Слухати Радіо

Зараз в ефірі

17:45

Літургія годин (Бревіарій)

В ефірі

Св.Літургія з храму Христа Царя (Хмельницький)

19:00

Молитовна лінія

20:00

Заклик до Бердичівської Богородиці (Наживо)

21:00

Вечірній ефір

22:00

Катехиза

22:40

Духовні читання

23:00

Слово на кожен день

23:45

Літургія годин (Бревіарій)

00:00

Розарій

00:30

Катехиза

01:10

Католицька енциклопедія

01:40

Духовні читання

02:00

Катехиза

03:00

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

"Людина, яка забуває дякувати Богові за кожен дар - мов злодій, який посягає на чужу власність", - отець Володимир Куснєж

Поділитись з друзями
Друга програма на тему: "Піст та молитва в релігійних практиках юдеїв". Розповідає теолог-бібліст, священник Львівської архидієцезії Римо-Католицької Церкви, викладач біблійних дисциплін в інституті Святого Томи Аквінського, автор книги "Світ Біблії: подорож батьківщиною Ісуса Христа", отець Володимир Кусьнєж.
Цей цикл програм покликаний дізнатися про світ в якому жив Ісус Христос. Раніше ми говорили про релігійні практики юдеїв та їхню побожність. Зокрема, йшлося про молитву та дізналися про походження текстів Псалмів. Молитва літургійна, де бере участь спільнота, відбувалася у синагогах. Саме в рідному Назареті Ісус відвідав синагогу де проповідував. Також, апостол Павло всюди відвідував синагоги, адже євреї часто жили в діаспорі, а не тільки в Палестині. А храм діяв тільки в Єрусалимі і тільки тут відбувалися жертвоприношення. У синагогах, на противагу храму, відбувалося навчання юдеїв та практикувалася молитва.

Згодом почали з'являтися книги молитов  - сидур. Вони відображають давню практику досліджуючи яку ми можемо дізнатися, як молилися в час Ісуса Христа.

Молитва в синагозі мала за мету заповнити практику жертвоприношення оскільки храм знаходився далеко. Ритм молитви слідував щоденному жертвоприношенню в храмі - зранку та після обіду. Це було поставлено так, щоб євреї в усьому світі відчували єдність із храмом.

Згодом практика молитви стає більш демократичною. З виникненням мережі синагог в усьому світі вже світські люди, які досліджували Святе Писання та поважні в громаді могли очолювати чи провадити молитви. Навіть в синагозі Тору могла читати жінка, але за умови, що після неї Тору буде читати чоловік.

В Євангелії від Луки, розділ 4, читаємо, як Ісус приходить до рідного Назарету. Про Нього вже чули, як про відомого проповідника, цілителя. І одразу ж, в синагозі Його просять прочитати Тору, а потім Він проголошує проповідь. Тобто бачимо, що в службі Божій тоді вже брали участь світські люди. Сьогодні, коли ми приходимо до костьолу то також беремо участь у Службі Божій: співаємо, хтось читає Слово Боже, відбувається діалог священника та вірян, запитання та відповіді, а в кінці ми всі на завершення кажемо "Амінь". Таким чином підтверджуємо, що погоджуємося з вищесказаним.

ЗМІСТ МОЛИТОВ
Основні молитви в практиці юдеїв були Псалми та благословення.
Сьогодні благословення відбуваються устами священників для проголошення Божої ласки. В епоху Христа слово "благословення" мало інший сенс. Воно було синонімом  "прославлення Бога". "Я прославляю Тебе Отче неба і землі, що втаїв це від мудрих та розумних..."- Луки 10. Тобто тут , фактично Він сказав "благословляю".

У щоденній молитві юдеї прославляють Бога за предків, дякують за дар життя. Багато благословень містять прохання. Цікаво, що є прохання про дар знання, дар доброї покути, прощення гріхів, здоров'я тощо. Але вони закінчуються фразою прославлення Бога: "Благословенний Ти господи, котрий даєш ласку та примножуєш прощення".

Ми, коли заробляємо чи отримуємо здобутки, часто тішимося ними та собою. Людина, яка забуває дякувати Богові за кожен дар - мов злодій, який посягає на чужу власність. Ігнорувати це - ображати Власника та Подателя дарів.

Молитва Шма Ісраель відповідна до наших молитов "Отче Наш" та Вірую. Шма Ісраель проголошує єдність Бога та Його велич, що Він єдиний у цілому світі. А правила виконання цієї молитви настільки серйозні, що коли навіть змія обвила ногу то її не варто переривати.

МОЛИТВА ШМА ІСРАЕЛЬ

Послухай, Ізраїль! Вс-вишній - Б-г наш, Вс-вишній - єдиний!
Благословенне славне ім'я царства Його на віки віків!

