Слухати Радіо

Зараз в ефірі

07:00

Меса

В ефірі

Дитяча катехиза

08:10

Житія святих

08:30

Годинки

09:00

Молитовна лінія

10:00

Розарій

10:30

У ваших намірах

11:00

Житія святих

11:20

Катехиза

12:00

Царице Неба

12:20

Розарій

13:00

Свята Літургія з церкви Різдва Богородиці (Львів)

14:00

Пісня Перемоги

15:00

Коронка до Божого Милосердя

15:10

Молитовна лінія

15:40

Дитяча катехиза

16:00

Катехиза

16:45

Дитяча молитва

17:00

Дитяча катехиза

17:15

Розарій

Будуйте спільноту! Бог створив нас не для самотності, - отець Міхал Бранкевич

Поділитись з друзями
Яке значення має воплочення Слова та людська солідарність. Про головні принципи життя згідно пастирської конституції "Gaudium et Spes".
Сучасний світ намагається нас обмежити, але пастирська конституція нагадує, що Бог створив нас для проявлення в суспільстві, щоб ми служили один одному. План Божий полягає в тому, що Бог створив людину з якої має постати народ. Тобто не самотньою та не для самотності, - отець Міхал Бранкевич.

Помилковим трактуванням плану Божого для людини є ідеологія комунізму. Комуністи часто називають Ісуса Христа першим комуністом, бо Він формував перші спільноти де кожен мав те, що потребував. Але ж комуністи відкинули першопричину спілкування між людьми, якою є Бог.

Річ у тім, що ми створенні з бажання та образу Бога. Але комуністи забрали з ідеології суспільного життя його причину. Люди в перших спільнотах збиралися, щоб вшанувати Бога, а комуністи поставили на перше місце матеріальні цінності.

Спільна відповідальність - це один із найжахливіших винаходів комунізму коли відповідальність за вчинки однієї людини перекладалася на спільноту, або цілий народ. Ісус опирає свою спільноту в першу чергу на Собі.

Коли Павло переслідував спільноту християн то Ісус до нього звернувся зі словами: "Чому ти Мене переслідуєш?"  Тобто переслідування спільноти дорівнює переслідуванню Ісуса Христа.

Закон Божий служить творінню спільноти. У ньому наголошується, щоб ти відносився до людини, як до самого себе. Цей Закон був проголошений ще за 1200 років до народження Христа для формування здорової спільноти. Перші три заповіді були гарантом виконання наступних семи та були зверненні до формування відносин людини з Богом у першу чергу.

Досліджуючи це явище ми бачимо Бога, який хоче спілкуватися не тільки з кожним окремо, а й як із народом: крихким, залежним від пасовиськ його отари тощо. І Бог вимагає від цього народу єдності, що допоможе йому комунікувати з Творцем.

Але коли вибраний народ дійшов до землі обітованної та послав розвідників туди, щоб побачити що там, а вже після повернення їхня єдність зникла. Сумніви щодо власної єдності виникли тоді, коли стало відомо, що землю обітовану оберігає 7 інших народів. Одночасно вони почали ставити під сумнів 10 Божих заповідей, свою конституцію.

Ісус Христос закликав завжди, щоб ми були спільними, як одне ціле. Він Себе демонструє причиною єдності між народами та наголошує на важливості моральної, внутрішньої чистоти. А звільнення від гріха, подароване нам Христом, є принципом єдності в суспільстві та важливішим елементом відновлення спільноти.

Отець Міхал Бранкевич

Слухати зараз програми отця Міхала Бранкевича

Чому важко пробачити себе?
Пошана та зневага
Стан безпорадності
Домінування над іншими
Осуд псує життя
Душа в центрі уваги диявола
Муки самоосуду
Страх, що забирає розум
Сучасна магія, що сповідується людьми
Церква на захисті подружжя



Відгуки

Які пісноспіви звучать в час Великого Посту?

Які пісноспіви звучать в час Великого Посту?

Отець Руслан Грех говорив про Богослужбові наспіви Великого посту Страсного тижня.
Як діяти жінці, яка дізналася, що вагітна дитиною з невиліковною хворобою?, - відповідає с. Юстина Голубець

Як діяти жінці, яка дізналася, що вагітна дитиною з невиліковною хворобою?, - відповідає с. Юстина Голубець

В ефірі Радіо Марія с. Юстина Голубець, засновниця та голова організації "Перинатальний хоспіс – Слід Життя", Служебниця Непорочної Діви Марії,  член-кореспондент Папської академії “Pro Vita”, біоетик, медичний психолог в Обласному медико-генетичному центрі при ДУ «Інститут спадкової патології НАМН України», біолог‒генетик, викладач Школи біоетики УКУ. Тема катехези: "Служіння життю як виклик завданню і покликанню".
"Ісус Христос - тут і зараз серед нас!" - отець Валентин Матушевський

"Ісус Христос - тут і зараз серед нас!" - отець Валентин Матушевський

Отець Валентин Матушевський коментує Євангеліє від Луки 24, 35-48
Де зустрітися з Воскреслим Христом?

Де зустрітися з Воскреслим Христом?

Отець Микола Орач з Ордену Братів Менших Конвентуальних (Францисканців) провів катехизу про зустріч з Воскреслим Ісусом Христом в контексті війни в Україні.
Що говорить Церква про штучний інтелект?

Що говорить Церква про штучний інтелект?

Російсько-українська війна показує, що людство все більше використовує штучний інтелект. Проте цей напрямок розвитку не обмежується лише військовим застосуванням. Світові соціальні мережі, банківські системи та інші сервери поступово переходять під контроль неодухотворених засобів обчислення.

Які загрози несе штучний інтелект і що про це говорить Церква, ми говоримо з отцем Міхалом Бранкевичем.