Слухати Радіо

Зараз в ефірі

13:00

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

В ефірі

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:20

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з храму св. Яна з Дуклі (Житомир)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:45

Літургія годин (Бревіарій)

Запилена святість. Ключ

Запилена святість. Ключ

В книзі Судей, в третьому розділі ми знаходимо слуг, які не витримали чекати свого пана Еглона і відкрили помешкання, де він знаходився. Вони знайшли його тіло мертвим. Колись великий цар представ перед ними як скривавлений труп. Може ми також є рабами якихось царів? І щоби позбавитися пут, треба спочатку побачити правду, відкрити приміщення. Слуги це зробили за допомогою ключа. Що цей ключ може означати для мене? Про це в передачі "Запилена святість". 
 
"Майстерня" Євгена Магди

"Майстерня" Євгена Магди

Про АТО, імпотенцію української влади, президентські та можливі парламентські перегони, громадянське суспільство, експертне середовище та бажання політиків дослухатися до думки експертів. Про вплив ЮВТ на політику уряду та її роль в Україні після Майдану. В передачі "Майстерня" з політичним експертом Евгеном Магдою.
 
Критерії горливості

Критерії горливості

Як зрозуміти чи є горливим я, мій ближній? Чи можемо горливістю назвати екстремізм та тероризм фанатиків? Як відрізнити горливість справжню від фальшивої? Про це в передачі "Школа лідерства з оттцем Олегом Кондратюком.

Канонізація двох пап

Канонізація двох пап

Ось вже розпочався зворотній відлік до безпрецедентного явища – вперше в історії Католицької церкви канонізують двох пап одразу – Йоана ХХІІІ та Йоана Павла ІІ. Йоан Павло ІІ, папа, що увійшов в історію, як перший папа, котрий показав нам приклад прощення, вперше в історії публічно перепросивши за гріхи Католицької церкви, та простивши свого «горе-вбивцю» Мехмета Алі Агджу. Кароль Войтила, поляк, котрий зробив Католицьку церкву дійсно вселенською, розширивши її горизонти своїми відвідинами питомо «некатолицьких» територій. Також відбудеться канонізація Папи Йоана ХХІІІ, про якого можливо менше є відомостей в ЗМІ, але це той папа, котрий був обраний, як проміжний, а звершив повне оновлення Церкви, скликавши ІІ Ватиканський собор. Джузеппе Ронкаллі –  папа, котрий спричинився до врегулювання Карибської кризи і в часи двох Світових воєн закликав до миру. Той, котрий добився звільнення Патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого та з яким навіть лідер тоталітарного СРСР Микита Хрущов був в діалозі. На офіційному сайті канонізації двох пап, http://2papisanti.org/ подані цитати, які характеризують їх життєву позицію їх переконання, так от Йоан ХХІІІ, увійшов в пам’ять зі своїм закликом: «Пропагувати, заохочувати, приймати діалоги на всіх рівнях і у всі часи, це правило мудрості і розсудливості, яка приносить благословення неба і землі».  Тож в «Рецептах життя» про  «Доброго папу» Йоана ХХІІІ та Йоана Павла ІІ «Папу миротворця». Гості ефіру, головний редактор греко-католицького аналітичного журналу «Патріярхат» Анатолій Бабинський, та директор християнського видавництва «Свічадо» Богдан Трояновський.
 
Виховання винахідливості. Метод аналогії

Виховання винахідливості. Метод аналогії

Які методи розвитку є найбільш ефективними для дітей? В чому полягає метод аналогії? На яких прикладах можна продемонструвати метод аналогії? Чи можна розвивати природні здібності чи справа виховання - просто розкрити існуючий потенціал? Про це та інше в передачі "Виховуємо генія разом" з Олександром Губенком, кандидатом психологічних наук, головним редактором журналу "Обдарована дитина".
 
Воскресіння та жінки

Воскресіння та жінки

Ісус найпеше об'явився жінкам. Чому? Адже свідоцтво жінок нічого не вартувало в тому суспільстві? Жінки емоційні, говіркі. Вони люблять поділитися, не можуть тримати щось в собі. Частіше вони, а не чоловіки, сповідаються в пліткуванні. Ці риси, які часто ми заносимо в мінус, зробили можливим якнайшвидше розповсюдження Євангелії. Отець Віталій Козак в часі денної катехизи пропонує поруч із 8 березня особливо вшановувати жінок в день Воскресіння Господнього, бо саме через них об'вився Ісус.