І люби Вс-вишнього, Б-га твого, всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією суттю своєю.

І будуть ці слова, які Я заповідав тобі сьогодні, в серці своєму, і повторюй їх синам твоїм, і говори їх, як сидітимеш удома, перебуваючи в дорозі, лягаючи і встаючи; і пов'яжи їх як знак на руку твою, і будуть вони знаками над очима твоїми, і напиши їх на одвірках дому свого і на воротах своїх.

І буде так: якщо послухаєте Моїх заповідей, які Я даю вам сьогодні, [послухаєте], люблячи Вс-вишнього, Б-га вашого і служачи йому всім своїм серцем та всією душею вашою, то дам Я дощі землі вашої вчасно: дощ після сівби і дощ перед жнивами, - і збереш ти своє збіжжя, і вино своє, і масло олив своїх. І дам траву на полі твоєму для худоби твоєї, і будеш ти їсти досхочу. Бережіться, щоб ваші серця не піддалися спокусі, щоб не згорнули ви зі шляху і не служили іншим божествам і не поклонялися їм, інакше розгнівається на вас Вс-вишній і замкне небо, і не буде дощу, і земля не стане приносити свої плоди. І зникнете ви незабаром з лиця благодатної землі, яку Вс-вишній дає вам. Прийміть ці Мої слова серцем вашим і душею вашої, і пов'яжіть їх як знак на вашу руку, і будуть вони знаками вашими. І навчіть їм синів ваших, щоб ви всі вимовляли їх, сидячи в домі своєму, перебуваючи в дорозі, лягаючи і встаючи; і напишіть їх на одвірках дому свого і на брамах своїх, щоб ви та ваші сини жили в країні, про яку Вс-вишній клявся вашим батькам, [обіцяючи] дарувати [її] їм так довго, як довго існують небеса над землею.

І сказав Вс-вишній до Моше: Звернися до синів Ізраїлевих і скажи їм, щоб у всіх поколіннях робили вони собі китиці-цицит на кутках одягу і вплітали в кожну китицю-цицит блакитну нитку. І вона буде у вас в китиці-цицит, і побачивши її, ви будете згадувати всі заповіді Вс-вишнього і виконувати їх; і не будете блукати, зваблені серцем і очима вашими, які спокушають вас. Щоб пам'ятали ви та виконували всі заповіді Мої і були святі перед вашим Б-гом. Я, Вс-вишній, - Б-г ваш, що вивів вас із землі Єгипетської, щоб бути вашим Б-гом. Я, Вс-вишній, - Б-г ваш. (Істина).

Теолог-бібліст, священник Львівської архидієцезії Римо-Католицької Церкви, викладач біблійних дисциплін в інституті Святого Томи Аквінського, автор книги "Світ Біблії: подорож батьківщиною Ісуса Христа", отець Володимир Кусьнєж.

Слухати інші програми



Відгуки

"Якщо ми дуже сильно прив'язуємося до чогось, Господь може забрати це від нас і дарувати іншим" - отець Віталій Козак

"Якщо ми дуже сильно прив'язуємося до чогось, Господь може забрати це від нас і дарувати іншим" - отець Віталій Козак

Отець Віталій Козак в час катехези дає поради, як навчитися відсторонюватись від речей зовнішніх та внутрішніх на прикладі святої Терези з Ліз'є.
Як навчитись довіряти Господу? - досвід Авраама в катехизі отця Кшиштофа Бузіковського

Як навчитись довіряти Господу? - досвід Авраама в катехизі отця Кшиштофа Бузіковського

Отець Кшиштоф Бузіковський продовжив цикл програм присвячених Аврааму.
"Я прийшла, щоб допомогти" - послання Богородиці у Венесуелі

"Я прийшла, щоб допомогти" - послання Богородиці у Венесуелі

Як об'являлася Діва Марія у Венесуелі? Отець Григорій Рассоленко розповідає про об'явлення Богородиці в різних країнах. 
Як готується Церква до святкування Великого Ювілейного 2025 року?

Як готується Церква до святкування Великого Ювілейного 2025 року?

Про підготовку Церкви до святкування Ювілейного року, що відбудеться у 2025 році розповідає отець Костянтин Морозов (орден Братів Менших Капуцинів, м. Київ).
Україна серед світових лідерів сурогатного материнства

Україна серед світових лідерів сурогатного материнства

Біолог-генетик, клінічний психолог, консультант з клінічної біоетики, голова ГО "Перинатальний хоспіс Слід Життя", сестра Служебниця Непорочної Діви Марії Юстина (Ольга) Голубець в ефірі Радіо Марія.