гроші в Церкві? 
 
Ave Maria, ora pro nobis!

Ave Maria, ora pro nobis!

Місяць травень присвячений вшануванню Божої Матері. Молимося Розарій, читаємо Лоретанську літанію, просимо Пресвяту Діву Марії про допомогу у наших намірах. Також, визначною подією цього місяця є спомин Пресвятої Марії Фатімської, перше об'явлення якої відбулося 13 травня у місті Фатіма.
Як ці події стосуються мене особисто і мого життя? В передачі "У Ваших намірах" говоримо про це, а також як ближче пізнати Діву Марію, як молитися за Її посередництвом, про що просити і як навчитися любити її по-справжньому.
На питання відповідає директор Інституту релігійних наук ім. Святого Томи Аквінського отець Войчег Суровка.
Також, отець Войчег дає ради щодо духовного керівництва та зцілення за посередництвом святих.

Олена Шуляк: "В Києві є працюючі колектори ще 1905 року"

Олена Шуляк: "В Києві є працюючі колектори ще 1905 року"

У вечірньому ефірі з Володимиром Іванченком побувала Олена Шуляк, експерт з нерухомості. Говорили про проблеми Києва та їх розв'язання: дороги, забудови, водопостачання, прозорість витрат ЖКХ, історична частина міста...

Розлад адаптації. Стосується кожного

Розлад адаптації. Стосується кожного

Побиття студентів, Майдан, постійна тривога щодо штурму Майдану, безпеки близьких, перші вбиства, переслідування, катування, розстріл Небесної Сотні, анексія Криму,  розв'язання війни на Сході, терор, жахіття в Одесі, вибух в Миколаєві... Ось неповний перелік, що відбулося з кожним з нас протягом цих шести місяців. Ми боїмося. Аби лишень пережити День Перемоги, псевдореферендум на Донбасі, вибори президента... Ми забули про плани, все що нас турбує - це дожити до наступної дати похмурого календаря війни.  Що з цим робити? Дізнаєтесь в передачі "Лікар радить" з психологом Іриною Башинською.
 
Як отець Микола Несправа ледь не опинився в казані папуасів

Як отець Микола Несправа ледь не опинився в казані папуасів

Коли в місцевій поліції отець Микола озвучив мету свого візиту - дослідження вірувань тубільців, його попередили про канібалізм первісних племен і запитали куди саме він збирається іти для того, щоби "знати в якому казані його шукати". Все обійшлося, і отець мав можливість спостерігати незвичний досвід християн острова Сулавесі в Індонезії, побувати на економічному форумі в Токіо цьогоріч. Так, він іще проводить дослідження щодо впливу віри, релігії на функціонування економіки. В передачі отець поділився також досвідом відвідування міста в Китаї, яке працює і вдень, і вночі, вкрите настільки густим індустріальним смогом, що важко бачити далі витягнутої руки і налічує всього ... 30 млн жителів.

Дмитро Мухін: "Не так вже й погано живеться в Україні попри війну і корупцію"

Дмитро Мухін: "Не так вже й погано живеться в Україні попри війну і корупцію"

Такий висновок наш гість зробив на місії в Індії. Перший раз, щоб поїхати туди, взяв кредит. Після того як побачив дітей, які вмирали на вулицях великих міст, прокажених в величезних лепрозоріях його життя змінилося. Незважаючи на всі побачені жахіття (Дмитро стверджує, що фільм "Шокуюча Азія" цілком відповідає реальності), Мухін постійно разом з дружиною приїздить в Індію, служить дітям вулиці.
 
Католики в Туркменістані. Очима місіонера

Католики в Туркменістані. Очима місіонера

Отець Дієго Саез Мартін, облат, нині директор Католицького Медіа-Центру та Телебачення Віковічного Слова три роки був на місії в Туркменістані. В катехизі почуєте про християнство в країні, ставлення мусульманської родини на охрещення, про розвиток місії, чудеса, які Господь дає своїй Церкві для Євангелізації.
 
Чоловічість. Жіночність.

Чоловічість. Жіночність.

Про це роздумував в передачі "Запилена святість", сприаючися на книгу Судей, оповідь про жінку-суддю Ізраїля, Девору.
 