Помічати красу

Помічати красу

В передачі "Точка відліку" ми говорили з художником, письменником, пастором Церкви "Ранкова Зоря" Костянтином Шаповаловим. Наш герой став професійним художником, картини якого знаходяться в галереях Києва та Одеси, вже в зрілому віці, сформованою людиною, будучи пастором та автором 20 книг. Як не загубити свою мрію, не закопати свій талант і попри зайнятість та поважність обов'язків постійно шукати, розвиватися. Про це - в передачі "Точка відліку" з Костянтином Шаповаловим.
 
Християнство і війна

Християнство і війна

Якщо поглянути на історію людства, то її, без перебільшення, можна назвати історією воєн і невеличких прогалин миру. Хоча, чи знайшовся б в історії хоч рік, коли ми могли констатувати, що світ прожив без воєн, навіть локальних? Христос, прийшовши в світ, дав нам особливу настанову миру, яка полягає в особистому гармонійному стосунку до Бога, до самих себе, до інших та до всього творіння. Мир є одним з ключових понять Христової Благовісті: «Мир вам!»,  «Мир залишаю вам, мій мир даю вам». Та коли ми говоримо про мир, чи маємо розуміння Божої благодаті, основаній на любові, чи просто цим словом окреслюємо відсутність війни. Не знаю, як кому, але я боюсь такого миру в якому  немає місця любові, в якому є раби і ті, хто силою свого війська встановлює  порядок життя з переліком дозволів  і заборон. Я боюсь миру в якому існують тирани, боюсь миру в якому попирається правда Божа. І це не поодинокі думки.  Ще Тома Аквінський, Августин, Стефан ІІІ висловлювали концепцію «справедливої війни».   Але суспільство ХХІ століття, оговтавшись від останніх двох Світових воєн, ставить дипломатію і можливість домовитись, навіть понад справедливість. То ж справедливість чи мир? Правда чи «аби не стріляли». Ось в чому питання…



"Майстерня" Анатолія Калюжного

"Майстерня" Анатолія Калюжного

В передачі "Майстерня" Анатолій Калюжний, Єпископ Собору незалежних євангельських церков України і пастор церкви «Нове Життя» в Києві говорив про Майдан, важкий вибір говорити правду, діалог з іншими християнами на Майдані і поза ним. 
"... В ефірі громадського телебачення в ніч на 18 лютого, коли ведучий запитав  чи іти на Майдан чи залишатися вдома в умовах жорстокого відстрілу людей снайперами, залишив кожного судити по своїй совісті. Після ефіру, повернувшись додому, побачив синів, які збиралися на Майдан. Спробував зупинити, заборонити. Вони сказали: "Батьку, адже сам говорив, що треба вирішувати це питання по совісті". Тоді я одягнувся і пішов з ними" - Анатолій Калюжний в передачі "Майстерня".
 
Похвала Острозькому

Похвала Острозькому

Місто Острог, невеличкий райцентр Рівненської області, є без заперечень одним з тих місць побувати в якому просто зобов'язаний кожен хто цікавиться українською історією. Адже це – столиця князів Острозьких, славетного роду, який дав нам не одного мецената і полководця. Тут є все що треба туристові – і старовинний замок (півтори штуки) з чудовими музеями, і кілька древніх храмів, і потужний монастир-фортеця, і мальовничі руїни, і славнозвісна Острозька Академія. Видно що місто пишається своїм минулим і не забуває його. Один з свідків цьому – пам'ятник князям Острозьким, який прикрашає центральну площу Острога. Композиція його складається з фігур трьох найвідоміших постатей з цього роду. В образі монаха зображено князя Федора Острозького, який, добре повоювавши, завершив свої дні монахом в Києво-Печерській Лаврі. 

Октава Пасхи: вчимося святкувати

Октава Пасхи: вчимося святкувати

Пасха - одне з найбільших свят. Передує святу 40-денний піст, в перод якого християни готуються до зустрічі із воскреслим Ісусом Христом. В цей період вони мають змогу брати участь у великопісних реколекціях, брати постанови, практикувати духовні вправи. І якщо з підготовкою до Великодня більш-менш зрозуміло, то чи так же добре ми усвідомлюємо як потрібно переживати саме свято? На це питання відповідає директор Інституту релігійних наук ім. Святого Томи Аквінського о. Войчех Сурувка у передачі "У Ваших намірах".
 
"Майстерня" Генадія Мохненка

"Майстерня" Генадія Мохненка

Після стрілянини в Маріуполі: "...діти залізли мені на коліна. Вони були перелякані. Мені вдалося їх заспокоїти положити спати. Сам не заснув до світанку..."
Щодо велотуру Росією: "...після велотуру сотні сімей усиновили сиріт, а тисячі готуються до цього".
Щодо Майдану і війни: "Автоматом можна розірвати серце, а не спасти..." "...Немає різниці які біси візьмуть гору: європейські ліберальні чи авторитарні російські..."

