Слухати Радіо

Зараз в ефірі

02:50

Біблійні читання

В ефірі

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Житія святих

06:50

Ранкова молитва

07:00

Меса

08:00

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:30

Годинки

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Ангел Господній

12:20

Розарій

Служіння капелана

Служіння капелана

В передачі "Точка відліку" побував замісник командира батальйону військових капеланів пан Руслан (Рос). Говорили про капеланське служіння, про віру на передовій, про небезпеки, які спіткають капелана в його служінні.

Перспективи партнерства Церкви і держави

Перспективи партнерства Церкви і держави

Зустріч Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з прем'єром Арсенієм Яценюком і Головою Верховної Ради Олександром Турчиновим свідчить про новий етап взаємовідносин між Церквою і державою - етап партнерства. Вже є кардинальні зрушення в царині капеланства, християнської етики в школах, церковної освіти, але все одно Церква ще має багато нерозкритого потенціалу для служіння суспільству. Про це в передачі "Християнство сьогодні" з Юрієм Павловичем Чорноморцем, доктором філософських наук, професором, релігієзнавцем.
 
Дисидент за лаврськими мурами

Дисидент за лаврськими мурами

Диво, яке трапилося у 1632 році, коли король Речі Посполитої Владислав Четвертий легалізував напівпідпільну православну ієрархію, відкрило нові обрії для цієї гілки „релігії грецької" на Україні. І особисто – для архімандрита Печерської Лаври Петра Могили, стараннями якого, власне, і відбулася ця легалізація. Для церковної кар'єри Могили ці події були переломними. Ким він був раніше? Радником митрополита Іова Борецького, посередником при переговорах з уніатами, головою лаврської школи... На перший погляд цей „послужний список" виглядає непогано – але лише на перший погляд. Усі унійні плани Борецького закінчилися провалом, та й до шкільних нововведень Петра Могили в Києві ставилися, м'яко кажучи, з недовірою. Сильвестр Косів, найближчий приятель Могили, згадував:
„Які перуни, які громи посипалися тоді на нас – неможливо й описати чорнилами. Був такий час що ми, сповідавшись, тільки й чекали що ось-ось почнуть начиняти нами шлунки дніпровських осетрів, або одного вогнем, а іншого мечем відправлять на той світ".

Що Біблія говорить про аскетику?

Що Біблія говорить про аскетику?

Біблія повна прикладів аскетики, найбільше про написано святим апостолом Павлом. Це він говорить, "що біг свій закінчив, віру зберіг". Повсякчас святий Павло порівнює християнина до атлета, який має вправно і регулярно тренуватися, щоби здобути результат, перемогу. Про сьогодні в передачі отця Олега Кондратюка "Школа лідерства - школа духовності".

Катехиза про Царство Боже

Катехиза про Царство Боже

Продовжується цикл катехиз отця Костянтина Морозова про таємниці святого Розарію. Наразі ми обговорюємо таємниці Світлої частиини, а саме 3ю таємницю - Проповідування Царства Божого і заклик до навернення. Чому першими словами Ісусової проповіді було саме закликання людей до покаяння та запрошення прийняти Боже Царство?

Потрібна "корочка"?

Потрібна "корочка"?

Ми вступаємо в ВНЗ в 17 часто, коли не знаємо навіщо нам це потрібно. Всі поступають. Потім виявляється, що це зовсім не наше. Ми закінчуємо університети, не знаючи де прикласти наші знання або їхню відсутність, часто зазделегідь для себе вирішивши, що за освітою працювати не будемо. Ми країна "дипломів", де їхнє значення настільки обезцінилося, що "дипломи" перестали ними бути, а стали "корочками". Тож, чи потрібна нам "корочка"? В цьому розбиралися Євген Гольцов та Олексій Погорєлов в передачі "Точка відліку".
 
Запилена святість. Євта в Гілеаді

Запилена святість. Євта в Гілеаді

Єфта був вигнаний з батьківського дому в Гілеаді братами, коли батько мовчав. Мати Єфти була блудницею (повією), тому маленький Єфта не мав права оскаржити рішення законних дітей Гілеада. Він втік, а потім після багатьох років поневірянь повернувся в це місто, в це місце поразки і приниження вже переможцем. А де твій Гілеад? Чи маєш сили туди повернутися чи постійно уникаєш його? Про це в біблійній  передачі "Запилена святість".
 