Християнин. Не гарячий, не холодний

Християнин. Не гарячий, не холодний

В передачі "Школа лідерства  - школа духовності" отця Олега Кондратюка ми говоримо про процес освячення людини. Освяченню сприяє горливість, а вбиває - теплість. Цей біблійне поняття "теплість" сучасною мовою ми би сформулювали "депресія", "апатія". Багато людей сьогодні перебувають в депресивному, апатичному стані. Як розпізнати чи загрожує мені теплість, "демон пвдня", як про цей гріх говорив Іваргіуш з Понту? Про це дізнаємось в передачі "Школа лідерства" отця Олега Кондратюка.
 
Що святкуємо, друзі?

Що святкуємо, друзі?

«Про війну написано, на перший погляд, все, принаймні, набагато більше, ніж про будь-який інший період нашої історії: понад 20 тис. монографій, брошур, збірників статей загальним накладом 1 млрд примірників. З іншого боку, очевидно немає жодного питання, яке б не було так чи інакше сфальсифіковане, заполітизоване чи просто замовчуване або позначене напівправдою».  Олекс́андр Євге́нович Лисе́нко, один з найкращих Україні фахівців з історії Другої Світової Війни, в програмі «Рецепти життя» спробує пролити світло на історичну дійсність спотворену пропагандою. «Для Західного Світу День Перемоги у Другій світовій війні є точкою відліку закінчення війни, настання миру і стабільності у Європі. Мир тут розуміється не лише як відсутність бойових дій, а і як замирення нещодавніх ворогуючих сторін, відмова від таврування і переслідування учорашніх супротивників. Для сучасної Росії цей день – символ тріумфу російської зброї, тріумфу Росії як супердержави. День цей не скасовує війну, а лише означає перехід її в інший вимір – духовно-ідеологічний». 

 

«Час визначитись з ідентифікацією»

«Час визначитись з ідентифікацією»

«Всупереч заявам ієрархів РПЦ і УПЦ (МП) про неучасть свого духовенства в суспільно- політичному протистоянні в Україні , священнослужителі УПЦ (МП) все частіше виступають на стороні російських сил, які захоплюють адміністративні будівлі і проводять бойові операції на Пд та Сх». То ж з Юрієм  Чорноморцем в програмі «Християнство сьогодні» говорили про ідентичність УПЦ  у Світлі останніх подій. На чиєму боці Українська Православна Церква?




 


Є у кожного з нас в серці мрія своя...

Є у кожного з нас в серці мрія своя...

Чим є мрія? Що про це говорить Біблія? Отець Войчех Суровка сказав: "В Біблії не знаходимо слова "мрія". Проте, зустрічаємо ряд інших понять, які допомагають нам трішки побачити чим є мрія. Наприклад, якщо подивитися на Старий Заповіт і на всю історію Спасіння, то там теж не говориться про мрії, а лише знайдемо про обіцянки Бога. Він щось пообіцяв, а потім людина очікує, коли це здійсниться. І це можна назвати мрією! Але, мрії людини мають бути пов'язані з тим, що пообіцяв Бог і чого ми ще у нашому гріховному стані не досягли. Але найбільша наша мрія, не лише окремої людини, але і всього людства - це спасіння... Ціль мрії - переміна людина, щоб ми стали тими, ким Бог хоче, щоб ми стали!"

Катехиза про брехню

Катехиза про брехню

Продовжується цикл катехиз отця Миколи Мишовського про 10 Божих заповідей. Сьогодні торкаємося теми перехрестя двох заповідей не кради та не свідчи неправдиво. Як вони перетинаються? Як ці гріхи ми можемо спостерігати в щоденному особистому  та в суспільному житті? Як захиститися від обману пропаганди? Як не піддаватися гріху самообману?
 
 
Одеське побоїще. Очима очевидця

Одеське побоїще. Очима очевидця

В передачі "Точка відліку" з Олександром Доброєром, журналістом, теологом, директором Європейського інституту соціальних комунікацій про драматичні і заплутані події останніх вихідних в Одесі. Незважаючи на те, що наш гість був очевидцем подій, він наголошує, що всі висновки є його суб'єктивним поглядом, і ми маємо дочекатися офіціцйних висновків. 
 
