Слухати Радіо

Зараз в ефірі

02:00

Катехиза

В ефірі

Меса

03:40

Розарій

04:00

Коронка до Божого Милосердя

04:20

Святий дня

05:00

Молитва

06:00

Дитяча катехиза

06:20

Голос народу, голос Божий

07:00

Меса

07:40

Дитяча катехиза

08:00

Святий дня

08:10

Житія святих

08:15

Слово на кожен день

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Трансляція богослужіння з Патріаршого собору УГКЦ

13:00

Акафист

14:00

Денний ефір

15:00

Коронка до Божого Милосердя

Об'явлення у Франції Катерині Лабуре та Максиміну і Меланії в Ла Салет

Поділитись з друзями
Сьогодні дізнаємося про Святих XVI століття, зокрема про об'явлення у Франції Катерині Лабуре у 1830 році, а також Максиміну та Меланії в Ла Салет 1846 рік. Про значущі об'явлення розповідає Духовний отець духовної семінарії у Ворзелі, отець Григорій Рассоленко.

Об'явлення Катерині Лабуре.

Катерина (1806–1876) народилась у французькому селі Фен-ле-Мутьє, у багатодітній католицькій сім’ї. Батько мав ферму, мати клопоталася по господарству.

1815 року сім’я залишилася без матері, а через три роки старша донька вступила в монастир шариток, тож уся господарська робота впала на 12-річну Катерину. Попри тяжку працю, дівчина була сумлінна й завзята, а кожну вільну хвилину використовувала на спілкування з Богом. Одного разу Катерині наснився старенький священник, який кликав її за собою. Лише через багато років вона впізнала в ньому святого Вікентія де Поля, засновника згромадження шариток, до якого вступила дорослою.

У 20 років дівчина допомагала братові в Парижі в їдальні для робітників, а згодом – у пансіоні для дівчат зі шляхетних родин. Зносила зневаги й упокорення, та не втратила можливості навчитись читати і писати, адже вдома не отримала освіти, а це було необхідною умовою для вступу в монастир. Завдяки заступництву рідних батько дозволив Катерині піти за голосом покликання. Чернече життя вона розпочала 1830 року в Парижі. У новіціаті отримала багато благодатей: містичні досвіди, споглядальну молитву, а передовсім – видіння Богородиці, Яка доручила їй важливе завдання. Катерина мала попіклуватися про виготовлення й поширення медальйона, який побачила у видінні. Невдовзі його стали називати Чудотворним медальйоном Пресвятої Діви Марії (спомин 27 листопада). Про благодаті й об’явлення Катерина розмовляла лише зі сповідником; про її посередництво у справі медальйона сестри дізналися лише перед самою смертю святої.

45 років вона, лагідна та доброзичлива, терпеливо служила в домі для людей похилого віку, відмовляючись бути настоятелькою. Пій ХІІ, канонізуючи її 1947 року, назвав Катерину «святою мовчання». Її тіло нетлінне.

Зображають святу в чернечому вбранні шариток. Атрибут – чудотворний медальйон.

Покровителька тяжкохворих, людей похилого віку.

Об'явлення в Ла Салетт, Франція: Максимін і Меланія. 1846 рік

Високо у Французських Альпах недалеко від Гренобля, знаходиться маленьке село Ла Салетт. Це місце тихе і безпечне, його захищають високі гори. І там на свіжому осінньому повітрі проводили свої дні 14 річня Мелані Метьюі Кальва одинадцяторічний Максиміан Жіро, вони займалися невеликою отарою худоби. Було 19 вересня 1846 року. Діти, на яких ніхто не звертав увагу, не знали, що Небо мало плани щодо їхнього життя, а через них і до всього світу.

Франція пережила свою Велику Революцію. Хоча сучасники проголосили ті часи Ерою Розуму, проте історія щодо цього дає більш скромну оцінку. Французська революція була названа епохою абсурду. Франція пережила революція, однак від того часу віра, проста віра звичайних людей, сильно похитнулась: її нищили політична велич, жадібність, скупість і багато інших людських вад, які нищили французське родинне життя. Доброта і гідність, взаємна пошана, поступливість і постійна любов поступово перероджувались у байдужість, егоїзм і лінощі. 

В яскравому світлі вечірнього сонця Мелані і Максимін побачили чудесне світло в ущелині, над якою вони стояли. Коли діти із здивуванням вдивлялися в це світло, то зауважили  в його центрі Прекрасну Пані, яка ридала, заглиблена в глибокий смуток. Вони підійшли ближче, настільки близько, на скільки дозволяла їм їхня сміливість, і тоді почули, як Прекрасна Пані покликала їх: 

"Підійдіть до мене, моє дорогі діти. Не бійтеся. Я прийшла, щоб сказати вам щось дуже важливе".