Горливість

Горливість

Освячення людини неможливе без горливості. Це найперша умова для розвитку людського духу. Горливість або "гарячість" духу виражена грецьким поняттям "зелос". Що це таке? Як бути гарячим? Це і є тема передачі "Школа лідерства" з отцем Олегом Кондратюком.
 
Прем’єра програми «Християнство сьогодні»

Прем’єра програми «Християнство сьогодні»

«Що робити з Росією», питання, яке ставлять перед собою зараз всі. Але відповіді різняться. Як на це питання відповідають в УПЦ, про це говорили з гостем і співведучим Юрієм Чорноморцем – доктором філософських наук, провідним сучасним українським теологом та філософом.







Ісус сходить до пекла

Ісус сходить до пекла

В ранковій катехизі отця Костянтина Морозова говорили про тайну сходження Ісуса до пекла. Що це означає? Чому Ісус туди спускається? Кого він зустрічає у відхлані? Отець Костянтин також дав нам поради щодо приготування та переживання Страсної П'ятниці та наголосив на важливості таїнства Примирення в ці дні.
 
Культура рабства

Культура рабства

В передачі "Запилена святість" ми продовжуємо розгляд екстремальної історії вбивства моавського царя Еглона. Сьогодні зупинимося на реакції слуг Еглона, коли вони дізналися про смерть свого господаря. Вони почали метушитися. Як довго вони метушилися? До смерті? Чому вони не скористалися можливістю в стані загальної метушні вирватися на свободу? Що означає постава раба? Які риси сучасного суспільства вказують на поширеність культури раба сьогодні? Про це та інше в передачі "Запилена святість".
 
Вперта дитина

Вперта дитина

Що робити з впертою дитиною? Чи завжди впертість це погано? Як говорити "ні" дитині, не ображаючи її? Про це та інше в передачі "Важко бути дитиною" з психологом Юлією Бойко.
 
Першість Риму

Першість Риму

Чому католики висловлюють претензію на першість Єпископа Риму над усім християнським світом? Що означає апостольське правонаступництво і як воно діє? Чому визнання першості Риму усіма християнами принесе добро їм самим? Про це та інше в катехизі отця Романа Лаби, доктора теології.
 
Нічна Хресна дорога

Нічна Хресна дорога

Парафія Воздвиження Хреста на Святошині організувала Хресну дорогу з рідної парафії до катедрального собору святого Олександра в Києві вночі. Цілу ніч молільники ішли Києвом, зупиняючиь на стояннях біля різних церков. Вночі їх прийняли в Інституті Фоми Аквінського на Лук'янівці, в парафії Святого Василя Великого УГКЦ на Львівській площі і в Михайлівському соборі. Таким чином Хресна дорога мала іще екуменічний  вимір. Про це та інше в передачі "Точка відліку" з організатором молитви Олександрою Зуєвою.

Культура у світлі Майдану

Культура у світлі Майдану

В передачі "Історичні діалоги" говорили з Миколою Марусиком, співголовою та засновником об'єднання Мистецька платформа. Ведучий: Володимир Іванченко.

Герої віри?

Герої віри?

Минули дні молоді в Києво-Житомирській дієцезії. "Радіо Марія" з радістю представляє катехизу отця Романа Лаби, виголошену в храмі святого Яна з Дуклі. Поважні герої віри Авель, Енох, Ной, Авраам, Давид, життя яких навіює трепет та повагу, в катехизі отця отримали кумедні комічні нотки. Неординарний десакралізований погляд на життя святих викликає симпатію та посмішку. Насолоджуйтесь.

Гетьман Сагайдачний

Гетьман Сагайдачний

Коли нещодавно Росія розпочала проти нас війну, в хід пішли не лише зелені чоловічки без шевронів та прапорів, а ще й пропаганда. Пропаганда ця складалася і з давніх штампів, і з брехні нового ґатунку. Давні штампи – це хоча б постійні згадки про те що Західна Україна завжди була іншою ніж Східна, що козаків там бачили лише на картинках, і галичани взагалі не мають права співати «і покажем що ми браття козацького роду». А серед новочасної брехні модна згадати брехливу новину про те що флагман українського флоту фрегат «Гетьман Сагайдачний» нібито підняв Андріївський прапор і перейшов на бік Росії. Моряки фрегату одразу відреагували на цю брехню і вишикувались на палубі у вигляду літер «юа».