Діалог християн на теренах України

Діалог християн на теренах України

Кожен хто хоч раз переїжджав Дніпро в Києві, хто насолоджувався чарівними краєвидами нашої столиці, які не змогли спотворити навіть жахливі забудови останніх років, не міг не звернути уваги на те як різняться між собою Лівий і Правий береги. Круті схили на правому березі, увінчані мурами і бастіонами старовинних фортець і куполами середньовічних соборів, аж ніяк не схожі на плаский Лівий берег, на якому навіть хмарочоси виглядають досить пристойно. А якщо віддалитись від Дніпра на якихось кількадесят кілометрів на схід чи захід, то тут можна побачити різницю в ландшафті не лише природному, але й культурному. На Заході – Коростишів з його шляхетським костелом і парком, Бердичів, котрий пишається монастирем босих кармелітів, спогадами про Джозефа Конрада і Оноре де Бальзака.

13 годин в полоні. Досвід християнина і журналіста

13 годин в полоні. Досвід християнина і журналіста

Про досвід полону, катувань, допитів з пакетом на голові, розмов з сепаратистами, а також свідоцтво про дію Бога в цих пригодах в передачі "Майстерня" з перших вуст. Гість: Руслан Кухарчук, журналіст, голова Асоціації християн-журналістів "Новомедіа". 
 
Віталій Шабунін: "Корупцію можна подалати – подивіться на Грузію чи Молдову"

Віталій Шабунін: "Корупцію можна подалати – подивіться на Грузію чи Молдову"

В передачі «Майстерня» побував голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін. Ми говорили про державу як корупційну систему, відповідальність одеських  правоохоронних органів за побоїще в місті, закон про держзакупівлі та можливості протидіяти корупції.

Сяйво істини

Сяйво істини

Отець Вальдемар Павелець в циклі ранкових катехиз продовжує тему церковних документів понтифікату Йоана Павла 2. Сьогодні зупинилися на енцикліці "Сяйво істини", в якій папа відповідає на моральні виклики сучасності і запрошує християнина до постійного пошуку істини. В документі папа порушує тему істини і свободи. 
 
Віра - дар Божий

Віра - дар Божий

На питання "що стало поштовхом для прийняття рішення охреститися" гостя нашої передачі Марія відповіла: "Вдячність за все що маю, за вміння малювати, за те, що бачу світ саме так як бачу і за вміння висловити своє бачення з дитинства. Це найсильніший досвід в моєму житті - спостерігати за красою оточуючого. Просто зрозуміла, що це не моя заслуга, а дар Божий. Усвідомила, так би мовити, що я не найрозумніша в світі, що лише звернувшись до віри, можна повніше осягнути життя". Продовження слухайте у передачі "У Ваших намірах" разом з отцем Кристофором Контеком.

Якби ти був холодним або гарячим...

Якби ти був холодним або гарячим...

Якщо ревність є найбільшою умовою сприяння процесу освячення, то байдужість є найбільшою перешкодою для святості. Святий Іваргіуш з Понту говорив про "демона опівдня". Сьогодні грецький термін "акедія", який означає знеохочення, власне теплість, ми би назвали депресією, апатією до життя. Святі отці застерігали - цей гріх породжується егоїзмом, який проявляється у надмірному споживанні їжі, питва, у пожадливості та ліні. Про це ми говорили в передачі "Школа лідерства" з отцем Олегом Кондратюком.
 
За гаслами федералізації - соціальний бунт люмпенів

За гаслами федералізації - соціальний бунт люмпенів

Причому вони не розуміють, що регіон чекає справжній колапс. Невдоволені вже навчилися лаяти Януковича, але не бачать Ахметова, якому вдалося стати найбагатшою людиною,  ведучи бізнес в регіоні, який перетворився в руїну. Проукраїнські налаштовані громадяни та й навіть просто реалісти залишають Донбас в першу чергу тому, що не хочуть співіснувати з тими, хто втратив розум. Денис Казанський, донецький журналіст блогер, громадський діяч в передачі "Майстерня".