Діти зауважили, що гарна і надзвичайно смутна Пані була одягнена в сукню білого блискучого кольору, яку оздоблювали перлини, і мала фартук золотого кольору. Навколо голови у неї був вінок з троянд, який був подібний до шапки, що схилялась трохи до долу. Її пантофлі на кінцях теж мали троянди. Мелані звернула увагу на дивний нашийник, який носила Прекрасна Пані, до нашийника було прироблене розіпяття, біля цього розіпяття знаходився молот і плоскогубці.

Є багато неясності і таємничості якщо йдеться з посланнями Ла Салетт. Але загально прийнята версія наступна:

"Дорогі діти, Я постійно молю Мого Сина від імені всіх вас. Чи не почуєте Ви голосу Вашої Матері? Серце Матері обливається кровю заради всіх вас. Дуже вас люблю! Не ставайте знову причиною своїх страждань".

"Дорогі діти, наверніться до Бога. Лише в Богові можете відчути мир, радість і любов. Лише в Богові, на Його шляхах і в його обрядах можна заспокоїти своє прагнення щастя. Господь дав вам шість днів для праці, а ви використовуєете сім. Багато людей сквернословить (проклинає). Вони знеславлюють імя Бога".

"Я прибуваю до вас, щоб застерегти вас, бо надходить час великого голоду. Ніщо не може рости без Божого благословення. Коли зібрані плоди будуть зіпсовані, ви зрозумієте, що ви самі були цьому винні. Божою справедливістю є любов. Він дозволить дорослим спокутувати голодом за їхні гріхи. Діти молодші семи років будуть вражені неспдіваною атакою хвороби і помруть у своїх домах. 

Якщо люди Бога зрозуміють щодо Його присутності і Його доріг, то камені заміняться в стоси пшениці, а картопля розсадиться сама собою. Ви повинні молитися, мої діти, як вранці, так і ввечорі. Моліться більше. Якщо більше вже не можете, моліться принаймні один раз Отче наш і Радуйся Марія щоденно. Не пожерайте їжу неначе голодні собаки. Постіть і стримуйтеся в імя Божої любові, так щоб Він міг вас наповнити здоров'ям. Зробіть так, щоб Мої слова почули люди по всьому світу".

В тому місці, де Богородиця обявилась дітям, відкрилось джерело, якому почали приписувати чудесні зцілення. Туди почали прибувати паломництва. Єпископ заснував орден сестер дляя того, щоб вони помагати і служити паломникам, які прибували в це місце з усіх частин Європи. Протягом наступних пяти років обявлення в Ла салет було визнане Церквою.

Саме чудесні зцілення, які приписують джерельній воді, яка випливає саме з того місця, де сиділа Пресвята Діва Марія, підігріли народну віру в правдивість обявлень в Ла Салет. Декілька сліпих, прозріли після того як омили очі в струмені Ла Салет . Калікі і паралізовані почали ходити власними ногами після того як відвідали це місце, а люди з кишечними захворюваннми були зцілені , після того як напилися цієї води. Паломництва до місця обявлень тривають до сьогодні.

Візіонери Мелані і Максимін, говорили, що Непорочна Діва кожному з них довірила таємницю. Вони протягом пяти років відмовлялись відкрити їх. Пророцтва страшних подій, які приписують обявленням в Ла Салетт, стали грунтом для зрощування людських уявлень на тему Божого гніву. Нарешті, після постійних налягань деяких кардиналів і єпископів, дітей схилили, щоб вони записали свої таємниці для папи Пія ІХ.

Розповідали, що коли папа прочитав лист Максиміна, в якому були таємниці, то сказав: “Це приклад повної щирості і прямолінійності дитини”. Однак коли прочитав лист, який написала Мелані, його обличчя проявило ознаки великого хвилювання: “Є мори, які загрожують Франції, але Німеччина, Італія і вся Європа винні в цьому і заслуговують на велику кару. Менше боюсь браку набожності ніж байдужості і людського презирства”.

Декілька років пізніше настоятелеві Місіонерів з Ла Салетт, була уділена приватна аудієнція, під час якої він спитав папу про таємниці в Ла Салет. Папа відповів: “Ти бажаєш пізнати таємниці з Ла Салетт? Ось вони: ти помреш, якщо не будеш чинити покуту”.

Освіта Мелані була настільки скромною, що більш освічені люди були вражені глибиною змісту і вишшуканністю мови, якою вона написала опубліковані нарешті таємниці. У році 1846, за згодою єпископа Золя, єпископа в Лечче в Італії, була опублікована брошура під назвою: “Таємниці Ла Салетт а також обявлення Дуже Світлої Діви на Горі, 19 вересня 1846 року”, яка пізніше була розповсюджувана самою Мелані. Наступні фрагменти походять з цієї брошури: 

“Мелані, те що я розповім тобі, не назавжди залишиться таємницею. Деякі священики і духовні мого Сина, своїм негідним життям, призирством і безбожністю щодо святих тайн, через свою любов до грошей, титулів і приємностей стають осредком нечистоти… Горе тим посвяченим Богові, які своєю невірністю і негідним життям наново розпинають мого Сина. Їхні гріхи волають про помсту до Неба, бо немає вже нікого, хто був би гідний скласти незаплямлену жертву для Вічного Бога з огляду на добро цілого світу.

