Слухати Радіо

Зараз в ефірі

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

В ефірі

Св.Літургія з храму Христа Царя (Хмельницький)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:45

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Католицька енциклопедія

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

Горе тобі, Хоразине! "Те, що я в Церкві, ще нічого не означає, адже моє серце може бути кам'яним", - отець Гжегож Вавжиняк

Поділитись з друзями
Про що нам сьогодні нагадують міста Хоразин, Витсаїда, Тир і Сидон згадані Христом? В ефірі настоятель парафії Святого Івана Павла ІІ, РКЦ, м. Рівне, отець Гжегож Вавжиняк.
"Ісус почав докоряти тим містам, у яких відбулося найбільше Його чуд, за те, що не покаялися. «Горе тобі, Хоразине! Горе тобі, Витсаїдо! Бо якби чуда, що в вас відбулися, стали в Тирі й Сидоні, вони б давно покаялися у волосяниці та в попелі. Тому кажу вам: Тирові й Сидонові судного дня легше буде, ніж вам. Та й ти, Капернауме, чи піднесешся попід небеса? — Аж до аду зійдеш! Бо якби чуда, які в тебе відбулися, сталися в Содомі, він лишився б аж досі. Тому кажу вам: Землі Содомській легше буде судного дня, ніж тобі». Євангеліє від Матвія 11, 20-24.

Зазвичай паломники не їдуть у ці місця, адже до ХХ століття ніхто не знав де вони знаходяться. Лише нещодавно їх відкрили археологи. Деякі вчені називають ці міста "Євангельський трикутник". Христос, протягом своєї подорожі, діяв багато там, де зробив багато чудес, як читаємо в Євангелії. Це Слово звернене до нас та викриває гріхи людей, що навколо.

Хоразин. Ми не можемо сьогодні повністю знати, що значить ця назва, але в ній присутнє слово "вісник", а з арабської Хоразин перекладається, як "катехит". Місто знаходилося на півночі Галилейського озера де сьогодні там знаходиться каміння.
Місто Хоразин в Талмуді назване, як місто, відоме своїм збіжжям через високу врожайність полів. Звідси приносили жертву в Єрусалимський храм. Сьогодні археологи знаходять там рештки датовані ІІІ століттям від РХ. В VII ст це місто було вщент зруйнованим сильним землетрусом. Так здійснилося пророцтво Ісуса, який наголошував, що тут не залишиться каменя на камені.

Цікавий факт. Історики, досліджуючи Хоразин, не знайшли жодного символа, який би свідчив про присутнє там християнство. Із Євангелія ми читаємо, що жителі Хоразину не прийняли Христа, а проявили до нього байдужість.

Сьогодні ми маємо проаналізувати своє життя чи не стали ми, як мешканці Хоразину, байдужими до Його Слова. Детально перекладаючи слова Ісуса, щодо Хоразину, ми бачимо, що він плакав за цим містом, але не проклинав його. На противагу Хоразину, міста Тир і Сидон існують. Раніше в цих поселеннях проживали язичники.

Содом. Нам варто звернути увагу, що Содом було зруйновано не тільки за сексуальні гріхи, а за те, що вони не прийняли посланців Божих. Неприйняття, нехтування - більші за сексуальні гріхи содомітів.

Проблемою цих міст була пиха. Вада, характерна Тиру, Сидону, Хоразину, як і кожного із нас сьогодні - це бажання бути, як Бог. Про це багато пише пророк Єзекіїл.

Головне в нашому житті - це присутність Божого милосердя. Тому, нам важливо відкривати свої очі та відзначати діла, які Бог зробив у житті? Одна із хвороб душі, від якої дарує зцілення Господь - цинізм. А ми ж, інколи, приймаємо Божі дари висловлюючи претензії, нарікання. Ми, як те каміння Хоразину... Але правда полягає в тому, що ми бідні люди, і коли судимо інших то наше навернення стає паралізованим і ми тоді вже не йдемо за Ісусом Христом. Щось подібне відбулося і з цими містами, зокрема з Хоразином - багатим та заможним містом, жителі якого відкинули Слово Боже та не повірили в Христа, хоч і здійснив Він там багато чудес.

Отець Гжегож Вавжиняк - настоятель парафії Святого Івана Павла ІІ, м. Рівне.

Слухати інші програми


Відгуки

"Якщо ми дуже сильно прив'язуємося до чогось, Господь може забрати це від нас і дарувати іншим" - отець Віталій Козак

"Якщо ми дуже сильно прив'язуємося до чогось, Господь може забрати це від нас і дарувати іншим" - отець Віталій Козак

Отець Віталій Козак в час катехези дає поради, як навчитися відсторонюватись від речей зовнішніх та внутрішніх на прикладі святої Терези з Ліз'є.
Як навчитись довіряти Господу? - досвід Авраама в катехизі отця Кшиштофа Бузіковського

Як навчитись довіряти Господу? - досвід Авраама в катехизі отця Кшиштофа Бузіковського

Отець Кшиштоф Бузіковський продовжив цикл програм присвячених Аврааму.
"Я прийшла, щоб допомогти" - послання Богородиці у Венесуелі

"Я прийшла, щоб допомогти" - послання Богородиці у Венесуелі

Як об'являлася Діва Марія у Венесуелі? Отець Григорій Рассоленко розповідає про об'явлення Богородиці в різних країнах. 
Як готується Церква до святкування Великого Ювілейного 2025 року?

Як готується Церква до святкування Великого Ювілейного 2025 року?

Про підготовку Церкви до святкування Ювілейного року, що відбудеться у 2025 році розповідає отець Костянтин Морозов (орден Братів Менших Капуцинів, м. Київ).
Україна серед світових лідерів сурогатного материнства

Україна серед світових лідерів сурогатного материнства

Біолог-генетик, клінічний психолог, консультант з клінічної біоетики, голова ГО "Перинатальний хоспіс Слід Життя", сестра Служебниця Непорочної Діви Марії Юстина (Ольга) Голубець в ефірі Радіо Марія.