Як розпізнати свій талант?

Як розпізнати свій талант?

В передачі «У Ваших намірах» разом з директором Інституту релігійних наук ім. Святого Томи Аквінського отцем Войчегом Сурувкою ОР поглиблювали розуміння вартості талантів в процесі розвитку людини як особистості. «Бог действует в этом мире через людей. Я не против того, чтобы другие люди помогали мне найти мой талант. Обычно так и было раньше, в этом заключалось то, что мы называем воспитанием, которое человек получал. Сейчас это немножко поменялось...Нужны такие люди, которые способны распознать, какие у молодых людей талаты. И то, чем страдает наше общество – отсутствием таких людей» - о. Войчег Сурувка ОР.

Катехиза про духовних наставників

Катехиза про духовних наставників

В часі ранковоїї катехизи отець Міхал Бранкевич говорив про молитву в Церкві та значення духовного наставництва. Чому потрібен наставник? Як його обирати? Для чого потрібен духовний наставник? Чи треба духовника слухатися в усьому?
Про це в ранковій катехизі з отцем Міхалом Бранкевичем.

Що робити, коли все погано?

Що робити, коли все погано?

В передачі "У ваших намірах" з отцем Міхалом Бранкевичем говорили про стан, коли опускаються руки. Іде війна, не виплачують зарплати, пенсії, стипендії, все дорожчає, постійно досвічуємо стрес від новин, в країні, хдається, мало що змінюється... Отже, що робити, коли все погано?

3 квітня 1632 року помер Сигізмунд Ваза

3 квітня 1632 року помер Сигізмунд Ваза

 – король польський, великий князь литовський і руський, який ледь не півстоліття правив державою на ім'я Річ Посполита. Король з нього був так собі – занадто вже багато помилок зробив і в мілітарних справах, і в релігійних. Він вліз в московську авантюру з Самозванцем і багатолітню війну з Москвою – забувши при цьому про оборону кордонів від татар.

Неофіт. Випуск2. Релігія.

Неофіт. Випуск2. Релігія.

«История далеко не такая простая, и поэтому у нас, у людей религиозных, мы не должны быть в заложниках у наших лидеров, они нам учителя и поэтому мы отзываемся, но если мы видим волка в овечьей шкуре, как патриарха Кирилла, то тоже самое сердце нам должно сказать: «О, волк в овечьей шкуре, ничего страшного Бог есть, Церковь есть – но один волчара забрался! Ciao, bambino, sorry, я тебя больше не слушаю!». Про релігію і віру, про відмінності релігії від релігійності і про релігійну складову у війні Росії проти України, про все це в другому випуску програми «Неофіт» з отцем Яковом Кротовим.

Петро Кралюк: "Прогнозую розвал Росії в 2017-2018 роках"

Петро Кралюк: "Прогнозую розвал Росії в 2017-2018 роках"

Петро Кралюк, український філософ, письменник, публіцист. Доктор філософських наук, заслужений діяч науки і техніки України (2009), професор, проректор з навчально-виховної роботи Національного університету «Острозька академія» в передачі "Майстерня". Говорили про українські військові перемоги протягом історії, про почуття меншовартості, долю бездаржавності та... невідворотний розвал Російської імперії. 

Катехиза про аборти

Катехиза про аборти

В ранковій катехизі отця Ваьдемара Павельця говорили про наслідки вчинення абортів. Щороку у світі абортують 53 млн дітей. Що робити з цією проблемою, катастрофою? Чому, незважаючи на численні негативні наслідки, жінка погоджується на аборт?

Катехиза про книгу Макавеїв

Катехиза про книгу Макавеїв

Хто такі Макавеї? Про що ця малознана книга Старого завіту? Які паралелі до сучасних подій ми можемо спостергіати в цій стародавні книзі? Про це в ранковій катехизі отця Володимира Куснєжа.
 