У 1864 році Люцифер а також величезне число демонів будуть визволені з пекла; вони покладуть кінець вірі крок за кроком, навіть тих, які посвячені Богу. Вони засліплять їх таким чином, що якщо вони не будуть обдаровані особливою благодаттю, то ці люди приймуть душу ангелів пекла; декілька релігійних установ повністю втратить свою віру і багато своїх душ.

Книги зла будуть дуже поширені на землі, а духи темряви будуть всюдиприсутні, наступить загальний упадок в усьому що стосується служіння Богу…

Насттоятель парафії мого Сина дуже сильно постраждає, тому що на якийсь час Церква зазнає великого переслідування, часу темряви і зазнає страшної кризи. Забувши істину віру в господа, кожен захоче діяти сам і бути керівникомдля людей з такою ж сутністю. Люди забудуть про суспільні і церковні закони, весь порядок і справедливість будуть розтоптані і самі вбивства, ненависть, заздрість, обмани і незгода будуть видимі без любові для країни чи родини.

Святіший Отець дуже постраждає. Я буду поруч з ним до самого кінця і прийму його жертву. Нахабні будуть переслідувати його декілька разів, щоб зробити йому кривду і скорортити його вік, але ані він, ані його наступники не побачать триумфу Божої Церкви.

Всі уряди країн будуть мати один спільний план, наміром якого буде забуття і відхід від будь-яких релігійних норм, щоб прокласти шлях для матеріалізму, секулярізації, спіритизму і різного роду порокам. Декілька міст буде зруйновано землетрусами. Люди повірять, що все вже втрачене. Нічого не можна буде знайти поза вбивствами і нічого не можна буде почути поза гуркітом зброї і блюзнірствами.

Справедливі дуже постраждають. Їхні молитви, покути і сльози піднесуться вгору і дістануться Неба, і тоді всі люди Божі будуть благати про пробачення і милосердя, і будуть просити про Мою допомогу та заступництво. І саме тоді Ісус Христос, в акті справедливості і своєї великої благодаті, накаже всім своїм ангелам покласти кінець життя всіх Його ворогів. Несподівано переслідувачі Церкви Ісуса Христа і всі погружені в гріх зникнуть, а земля стане наче пустеля. Тоді запанує мир, а людина поєднається з Богом. Люди будуть служити Ісусу Христу, будуть віддавати Йому шанупроославляти Його. Пошириться доброчинність. Всюди будуть навчати Євангелія, а людство зробить велий крок вперед в своїй вірі, тому що запанує єдністьміж сповідниками Ісуса Христа, і людина буде жити в остраху Божому.

До сьогодні інтерес до таємниць Ла Салетт не слабне. Вони залишаються інспірацією для чування, молитви і послуху Божій волі.

Сучасно базиліка в Ла Салет вітає паломників, які постійно прибувають до місць об'явлень. Віра народжує віру. Благословення народжує благословення. 

Духовний отець духовної семінарії у Ворзелі, отець Григорій Рассоленко.

Слухати інші програми

Відгуки

"Якщо ми дуже сильно прив'язуємося до чогось, Господь може забрати це від нас і дарувати іншим" - отець Віталій Козак

"Якщо ми дуже сильно прив'язуємося до чогось, Господь може забрати це від нас і дарувати іншим" - отець Віталій Козак

Отець Віталій Козак в час катехези дає поради, як навчитися відсторонюватись від речей зовнішніх та внутрішніх на прикладі святої Терези з Ліз'є.
Як навчитись довіряти Господу? - досвід Авраама в катехизі отця Кшиштофа Бузіковського

Як навчитись довіряти Господу? - досвід Авраама в катехизі отця Кшиштофа Бузіковського

Отець Кшиштоф Бузіковський продовжив цикл програм присвячених Аврааму.
"Я прийшла, щоб допомогти" - послання Богородиці у Венесуелі

"Я прийшла, щоб допомогти" - послання Богородиці у Венесуелі

Як об'являлася Діва Марія у Венесуелі? Отець Григорій Рассоленко розповідає про об'явлення Богородиці в різних країнах. 
Як готується Церква до святкування Великого Ювілейного 2025 року?

Як готується Церква до святкування Великого Ювілейного 2025 року?

Про підготовку Церкви до святкування Ювілейного року, що відбудеться у 2025 році розповідає отець Костянтин Морозов (орден Братів Менших Капуцинів, м. Київ).
Україна серед світових лідерів сурогатного материнства

Україна серед світових лідерів сурогатного материнства

Біолог-генетик, клінічний психолог, консультант з клінічної біоетики, голова ГО "Перинатальний хоспіс Слід Життя", сестра Служебниця Непорочної Діви Марії Юстина (Ольга) Голубець в ефірі Радіо Марія.