Слухати Радіо

Зараз в ефірі

12:20

Хресна Дорога

В ефірі

Св.Літургія з храму Успіння Пресвятої Богородиці (Страдч)

14:00

Хресна Дорога

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:10

Новини

17:20

Голос народу, голос Божий

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

18:00

Молитовна лінія

19:00

Св.Літургія з Катедри св. Олександра (Київ)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

"У Бога немає інших рук допомоги, окрім наших. Цінуйте себе та інших", - психолог Ольга Плетка

Поділитись з друзями
В ефірі кандидатка психологічних наук, старший науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології, член ради правління Національної психологічної асоціації, психолог Ольга Плетка. "Учасниками бойових дій можуть бути не тільки військовослужбовці, а й мирні мешканці, які проживали біля, чи в зоні, бойових дій, або були в окупації. Психологічна допомога буде потрібна багатьом".

Війна триває вже десятий рік, а повномасштабне вторгнення - це лиш загострена частина цієї війни. В цих умовах ми стали свідками жертовності людей, які намагаються всіляко допомогти та побачили, що є люди, які намагаються нажитися на біді, - розповідає психолог Ольга Плетка.

Під час бомбардувань ми зрозуміли цінність побажання мирного неба. Сьогодні не можна осуджувати тих, хто залишився, та тих, які поїхали за кордон рятуючи життя. Після війни нам ще доведеться багато працювати над травмами та болями людей.

Війна залишиться не тільки в нашій пам'яті, а ще й в нашому тілі: болем, уламками від бомб тощо. Якщо не працювати над своїм здоров'ям, ці переживання можуть перейти в фізичні хвороби. Варто знати, що учасниками бойових дій можуть бути не тільки військовослужбовці, а й мирні мешканці, які проживали біля чи в зоні бойових дій, або були в окупації. Психологічна допомога буде потрібна багатьом і сподіваюся, що держава допоможе нам в цьому.

Бійці, які виконували бойові завдання, повернуться в мирне життя виконавши свій обов'язок. Військовослужбовці пройшли курс військової підготовки та певний час були включені, зосередженні на процесі війни. Уявіть собі, як захисник повертається в мирне життя де немає обстрілів, високого рівня небезпеки щомиті... Тут кожен із нас має розуміти, що ця людина пережила пекло бомбардувань та вижила. Він змінився, але повертаючись додому бачить, що інші люди не змінилися. Тут, учаснику бойових дій, потрібно перебудуватися до нормального життя, що буває нелегко. Відновитися бійцю допоможуть центри реабілітації для військовослужбовців. Саме тому рекомендовано бути уважними до своїх слів та розмов, адже можна ненароком образити чи знецінити людину, яка покинула зону бойових дій.

Як нам навчитися сприймати воїнів поважливо та шанобливо? Будьте обережні з героїзацією, адже захисник може вважати, що просто виконав якісно свою роботу, віддав свій борг Батьківщині та повернувся додому.

Завдання психологів сьогодні - навчити психологічній грамотності населення та бійців. Військовослужбовці мають усвідомлювати, як їм бути в мирному житті та як розмежувати лінію бою з лінією мирного життя. Перехід до нового життя може бути кращим коли людина працює з психологом.

В Україні працюють групи підтримки військовослужбовців. Наприклад, громадани, які постраждали від війни можуть зателефонувати на гарячу лінію Національної Психологічної Асоціації  0 800 100 - 102

Якщо людина не може нормально спати протягом тижня чи бачить страшні картини в уяві - рекомендовано негайно звернутися про допомогу до фахівців. Або, наприклад, людина, ні з того ні з сього, починає кричати, а потім замовкає (перебуває в емоційних гойдалках) чи зявляються панічні атаки - це також сигнали, що потрібно звернутися до фахівців.

В умовах війни багато людей перебувають в стані депресії. Особа може переживати втрату житла, рідних та не справлятися з болем втрати. Тут також потрібна допомога лікарів чи психотерапевта. Ще один випадок, на який варто звернути увагу - це коли людина відмежувалася від реальності та нехтує безпекою.

У Бога немає інших рук окрім наших. Якщо хтось веде себе експертно по відношенню до іншої людини то таким чином він ніби займає місце Бога, який знає як краще жити комусь своє життя. Наприклад, коли особа з благими намірами повчає когось, як потрібно діяти, чи краще потрібно робити. Це коли людина на вулиці повчає безхатченка, картає його, але не робить корисної дії. Спочатку рекомендовано розібратися у своєму житті, цінностях та проявах. Полюбити іншого ми зможемо тільки тоді, коли полюбимо себе. Турбуйтеся про себе, інших людей та  землю, яка вас годує. Цінуйте себе!

Кандидатка психологічних наук, старший науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології, член ради правління національної психологічної асоціації, психолог Ольга Плетка.

Слухати інші програми


Відгуки

Святий Йоан Ліствичник та повчання про зцілення від наслідків гріха

Святий Йоан Ліствичник та повчання про зцілення від наслідків гріха

Про одного із найбільших подвижників Церкви - Йоана Ліствичника - розповідає священник парафії Володимира та Ольги УГКЦ, викладач богослов'я в Українському Католицькому Університеті (м. Львів), отець Олег Кіндій.


"П'ята заповідь наголошує, що людське життя священне", - отець Руслан Михалків

"П'ята заповідь наголошує, що людське життя священне", - отець Руслан Михалків

Про пʼяту Божу заповідь розповідає ректор Вищої Духовної Семінарії Пресвятого Серця Ісуса у Ворзелі, отець Руслан Михалків. 
Господь дав мені обітницю: "Лишайся в Україні та будеш щасливим", - отець Костянтин Морозов

Господь дав мені обітницю: "Лишайся в Україні та будеш щасливим", - отець Костянтин Морозов

Історія покликання отця Костянтина Морозова з ордену Братів Менших Капуцинів, м. Київ.
Святий Іриней про первородний гріх.

Святий Іриней про первородний гріх.

Роздумуємо над 15 -17-м пунктами Епідейксису: "Первородний гріх". Автор програми, отець Енріке Лопес Імбернон. 9 катехиза із серії програм: "Святий Іриней. Доказ апостольської проповіді".

Бог, людина, диявол: звідки походить страждання?

Бог, людина, диявол: звідки походить страждання?

Про природу страждання та місце людини говорить брат-францисканець Микола Орач з Парафія Преображення Господнього в місті Бориспіль.