Євангелія дня. Кілька порад для особистої молитви

Євангелія дня. Кілька порад для особистої молитви

Які вказівки щодо особистої молитви можемо побачити в цьому Євангелії? Чому Ісус молиться на самоті? Що при цьому роблять учні? Що означає, що саме під час молитви Ісус запитує учнів про те, ким Він є? Більше в подкасті.
 
Конференція сестри Лідії у Києві

Конференція сестри Лідії у Києві

20 вересня Радіо Марія транслювало конференцію сестри Лідії, яка відома своїм даром зцілення, із собору Святого Олександра у Києві.
На прохання наших радіослухачів виставляємо подкаст ділення сестри.


Катехиза: я - брехун

Катехиза: я - брехун

В часі ранкової катехизи отець Микола Мишовський запевнив, що кожна людина є почасти брехуном, включно зі священиками, включно з ним самим. Але це не привід для розчарування в людях і собі. Всяке зцілення, в тому числі і від брехні, починається з правди... про себе. Так, я - брехун.

Запилена святість. Дитинство Єфти

Запилена святість. Дитинство Єфти

Один із звитяжців віри, про якого згадується в Посланні до Євреїв, Єфта, суддя Ізраїля. Але його життя починалося жахливо - він був сином блудниці, його вигнали з дому батька, навіть батько за нього не заступився. Але Єфта здобув все і втратив все, свою дочку, яку приніс у всепалення. Про це в передачі "Запилена святість". 

Аскетика

Аскетика

Аскетика з грецької означає тренування. Отож, кожний атлет, спортсмен може себе називати аскетом. Ащо аскетика означає з огляду на християнську інтерпритацію? Чи стосується вона лишень монахів та священиків чи кожен християнин має вправлятися в аскетиці? Про це в передачі отця Олега Кондратюка "Школа лідерства - школа духовності".

Приємність це не любов

Приємність це не любов

Все створене Богом. Все в світі є добрим, окрім гріха. Але католицька аскетика розрізняє любов та приємність. Зазвичай, коли любимо, коли виконуємо щось з любові? відчуваємо приємність. Але ці поняття не є тотожними. Як розрізнити любов і приємність? Які небезпеки таїть в собі приємність? Як з мудрістю обмежувати себе? Про це в передачі "Школа лідерства - школа духовності" отця Олега Кондратюка.
 
Він, вона, гроші або коли жінка пиляє

Він, вона, гроші або коли жінка пиляє

В передачі "Психологічна аптечка" з Людмилою Гридковець говорили про гроші в сім'ї. Що робити, коли жінка пиляє? Що робити, якщо немає роботи? Які типові помилки роблять чоловіки, коли починають свою справу? 
Чи може чоловік і родина нормально себе почувати, коли чоловік мало заробляє? Що робити, якщо жінка більше заробляє? В чому полягають справжні причини безробіття? Чоловік прагне кращої роботи через низьку самооцінку?
1а частина
 
2а частина

Римо-католики в Україні. Погляд православного богослова. Здобутки і втрати

Римо-католики в Україні. Погляд православного богослова. Здобутки і втрати

Вчорашній випуск передачі "Християнство сьогодні" з православним богословом, доктором філософських наук, професором Юрієм Чорноморцем торкався життя Римо-Католицької Церкви в Україні протягом останніх 10 років. Це погляд суб'єктивний, погляд ззовні, а тому, можливо, корисний тим, що здатен побачити те, що ми, католики, не в стані осягнути. В цілому, Юрій Павлович вважає, що час від візиту в Україну Йоана Павла 2 до сьогодні для римо-католиків України, є втраченим. Чому? Дізнаєтесь в передачі.
 
Ціна держави

Ціна держави

Чи знаєте Ви, що 2/3 своїх податків Ви платите в пенсійний фонд, і кожен політик, який обіцяє підвищення пенсій в умовах економічної стагнації витягає кошти з Вашої кишені, збільшує державний борг України, який ми ледь і так обслуговуємо? Чи знаєте, що кожен громадянин України щороку  витрачає 600 грн на дотації вугільної промисловості, яка є безнадійно збитковою? Чи знаєте Ви, що у нас немає безкоштовної охорони здоров'я: за митарства в державних поліклініках людина з середньою в Україні зарплатою в 3000 грн платить по 200 грн за місяць, незалежно від того чи користуєтеся і як часто користуєтеся послугами "безкоштовної медицини". Про це в передачі "Точка відліку" з активістом проекту "Ціна держави", Миколою Малухою.
Своє 33-ліття міг би святкувати у 1629 році великий розкол в руській церкві, який розпочався з Берестейською Унією.