Про Йоана 23: "Боже, який же він товстий!"

Про Йоана 23: "Боже, який же він товстий!"

Папа Йоан 23 любив прогулюватися Римом, розмовляти з простими людьми на вулицях міста. Одна жінка, побачивши папу, не витримала, вигнула: "Боже, який же він товстий". На що Понтифік відповів: "А що ви хотіли? Конклав - це не конкурс краси". Простим, дотепним, з почуттям гумору його пам'ятають віруючі. Великим державним і церквоним мужем, який зупинив Карибську кризу і розпочав ІІ Ватиканський собор, він увійшов в історію. Тепер звертаємося до нього в молитві, пам'ятаючи історію жінки та людства, в пам'яті яких він назажди залишиться. 
 
«Християнство сьогодні» погляд православного богослова на двох святих пап

«Християнство сьогодні» погляд православного богослова на двох святих пап

Юрій Павлович Чорноморець – доктор філософських наук, провідний сучасний український теолог, філософ та блогер, про непересічну подію в історії християнства ХХІ століття – про проголошення святими Йоана ХХІІІ Йоана Павла ІІ, пап революціонерів котрі оновили церкву до того вигляду, який ми бачимо сьогодні. Про стосунок пап до України, їх значення в історії не лише католицької церкви, а й всього світу включаючи й православ’я.




Українська мова: фактор єднання чи конфлікту

Українська мова: фактор єднання чи конфлікту

В передачі "Історичні діалоги" побував Тарас Павлович Марусик, журналіст, державний службовець, фахівець з мовної політики, громадський діяч, перекладач, голова Координаційної ради з питань захисту української мови: "В Радянському Союзі діяв закон, який забороняв перекладати на українську мову, якщо вже існував російський переклад. Українські перекладачі проявляли дива спритності: намагалися отримати тексти-оригінали раніше, ніж вони були в Росії. Так, прекрасним українським перекладом Маріо П'юзо "Хрещений батько" зачитувалися у Москві, бо російського перекладу ще не було" .  
"...відомий французький історик Француаза  Том опублікувала документ про зустріч Лаврентія Берії з першоєрархами УГКЦ".
А також багато цікавинок про мову і не тільки в передачі "Історичні діалоги". Вів передачу Володимир Іванченко.
 
Запилена сятість. Девора. Бджола.

Запилена сятість. Девора. Бджола.

В передачі "Запилена святість" поволі просуваємося сторінками книги Судей. Зупинилися на четвертому розділі, в якому зустрічаємо Девору, першу і єдину жінку-суддю Ізраїля. Її ім'я в перекладі означає бджола. Євреї надзвичайно уважно ставилися до імені, воно відображало сутність людини. Що, в цьому світлі, означає ім'я Божої жінки пророчиці, судді Ізраїля Девори? Вона жалить чи приносить мед як бджола? Або вона мусить працювати як бджілка? Дізнаєтесь, але ПОПЕРЕДЖАЮ, що це передача про жінок авторства недосвіченого чоловіка з елементами побутового католицького шовінінзму. 
 
Новий історичний цикл Віктора Заславського

Новий історичний цикл Віктора Заславського

Віктор Заславський, історик, публіцист, журналіст, автор історичних передач на "Радіо Марія" готує новий цикл. Цього разу пан Заславський запрошує нас у подорож пізнання діалогу між католиками і православними протягом їхнього тисячолітнього співіснування на теренах України. Плодами такого діалогу були і українське бароко, і греко-католицька Церква, і Петро Могила з його Києво-Могилянським колегіумом. Сьогодні Україна потребує єдності всіх, в тому числі і християн. Ми віримо, що досвід та спільні надбання  минулого стануть натхненням для нових здобутків в майбутньому.

Церква на місії. Казахстан

Церква на місії. Казахстан

Чому Церква потребує місіонерської праці? Чи варто українцям від'їжджати, умовно кажучи в Африку, якщо є багато потребуючих і в середині країни? Що собою представляє місія для Казахстану. Про це в ранковій катехизі отця В'ячеслава Гриневича.