Слухати Радіо

Зараз в ефірі

13:00

Трансляція Літургії з Гарнізонного храму свв. апостолів Петра і Павла м.Львів

В ефірі

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:20

Дитяча катехиза

15:45

В Родині Радіо Марія

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

23:00

Слово на кожен день

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

ІСПИТ СУМЛІННЯ. "Це слухання Бога та розпізнання Його присутності у моєму житті", - отець Кшиштоф Бузіковський

Поділитись з друзями
Іспит сумління - частина 1. "Гріх буде нас постійно оскаржувати, осуджувати, адже сатана постійно займається цим перед Богом", - місіонер-облат Непорочної Діви Марії, отець Кшиштоф Бузіковський (м. Обухів).
Слово "іспит" хоч і не позитивну має асоціацію, але в першу чергу, це молитва. Іспит - це особиста зустріч між Богом і мною, з Тим, хто є джерелом любові та мною.

Доторкніться рукою до серця, відчуйте, як воно б'ється. Про що воно нам говорить? Серце вказує, що його життя підтримує Бог. Воно стверджує, що є Той, хто піклується про мене та любить щоденно, щохвилини. Іспит совісті - це зустріч, подія відносин де змістом молитви є те, що відбувається між Ним і мною.

Тут мова йде не про іспит людини із самим собою. Адже часто ми думаємо, що залишилися наодинці з гріхом, падінням, слабкістю, помилками та невдачами. Перший іспит сумління - це не обрахунок свого життя, але зустріч із Творцем. Якщо негативно будемо ставитися до цієї справи то довго не витримаємо.

Той, хто постійно сповідається в одного отця зрозуміє про що йде мова. Я, на сповіді, коли вже все сказав, промовляю, що більше гріхів не пам'ятаю. А коли піднімаюся з колін то запитую отця про наступну сповідь. Річ у тім, що я не планую нагрішити в майбутньому, але усвідомлюю, що слабкий.

Як ми думаємо про себе - так і ставимося до себе. Як думаємо про інших - так до них і ставимося. Це обов'язково проявиться у наших словах та поведінці.

Гріх буде нас постійно оскаржувати, осуджувати, адже сатана завжди займається цим перед Богом. Тут лукавий постійно хоче переконати Бога перестати нас любити. Саме тому ми часто переживаємо страх в думках, що нас можуть перестати любити. Потреба любові - це наша найбільша важливість, яку хоче поставити під сумнів диявол, що стверджує, мовляв, ти вичерпав усі шанси і Бог від тебе відвертається. Коли проходимо іспит сумління часто можемо переживати спокуси та сумніви від лукавого. Сприймати себе злою та негідною людиною - мета сатани.

Молитва - це відносини, що розпочинаються від слухання. Іспит сумління - це слухання Бога та розпізнання Його присутності у моєму житті. Це молитва розпізнання істини мого життя. Не того, що говорить сатана чи інші люди, а того життя, яким воно є перед Господом Богом. У кожному із нас можна знайти те, за що можна відкинути особу, але Бог не зупиняється на цьому, а деє простір любові для кожного.

Часто ми робимо іспит сумління не належним чином, адже саме переляк, страх закриває мене на правду щодо самого себе. Погляньмо на правду, що навколо, адже як сонце, що дня піднімається над кожним із нас, так і правда.

Ми маємо вчитися приймати факт, що хтось мене любить. І ніщо не змінить цієї любові. Це як дитина, яка вчиться ходити. Так і я, маю вправлятися у щоденному усвідомленні, що є Той, хто мене любить і ніхто не виконає за мене цієї праці. Тут потрібно постійно навчатися не тільки інтелектуально, але й практично.

Тому, іспит совісті - це про відносини з Богом. І яке моє слухання - таке й розпізнання, яке розпізнання - такі й вчинки, а які вчинки - таке й життя. Тож, нам варто постійно вчитися усвідомленню, що Бог мене любить. Це схоже на зустріч із Богом у своїй оселі. 

Місіонер-облат Непорочної Діви Марії отець Кшиштоф Бузіковський (м. Обухів)

Слухати інші програми:

Відгуки

"Чому ми називаємо Діву Марію Царицею і Матір'ю милосердя?" - відповідає сестра Каміла Кармалюк

"Чому ми називаємо Діву Марію Царицею і Матір'ю милосердя?" - відповідає сестра Каміла Кармалюк

Сестра Каміла Кармалюк, настоятелька Вікаріату Архангела Михаїла зі Згромадження Малих Сестер Непорочного Серця Марії провадить катехезу про Пресвяту Діву Марію Царицю і Матір Милосердя.
Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Історія життя та покликання автора численних програм на Радіо Марія брата Збігнєва Савчука (орден братів менших капуцинів, м. Красилів).
Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж розповідає про головні свята єврейського народу в циклі програм: "Юдейські свята".
"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.