Школа духовності. Кризи

Школа духовності. Кризи

В "Школі лідерства" отця Олега Кондратюка ми говоримо про внутрішнє духовне життя. Ця передача присвячена темі криз. Чи нормально, що християнин впадає в дуовні кризи? Як їх уникати? Як переживати кризу по-Божому? 
 
«Суперкнига» повертається! Про легендарний мультфільм в «Рецептах життя»

«Суперкнига» повертається! Про легендарний мультфільм в «Рецептах життя»

«Суперкнига» - це захоплюючий мультиплікаційний серіал який всім пам’ятається ще з дитинства. Головні герої - Кріс , Джой і їх друг робот Робік – нас переносили в анімаційний світ Книги Книг. Але з 1981 року, коли вперше вийшла «Сеперкнига» в телевізійний проказ, змінились діти, змінилось їх сприйняття, діти звикли до іншого типу анімаційної графіки, до інших образів і подачі. Тому в програмі «Рецепти життя» ми вирішила поспілкуватись з тими хто пропагує в Україні саме оновлений давно люблений всіма мультик  легенду. Мультик, який підкорив  понад 500 мільйонів глядачів у більш ніж 106 країнах світу. Мультик, що перекладений на 43 мови світу. Над новими серіями якого працювали сценаристи і режисери - лауреати премії «Еммі», на рахунку яких такі мультфільми, як «Мулан» , «Король Лев» і «Красуня і чудовисько».  Розмову вели з Віталієм (віце-президентом асоціації «Еммануїл») і Людмилою (керівником проекту «Суперкнига») Стебенєвими подружжям, яке познайомилось в роботі над цим проектом і продовжує займатись вихованням духовно здорового суспільства.

 
Психологічна аптечка. Профорієнтація

Психологічна аптечка. Профорієнтація

В передачі "Психологічна аптечка" психологи Людмила Гридковець та Олена Світлична попри небезпеки війни говорили про життя у мирі, про майбутнє, про професію для наших дітей. Яким чином їм та батькам вибрати фах?
 
Шлях навернення

Шлях навернення

На питання чи не важко йому навертатися, чи хочеться відпочити від безперервного навернення отець Олег відповідає так: "А чи втомлюєтеся ви бути здоровим чи набридає вам стан, коли нічого не болить і не муляє?" Важко заперечити. В останньому випуску "Школи лідерства - школи духовності" отець Олег Кодратюк ділився досвідом навернення. 

Фильм Ной «Noah» Дарена Аронофскі. Християнський погляд.

Фильм Ной «Noah» Дарена Аронофскі. Християнський погляд.

Сьогодні тільки лінивий не сказав свою думку щодо фільму Ной «Noah» режисера Дарена Аронофскі. Ми не ліниві, тому сьогодні в програмі «Рецепти життя», говорили про християнських погляд на «голлівудський» біблійний потоп. Гостя програми Ольга Герасименко.
Першість Папи Римського

Першість Папи Римського

На цій світлині ми бачимо, як митрополит Пергамський Зізіулас (Грецька Православна Церква) цілує руку римському папі, а в денній катехизі отця Романа Лаби ми говоримо про першість Папи Римського серед усіх єпископів, порівнюючи її з першістю Петра серед апостолів. Цікаво, що в першому тисячолітті серед отців та вчителів Церкви не було сумнівів щодо цієї першості. Запитання і суперечки з'явилися після розколу єдиної Церкви в 11 столітті. ВІдповіддю на ці можливі питання буде катехиза отця доктора Романа Лаби.
 
Катехиза про сповідь

Катехиза про сповідь

В ранковій катехизі отця Андрія Бачинського говорили про сопвідь. Це дар і таїнство, але часто стає просто формальністю чи щорічним обов'язком християнина. Бодай би 1 раз на рік, перед Пасхою, Церква заохочує сповідатися. Про сповідь, духовне керівництво та багато цікавих деталей щодо цього таїнства - в катехизі отця Андрія Бачинського.  
 
Активність мирян в Церкві

Активність мирян в Церкві

В передачі "У ваших намірах" з отцем Олександром Коцюром ми говорили про ініціативу серед мирян в парафії. Як її досягти? Як підтримувати? Що робити активним людям, які хочуть служити в Цекрві, але наражаються на критику зі сторони священства, а то і заборону робити будь-що в парафії? Чи дійсно в Католицькій Церкві миряни є "дійовими особами"? Що заважає віруючим світським посісти місце партнерів священства, співідповідальних за місію Церкви?