Своє 33-ліття міг би святкувати у 1629 році великий розкол в руській церкві, який розпочався з Берестейською Унією.

 Дата в певній мірі, кругла. Але такі речі якщо відзначають, то хіба що хвилиною мовчання: і уніати (яким під зверхністю Риму було значно краще ніж з царгородським патріархом), і православні (яких держава офіційна не визнавала, але і не чіпала) розуміли усю неприродність церковного розколу, якій розділив Русь із Руссю. Православні хотіли (дрібниця, але приємно) офіційного визнання, повернення вірних (і майна) втрачених парафій і єпархій, уніати хотіли прилучення до єдності з Римом, і всі разом хотіли припинити нарешті остогидлу ворожнечу.

"Майстерня" художника-жлобіста Івана Семесюка

"Майстерня" художника-жлобіста Івана Семесюка

Тиждень тому на Львівському форумі видавців Іван Семесюк презентував свою книгу "Щоденник україножера", тому ми мали нагоду зутрітися на "Радіо Марія" і поговорити про творчість, жлобізм і жлобів, матюки і літературу, про любов і нелюбов до вишиванок.
 
Вчись, молись, люби!

Вчись, молись, люби!

Цього разу у передачі "У Ваших намірах" ведемо розмову з о. Войчегом Сурувкою про деякі аспекти богослів'я: що розуміти під терміном "богослів'я", хто є такі богослови, де зустрічаємося з богослов*ям у щоденному житті і чи свідчать глибокі богословські знання про духовну зрілість?
Михайло Черенков. Апокаліпсис сьогодні

Михайло Черенков. Апокаліпсис сьогодні

При читанні аналітики різного штибу, авторства найповажніших метрів, все одно залишається післясмак недосказаності, а й навіть не влучання в ціль, в суть тих подій, які сьогодні вже називаються перемир'ям, але залишаються війною. Для повного розуміння нам потрібна книга Одкровень Йоана Богослова, в цій парадигмі все стає на свої місця і народжує надію, що за всіма стражданнями і бідами стоїть Бог. Останнє Слово за Ним. Про це в передачі "Майстерня" з доктором філософських наук, професором Михайлом Черенковим.
 
"Майстерня" Дональда Тарбіта

"Майстерня" Дональда Тарбіта

Він провів служіння для чоловіків в київській парафії Марії Матері Церкви РКЦ в Києві та впевнений, що навернення чоловіків це запорука навернення всієї родини. Тому зусилля священників на євангелізацію жінок і підлітків було б доцільніше спрямувати на роботу з чоловіками, так навернеться вся сім'я. Але чоловікові важко в Церкві, де повно квітів, більшість голосів співає на три октави вище, ніж може він, а пісні, в яких говориться про бажання покласти свою голову на мужнє плече Ісуса відвертає чоловіка. Що з цим робити в передачі "Майстерня" поділився відомий проповідник Дональд Тарбіт.
 
Любов. Воля. Як вони поєднуються?

Любов. Воля. Як вони поєднуються?

В передачі "Школа лідерства - школа духовності" отця Олега Кондратюка говоримо про теологальні чесноти віру, надію, любов. Як вони допомагають нам поєднатися з Богом, поглибити діалог з ним. Сьогодні пропонуємо зупинитися над любов'ю. Ми знаємо багато біблійних образів, які показують нам любов Бога до людини. Тут і завіт з Ізраїлем, і жертва Христа. Пам'ятаємо чудовий гімн любові святого апостола Павла. Але чим є любов з точки зору теології духовності? Як вона поєднується з душевною силою волі? Чому Йоан від Хреста наполягав на цьому зв'язку? Які вправи любові пропонує нам аскетика?