Слухати Радіо

Зараз в ефірі

19:00

Молитовна лінія

В ефірі

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Житія святих

23:00

Акафист

23:40

Святий дня

23:50

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Недільні читання

01:40

Духовні читання

02:00

Непісні розмови

02:50

Біблійні читання

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

ДАР МОВ. Застосування та функція

Поділитись з друзями
Дія та присутність Духа святого в нашому житті. Друга катехиза отця Юрія Зелінського про дар мов: застосування та функціональність. Слухати першу катехизу можна за посиланням тут
Чи дар мов є для всіх? Чи Бог хоче давати дар мов усім чи лише деяким людям? На перший погляд у вченні апостола Павла це питання виглядає неоднозначним. У 12 розділі 1 послання до Коринтян Павло згадує про мови й пророцтво поряд з іншими дарами і стверджує, що не всі християни отримують одні й ті ж дари (12, 29-30). Але в Першому посланні до Коринтян 14,5 Павло каже: «Я хочу, щоб усі ви говорили мовами, але ліпше, щоб ви пророкували». Потім, у тому ж розділі він каже, що дар говоріння мовами є доступний для кожного (14:23), так само й пророцтва (14:31). Як ми можемо розв'язати це, на перший погляд, протиріччя? Відповідь полягає в розумінні того, що дар мов має різні функції. 

Мови можуть служити: 1) знаком присутності Святого Духа (як в Діяннях, коли люди отримували Духа); 2) молитовною мовою для власного духовного зросту (1 Кор. 14:4,18); і 3) пророчим засобом звертання до зібрання, якщо супроводжується харизмою тлумачення (1 Кор. 14:5, 27-28). 

Павло вказує на те, що третє застосування дару мов, як звернення з повідомленням до спільноти (в супроводі тлумачення), стосується не всіх, в той час, як друге застосування дару мов як молитовної мови доступне для всіх. 

У день П'ятидесятниці, наприклад, апостоли, Пресвята Матір і багато інших людей (близько 120 осіб) «усі ... почали говорити іншими мовами, як Дух давав їм промовляти» (Ді. 2: 4). Але вони продовжували служити Господу найрізноманітнішими способами, використовуючи різноманітні харизми для збудування Тіла Христового. (З відповідей Доктринальної Комісії Міжнародної Служби Католицької Харизматичної Онови).

ОСНОВНІ ЦІЛІ МОЛИТВИ НА ІНШИХ МОВАХ, задумані Богом.

1) Молитва на інших мовах, щоб ми НАПОВНЮВАЛИСЯ ДУХОМ СВЯТИМ. Ти будеш наповнюватися Духом Святим у міру того, як часто та довго ти будеш говорити іншими мовами. Далі. Читаємо в Посланні до Римлян (5,5) про те, що відбуваєтся, коли наповнюєшся Святим Духом: «Любов Бога влита в серця наші Святим Духом, що нам даний.»

Важко прощати? - Важко. - Важко любити? - Теж важко. Але коли ми потрапляємо під вплив, під зливу Святого Духа, нам стає набагато легше. Любов Божа може вливатися у твоє серце! Ось чому люди, які були роками у сварках, скандалах та якихось розбіжностях, коли потрапляють під вплив Святого Духа, вони завжди хочуть примиритися, вибачитися, вирішити конфлікти з іншими. Чому? Тому що вони сповнюються Любов'ю Божою під час молитви на інших мовах.

Чи ми повинні мати такі самі почуття, як у Христа? – Повинні мати! Якщо ти матимеш спілкування зі Святим Духом, твоє серце наповнюватиме Божу Любов. Змінюватиметься твій характер. Дух Святий поступово очищатиме тебе і уподібнюватиме Ісусу!!! Яка ж чудова місія Святого Духа!

Чим більше спілкуватимешся зі Святим Духом, тим більше твоє життя перетворюватиметься на образ Христа. Зрозумійте раз на завжди:  ЗАКОН не змінює людей. Людей змінюють ВІДНОСИНИ, СПІЛКУВАННЯ ІЗ СВЯТИМ ДУХОМ!  Любов небесного Отця буде перетворювати тебе. Твій характер стане іншим. Твої відчуття стануть іншими. Замість запальності, злості, ненависті, любов, емпатія, співчуття, співпереживання, розважливість, мудрість. Замість нетерпіння з'явиться довготерпіння.

2) Говоріння на інших мовах для ПОВЧАННЯ. Слово «повчання» з грецької мови означає «будівництво». Що ж я будую?

- Коли я займаюся самоосвітою, я будую свою душу, свій розум.
- Коли я займаюся спортом, будую, укріплюю своє тіло. 
- Коли я говорю іншими мовами, я будую свій дух, своє серце!

Зустрічаються люди з могутнім духом. Ти відчуваєш, коли ти поряд з такою людиною, що має великий дух. Але ж він його будує щодня. Такі люди багато часу приділяють молитві на інших мовах.

Друзі! У кожну сферу життя нам потрібно внести духовну складову. Зверніть увагу, що Дух Святий – це Особа. Він має безліч думок про кожного з нас. Коли ти молишся на мовах невимовними зітханнями (стогонами), ти можеш використовувати і зрозуміти думки Святого Духа. У тебе іноді нема думок про себе самого, а в Нього завжди є думки про тебе. Саме думки характеризують особистість.І так: Молитва на інших мовах розвиває твій дух, будує твій дух, творить його! Ти отримуєш від Святого Духа повчання на рівні свого духа.

 3) "Отже, ЯЗИКИ Є ЗНАМЕННЯМ (ЗНАКОМ) не для віруючих, а ДЛЯ НЕВІРУЮЧИХ" (1Кор 14,22) Що таке знамення? Це щось надприродне, що змушує людину повірити у Бога. Нам не потрібно соромитися інших мов, тому що Біблія каже, що це знак від Бога.Є люди з таким способом мислення, що мають погляд, що не можна молитися так, щоб нічого не розуміти. Вони хочуть молитися лише розумом, щоб усе було зрозуміле, щоб вони контролювали кожне слово. Але Дух Святий говорить нам устами Апостола Павла, що говоріння іншими мовами є знаменням для невіруючих.

Отець Юрій Зелінський

Слухати інші програми 

Відгуки

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Я почув голос коли приймав ванну: "Чому ти тікаєш від життя?", - брат Збігнєв Савчук.

Історія життя та покликання автора численних програм на Радіо Марія брата Збігнєва Савчука (орден братів менших капуцинів, м. Красилів).
Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж про головні юдейські свята

Отець Володимир Кусьнєж розповідає про головні свята єврейського народу в циклі програм: "Юдейські свята".
"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

"Треба мати відвагу визнати, що ти недосконалий", - о.Віталій Козак

Отець Віталій Козак коментує щоденник святої Терези з Лізьє "Повість однієї душі".  Тема катехези стосується людської недосконалості.
Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Коли народилася Церква? - відповідає отець Міхал Бранкевич

Отець Міхал Бранкевич говорить про Пасху Ісуса Христа та пояснює сенс смерті та Воскресіння Ісуса Христа.
Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

Біси та біснуватість. Катехиза отця Романа Василіва

"Гадаринські біснуваті були під владою зла настільки, що через страх перестали мислити, як люди". Про ставлення людини до проблеми зла розповідає настоятель парафії Святої Анни УГКЦ, місто Борислав, отець Роман Василів.