Слухати Радіо

Зараз в ефірі

19:00

Вечірній ефір

В ефірі

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Розмова з екзорцистом

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

02:50

Біблійні читання

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Житія святих

Уникайте торгу з Богом! Піст, як елемент молитви неможливий без покори, - брат Микола Орач

Поділитись з друзями
Про що важливо пам'ятати під час посту та молитви? На запитання відповідає брат-францисканець Микола Орач. Парафія Преображення Господнього м. Бориспіль.
Від подружжя зі спільноти неокатехуменату, почув повчальну історію. Якось їхня донька захворіла. У неї на ногах з'явилися болючі виразки, що поступово призвело до втрати рухомості. Оскільки численні лікарі не змогли поставити діагноз то батьки підійшли до уздоровлення дитини з духовної сторони керуючись словами Ісуса: "Цей рід (злий дух) можна вигнати лише молитвою і постом". Матвія 17:21

Отже, подружжя вирішило тримати піст на хлібі та воді, обов'язковою також була сповідь. Вже через 8 днів дівчина була уздоровленою. Це свідчення віри, молитви та посту, що призвело до звільнення від духа, який мучив дитину. Сьогодні, ми бачимо подібну ситуацію, адже суспільство зранене ненавистю та війною. Тому ми просимо Бога про зцілення від нанесених ран, про уздоровлення від злого духа війни.

Під час посту уникайте торгу з Богом. Мова йде про бартер чи обмін по типу: "я тобі, Боже, піст, а Ти мені вирішення проблем". Так краще не робити. Піст, як елемент молитви неможливий без покори. Пам'ятаєте, як молився Христос в Гетсиманському саду? "Але Твоя воля нехай буде, Отче, а не Моя". Тож, розпочинаючи піст, до котрого нас запрошує Церква, намагаймося уникати торгів з Богом через ризик схибити в крайнощі.

Про піст, що подобається Богу дізнаємося у пророка Ісаї 58:6-14

Ні, не такий піст Я вибрав! — говорить Господь. Але звільни всякі кайдани неправедності, розв’яжи вузол насильних угод, відішли побитих на свободу і порви всяку неправедну розписку. 

Розділи з голодним свій хліб, а бідних, які без даху, введи у свій дім. Якщо побачиш нагого, зодягни, і не погордуй родичем з твого потомства.

Тоді проб’ється твоє ранкове світло, і швидко зійде твоє зцілення, і перед тобою піде твоя праведність, і Божа слава огорне тебе. 

Тоді закличеш — і Бог тебе вислухає. Ще, коли ти говориш, Він скаже: Ось Я! Якщо відкинеш від себе кайдани і посягання рук, і слово нарікання, 

і даси голодуючому хліба від усієї своєї душі, і наситиш пригнічену душу, тоді твоє світло засяє в темряві, і твоя темрява буде як полудень.

І твій Бог буде завжди з тобою. І наситишся так, як бажає твоя душа, і твої кості погрубішають, і будеш, як напоєний сад, і як джерело, в якому не забракло води. 

І твої вічно пустинні місця забудуються, і твої основи будуть вічні — з роду в рід. І назвешся відбудовником мурів, і принесеш спокій стежкам, що в середині. 

Якщо повернеш свою ногу стосовно субот, щоб не чинити своїх бажань у святий день, і назвеш суботи радісними, святими для твого Бога, не піднімеш свою ногу на діло, і не викажеш у гніві слово зі своїх уст, 

а будеш надіятися на Господа, то Він підніме тебе на вершину добробуту землі й нагодує тебе спадком Якова, твого батька. Адже Господні уста це сказали!


Господь закликає до навернення, що є причиною та наслідком посту. Слово Боже нагадує, що корінь страждань знаходиться в наших гріхах. А тепер проаналізуйте, чи дійсно наше суспільство знаходиться сьогодні близько біля Бога? І в першу чергу проаналізуйте наших парафіян...

В Біблії читаємо історії, коли народ багаторазово віддалявся від Бога чим притягував біду та війни... І так тривало до тих пір, поки люди не згадували про завіт з Богом до котрого варто повернутися.

Щось подібне відбувається сьогодні з нашим суспільством, що переживає наслідки вигнання Бога з життя. Здавалося, що війна мала б навернути до Творця, але ні... Щоденні новини про корупцію, обман, зрада, шкідливі віяння із заходу та підтримка цих течій можновладцями свідчать, що ми все більше віддаляємося, а не навертаємося. Тому,  для мене піст - це оплакування власних гріхів. Не ублажання Бога, а покута своїх та всього нашого народу провин.

Пам'ятаєте, як до Христа принесли на ношах паралізованого? Господь побачив віру його друзів і через них відпустив гріхи хворому. Парламентарі, які підтримують гріховний спосіб життя та деструктивні віяння цього світу немов би паралізовані прогріхами. Але Христос нагадує через віки, що цей рід звільняється тільки постом та молитвою!


Дозволь, щоб Царство Боже стало частиною твоєї душі через навернення та щиру покуту. А однією із важливих книг сьогодні най буде Біблія. Читання та міркування над Словом Божим допомагає краще зрозуміти Його погляд на життя і "тоді в Господа ти пізнаєш розкіш", Ісаї 58. 

Брат-францисканець Микола Орач. Парафія Преображення Господнього м. Бориспіль.


Слухати інші програми

Відгуки

Чому Церква встановлює придорожні каплиці?

Чому Церква встановлює придорожні каплиці?

У програмі "У Ваших намірах" отець Вальдемар Павелець розповідає про традицію встановлення придорожніх капличок. Священник пояснює, звідки бере початок це явище та яку роль відіграють придорожні каплички в житті спільноти віруючих.
"Пісня найбільше виражає мене та допомагає забути про все", - отець Максиміліан Подвіка

"Пісня найбільше виражає мене та допомагає забути про все", - отець Максиміліан Подвіка

"Щодня молився за своє призначення та зрозумів, що у розпізнанні покликання важливі такі складові: молитва, тиша та дослідження", — отець Максиміліан Подвіка з Ордену кармелітів босих.
"Коли вирішуємо проблеми - обираймо Бога, а не егоїзм", - отець Петро Франків

"Коли вирішуємо проблеми - обираймо Бога, а не егоїзм", - отець Петро Франків

Отець Петро Франків говорив про силу та міць, які приносять справжнє щастя.
"Без покаяння людина стає невільником гріха", - отець Григорій Рогацький

"Без покаяння людина стає невільником гріха", - отець Григорій Рогацький

Про єдність з Богом до якої закликає нас Богородиця розповідає отець Григорій Рогацький, зі згромадження Воплоченого Слова, УГКЦ, Івано-Франківськ. "Ми повинні постійно бути готовими з чистою душею перейти до вічності".
"Діва Марія закликає кожного побачити себе в Бозі", - отець Рафал Мишковський

"Діва Марія закликає кожного побачити себе в Бозі", - отець Рафал Мишковський

Про спомин пресвятої Діви Марії Фатімської та молитву кожного із нас розповідає отець-кармеліт Рафал Мишковський.